Stadsstyrelsen föreslår att Helsingfors ska delta i projektbolaget Östbanan Ab för planering av spårförbindelsen Flygbanan-Borgå-Kouvola

Stadsstyrelsen godkände vid sitt sammanträde 31.5.2021 för sin del att Helsingfors deltar i ägandet och finansieringen av Östbanan Ab.

Stadsstyrelsen godkände vid sitt sammanträde 31.5.2021 för sin del att Helsingfors deltar i ägandet och finansieringen av Östbanan Ab. Enligt förslaget blir staden aktieägare i projektbolaget Östbanan Ab, som planerar spårförbindelsen Flygbanan-Borgå-Kouvola, och tecknar aktier i bolaget eller kapitaliserar bolaget i övrigt med högst 4 miljoner euro.

Det har förhandlats om bildande av ett projektbolag kallat Östbanan Ab för utveckling av en ny förbindelse österut från Helsingfors på sträckan Flygbanan-Borgå-Kouvola. I förhandlingarna om ett delägaravtal deltog utöver staten 25 städer och kommuner.

Bakgrunden till att projektbolaget bildas är målet att främja planeringen av en ny spårförbindelse mellan Helsingfors och Kouvola via Helsingfors-Vanda flygplats och Borgå så att det finns beredskap att anlägga den. En förutsättning för projektet är att den s.k. Flygbanan mellan Böle och Kervo planeras och anläggs. Ansvaret för att främja planeringen av Flygbanan så att det finns beredskap att anlägga den vilar på ett separat bolag (Finlandsbanan Ab).

När Östbanan har färdigställts tjänar den inemot två miljoner människor, huvudstadsregionen medräknad, och har en nyckelposition för Finlands regionala utveckling under de närmaste årtiondena. Östbanan säkerställer snabba och smidiga förbindelser till hela östra Finland och till S:t Petersburg. Samtidigt får bannätet i östra Finland tilläggskapacitet, vilket också förbättrar möjligheterna att utnyttja det för godstrafik. Att trafikströmmar blir rälsbundna har också klimateffekter.

Det slutliga beslutet i saken fattas av stadsfullmäktige.

Organiseringen av Partitorgets funktioner behandlas i stadsfullmäktige

Stadsstyrelsen beslutade föreslå stadsfullmäktige att Partitorgets verksamhet, egendom (med undantag av fastigheter och markområden) och personal överförs till ett nytt aktiebolag som fortsätter verksamheten, utgående från att staden hyr ut de byggnader och markområden som bolaget behöver i sin verksamhet till bolaget. I det nya bolaget sammanslås Partitorgets och Helsingfors Lejon Ab:s funktioner.

I Helsingfors Lejons och Partitorgets funktioner finns synergier som kan uppnås genom en sammanslagning. Avsikten är att det nya bolaget verkställer stadens näringspolitiska, kulturella och stadsstrategiska mål i de lokaler och områden som det hyr av staden.

Staden vill i fortsättningen satsa allt mer på utveckling av urbana stadsområden, såsom torg, saluhallar och Partitorget samt på att utnyttja skyddade centrumbyggnader på ett sätt som är värdigt för dem.

Bolaget ska bildas så snart som möjligt efter att stadsfullmäktige fattat beslut i ärendet, så att det nya bolaget sköter de praktiska arrangemangen och de därtill hörande förpliktelserna i anknytning till startandet av verksamheten. Enligt planerna inleds bolagets egentliga operativa verksamhet 1.1.2022.

Räddningsverket får 25 nya tjänster som brandman

Stadsstyrelsen beslutade inrätta 25 nya tjänster som brandman vid räddningsverket. Tjänsterna är avsedda för utveckling av servicenivån inom räddningsverksamheten och som resurser för nya räddningsstationer och räddningsenheter. Tjänsterna inrättas räknat från 1.7.2021, och den uppgiftsrelaterade lönen uppgår till 2 139,59 euro i månaden.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här.