Niittyjen ja peltojen hoito

Helsingin niityt, pellot ja laitumet tarjoavat avaria ja kauniita maisemia ympärivuotiseen ulkoiluun. Niiden säännöllinen viljely ja hoito varmistavat arvokkaiden kulttuurimaisemien säilymisen ja edistävät osaltaan luonnon monimuotoisuutta.
Kuva: Jussi Hellsten

Näin hoidamme niittyjä

Niitämme niityt kerran tai kaksi kesän aikana.  Keräämme niittojätteen pois, jos niityn kasvillisuutta on tavoitteena monipuolistaa. Jos tavoitteena on pääasiassa pitää maisema avoimena, jätämme niittojätteen niitylle. Joillakin niityillä käytämme laiduntavia eläimiä, kuten lampaita ja lehmiä, apuna maisemanhoidossa.

Kasviston tai kulttuurihistorian kannalta arvokkaimmilla niityillä käytämme myös käsityövaltaisia menetelmiä, niitämme esimerkiksi viikatteella.  

Maisemapelloilla viljelemme kotimaisia viljalajikkeita, auringonkukkia, hunajakukkia tai herneitä. Voit käydä poimimassa kukkia ja herneitä omaan käyttöösi.

Niittyjen hoidon ohjeet

Niittyjen ja maatalousalueiden hoitoa ohjaa luonnonhoidon linjaus. Päivitämme parhaillaan linjausta. Kun kaupunginhallitus on hyväksynyt uuden linjauksen, päivitämme myös yksityiskohtaisemmat niittyjen hoidon ohjeet.

Suunnitelmat ja linjaukset

Usein kysyttyä niityistä

Kyllä, näin teemme sopiville, pienille nurmialueille jatkuvasti: jätämme kuivia nurmialueita ja puiden alustoja leikkaamatta ja annamme apiloiden ja siankärsämöiden kukkia. Isompia nurmikoita muutamme niityiksi harkitummin.

Nurmikoita on muutettu niityiksi myös OmaStadi-hankkeessa.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Huomioimme eläimet niittämällä niityt silloin, kun ei ole lintujen pesimäaika. Lisäksi aloitamme niittämisen niityn keskeltä ja etenemme kohti niityn reunoja, jotta eläimet pääsevät pois työn alta.

Saat poimia niityiltä kimpullisen kukkia omaan käyttöösi alla kerrotuin rajoituksin.

Kukkia ei saa poimia:

  • arvoniityiltä tai suojelualueiden niityiltä, koska niillä kasvaa erityisen arvokasta kasvilajistoa
  • rakennettujen puistojen niityiltä.  

Katso arvoniittyjen sijainti karttapalvelusta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)