Katujen puhdistus

Keväisin torjumme pölyä ja puhdistamme hiekat kaduilta. Syksyisin keräämme kaduilta lehdet.

Tällä sivulla

Katua pestään autosta tulevalla ruiskulla.
Kuva: Lauri Hänninen

Katujen kevätpesu

Katupölypitoisuudet kohoavat korkeiksi lähes joka kevät. Pölyn torjumiseksi poistamme talven hiekoitussepelit ajoradoilta ja pyöräteiltä sekä jalkakäytäviltä. Tässä yhteydessä myös pesemme kadut.

Katujen kevätpesun alkamisajankohta riippuu säistä. Katujen tehokas puhdistus onnistuu vasta, kun lumi ja jää ovat sulaneet pois katujen reunoilta. 

Kantakaupungissa jalkakäytävien puhdistaminen sepelistä ja muusta liasta kuuluu kiinteistöjen vastuulle. Kiinteistöt voivat lakaista hiekoitussepelin jalkakäytävältä ajoradan reunaan – mutta ei raitiovaunukiskoille –, josta kaupunki siivoaa sen pois ajoradan puhdistuksen yhteydessä. Siivotulle ajoradalle ei hiekkaa pidä enää lakaista. 

Muualla kaupunki huolehtii myös jalkakäytävistä.

Syksyn lehtien lakaisu

Lehtien poisto syksyllä on jatkuvaa työtä, joka kestää niin kauan kuin puissa on lehtiä. Koska puut pudottavat lehtiä yhtenään, tänään lakaistu katu voi olla jo huomenna lehtien peitossa. Kadun seuraavaa puhdistusta odotellessa onkin syytä varoa kertyvien lehtien aiheuttamaa liukkautta.

Ensin puhdistamme pääväylät ja tärkeimmät jalankulku- ja pyöräilyreitit. Tämän jälkeen vuorossa ovat asuntokadut. Puhdistamme myös katukaivot.

Kantakaupungin alueella jalkakäytävän lehtien poisto kuuluu kohdalla olevan kiinteistön vastuulle. Muilla alueilla katujen ja jalkakäytävien lehtien poistosta vastaa kaupunki.

Katujen puhdistuksista vastaavat sekä kaupunki että kiinteistöt

Katujen hoitoon liittyvät vastuut jakautuvat kaupungin ja kiinteistöjen kesken. Vastuut on jaettu eri tavoin kantakaupungissa ja muilla alueilla. 

Vastuujaot kantakaupungissa

  • Kaupungin vastuulla: Autoteiden hiekoitussepelin keräys, katujen pesu ja lehtien poisto.
  • Kiinteistön vastuulla: Kiinteistön kohdalla olevien jalkakäytävien hiekoitussepelin keräys, katujen pesu ja lehtien poisto.
  • Kantakaupunki: Alppiharju, Eira, Etu-Töölö (Runeberginkadun länsipuoli), Hermanni, Kaartinkaupunki, Kaivopuisto, Kallio, Kamppi, Katajanokka, Kluuvi, Kruununhaka, Länsisatama, Punavuori, Ruoholahti, Sörnäinen, Ullanlinna, Vallila

Vastuujaot muilla alueilla

  • Kaupungin vastuulla: Kaupunki vastaa autoteiden ja jalkakäytävien hiekoitussepelin keräyksestä, pesuista ja lehtien poistosta kokonaisuudessaan.

Lue lisää kiinteistöjen vastuista

Kaupunkiympäristön toimitalo katutasosta kuvattuna.

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Käyntiosoite:
Työpajankatu 8, 00580 Helsinki
Aukioloajat:

Voimassa toistaiseksi:
- ma 12.00-15.00
- ti-ke 8.30-12.00
- to-pe 12.00-15.00
- la-su - Suljettu
Kehittämispäivä: 24.5.2024 - Suljettu

Puhelinpalvelu +358 931022111 avoinna ma-to klo 8.30-16.00, pe 12-15.

Huomaathan, että vuoronumeron saa maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin aikaisintaan kello 11.00.
Rakennusvalvonnan arkistossa asiakkaita otetaan vastaan perjantaisin ajanvarauksella.

Pysäköinninvalvonnan päivystys, puh. +358 9 310 70014, ma-to 16-20, pe 8.15-12 ja 15-20, la 10-15.30, su 11-17

Ilmoitukset vaarallisista katuvaurioista palveluajan jälkeen puh. +358 9 310 39310 (ei talvihoitoon liittyviä palautteita eikä tietoja autojen siirroista).

Katso tarkemmat tiedot