I planeringsprinciperna för Västerledens omgivning föreslås utvidgning av innerstaden och en tunnel till Drumsö

Delgeneralplanläggningen för Västerledens omgivning gäller Västerleden och dess närområden på Björkholmen, Drumsö och Sundholmen. Stadens experter har utarbetat ett förslag till planeringsprinciper som grund för delgeneralplanläggningen. Planeringsprinciperna baserar sig på planens mål och de scenariogranskningar som utarbetats i inledningsskedet.
Utsikt från Sundholmen till Örarna. Bild: Satu Turula
Utsikt från Sundholmen till Örarna. Bild: Satu Turula

Det föreslås att Västerleden på Drumsö placeras i en tunnel, vilket säkerställer hamn- och godstrafikens smidighet och eliminerar buller och andra lägenheter som Västerleden orsakar. Till norra delen av Drumsö planeras en mångsidig stadsstruktur där de olika funktionerna är väl tillgängliga. På Sundholmen anpassas utvecklingen av stadsstrukturen till beslutet om hamntunneln. Till planeringsområdet anvisas en enhetlig strandpromenad och huvudleden för cykeltrafiken Västerbanan samt utreds en spårvägsförbindelse. Grön- och rekreationsnätverket i området utvecklas.

”Det finns delvis motstridiga synpunkter på området. De föreslagna planeringsprinciperna sammanjämkar dessa synpunkter och uppfyller enligt mig på bästa sätt de mål som ställts upp för planen bland annat i fråga om utvidgning av innerstaden och säkerställande av en smidig trafik”, kommenterar generalplanechef Pasi Rajala.

Planeringsprinciperna lämnas till stadsmiljönämnden för behandling tisdagen den 18 april 2023.

Karta över de centrala planeringsprinciperna (pdf)