Näin haet Helsingin kuvataidelukioon

Hakuoppaasta löytyy tietoa pääsykokeesta ja kouluun hakemisesta. Helsingin kuvataidelukiossa kaikki opiskelijat opiskelevat kuvataiteen linjalla.
Torkkelin tutorit näyttävät peukkua
Kuva: Marleena Nevalainen

1. opintovuodelle hakevat

Helsingin kuvataidelukioon haetaan kevään 2025 yhteishaussa. Täytä sähköinen yhteishakulomake 18.2.–18.3.2025 välisenä aikana.

Hae Opintopolussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin kuvataidelukion pääsykoe pidetään torstaina 17.4.2025 kello 10–14.  Kaikkien hakijoiden tulee osallistua pääsykokeeseen. Pääsykoe järjestetään Helsingin kuvataidelukion tiloissa osoitteessa Torkkelinkatu 6. Pääsykokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua eikä uusintakokeita järjestetä.

Emme ota vastaan suosituksia tai todistuksia harrastuneisuudesta.

Torkkelin hakuopas 2024(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Oppaasta löydät kaiken tarpeellisen tiedon kouluun hakemisesta. Huomio: Torkkelin hakuopas 2025 ilmestyy lokakuussa!

Hakijoiden ei tarvitse täyttää koulun ainevalintakorttia.  Jos haluat harjoitella lukion ainevalintojen tekemistä ensimmäiselle vuodelle joko itse tai yhdessä peruskoulun oppilaanohjaajan kanssa, voit tehdä sen Helsingin kuvataidelukion omaa ainevalintakorttia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) apuna käyttäen. 

Jatkuva haku

Lukion opiskelupaikat täytetään ensisijaisesti yhteishaussa, mutta jos lukioista vapautuu paikkoja lukuvuoden aikana, ne laitetaan hakuun jatkuvassa haussa. Lue lisää lukioiden jatkuvasta hausta lukiokoulutuksen yhteisiltä sivuilta. Torkkelissa jatkuva haku on vain keväällä ja vain jos opiskelupaikkoja on vapaana. Jatkuvan haun hakijat osallistuvat myös Torkkelin pääsykokeeseen.

Tervetuloa Torkkeliin!

Avoimet ovet

Helsingin kuvataidelukion Avoimien ovet järjestetään lauantaina 18.1.2025 klo 10.00-14.00 pääkoululla Torkkelinkatu 6:ssa ja Taidetalossa Pengerkatu 5:ssä. Avointen ovien päivänä voit tutustua koulun toimintaan ja opetukseen. Voit käydä Avoimissa ovissa myös tallenteiden ja videoesittelyjiden avulla. Löydät sivustolta muun muassa taidetalon livestriimauksen.

Hakuinfot

Hakuinfot lukuvuonna 2024–2025:

Joulukuun hakuinfo on torstaina 12.12.2024 klo 12.30 osoitteessa Torkkelinkatu 6. 

Tammikuun hakuinfo on Avoimien ovien yhteydessä lauantaina 18.1.2025 osoitteessa Torkkelinkatu 6. 

Yhteishaun aikana tiistaina 25.2.2025 klo 18–19 järjestämme webinaarin Kysy hakemisesta Helsingin kuvataidelukioon. Linkki julkaistaan täällä ja verkkosivujen Ajankohtaista palstalla.

Tervetuloa Torkkeliin! 

 

Vuoden 2022 virtuaalisen hakuinfon tallenteita voi katsoa tästä:

Helsingin kuvataidelukion rehtorin tervehdys(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Rehtori Tarja Aro-Kuuskosken tervehdys Helsingin kuvataidelukion hakuinfossa 2022 + Kuvataidelukion esittelyvideo.

Helsingin kuvataidelukio - Taideopinnot ja lukio-opinnot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Videossa esitellään Helsingin kuvataidelukion taideopintoja ja lukio-opintoja.

Helsingin kuvataidelukion tutoreiden tervehdys(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Videossa on tutor-opiskelijoiden kokemuksia kuvataidelukioon hakemisesta, ennakkotehtäviin ja pääsykokeeseen valmistautumisesta sekä kuvataidelukiossa opiskelusta. 

 

a) peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo (max 10 p.)
b) pääsykokeen pisteet, muodostuvat ennakkotehtävän ja pääsykokeen pisteistä (max 10 p.)

Kuvataidelukioon sisäänpääsyyn vaikuttavat peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo ja pääsykokeiden taidepisteet. Jos esim. keskiarvo on noin 8, tarvitsee taidepisteitä todennäköisesti 6–7,5 päästäkseen kuvataidelukioon opiskelijaksi. 

Alhaisin pistemäärä, jolla yhteishaussa 2023 pääsi Kuvataidelukioon oli 14,42.

2. opintovuodelle hakevien valintaperusteet
a) peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo (max 10 p.)
b) pääsykokeen pisteet, muodostuvat ennakkotehtävän ja pääsykokeen pisteistä (max 10 p.)

Huomio: kevään 2025 ennakkotehtävä julkaistaan lokakuussa!

Ennakkotehtävä 2024: KORJAAMINEN
Elämässä sattuu kaikenlaista, ja joskus jotain voi rikkoontua. Monet rikkinäiset esineet ja asiat voi onneksi korjata. Kun jokin menee rikki, olisi toivottavaa, että se korjataan eikä heitetä pois. Korjaatko ennakkotehtävässäsi jotain käsin kosketeltavaa, vai laitatko kuntoon ystävvyssuhteen tai oikaiset väärinkäsityksen? Voit kuvissasi parsia, paikata, ruuvata, teipata tai vaikkapa liimata. Joitain asioita voi korjata keskustellen, selvitellen, paijaten ja halaten.

Tee aiheesta "korjaaminen" kolme kuvaa tai minuutin mittainen elokuva. Kolmen kuvan sarja tai elokuva voi olla tarinallinen tai sisältää eri näkökulmia aiheeseen "korjaaminen". Kiinnitä huomiota siihen, että kolme kuvaa muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.

Hakijan tulee itse toteuttaa ennakkotehtävänsä. Valmistaudu kertomaan ennakkotehtävästä kirjallisesti pääsykokeessa.

 

Toteutustapa:

  • Tee kolme kuvaa vapaavalintaisella tekniikalla (esimerkiksi piirustus, maalaus, kollaasi, sekatekniikka, grafiikka, valokuva tai digitaalinen maalaus). Jokainen kuva on enimmillään kokoa A4. Myös digitaalisesti toteutetut kuvat palautetaan tulostettuina pääsykokeessa 25.4.2024.
  • Tai tee video, jonka pituus on enimmillään 1 minuutti. Lähetä ennen pääsykoepäivää linkki videostasi osoitteeseen torkkelin.paasykoe@edu.hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Arviointiperusteet:   
Valitsemasi näkökulman välittyminen, kokonaisuuden yhtenäisyys, yksittäisten kuvien kiinnostavuus, välineen hallinta ja tehtävään paneutuminen.   
 

Arviointi: 0–4 p. 

Milloin ja miten pääsykoe järjestetään?

Helsingin kuvataidelukion pääsykoe pidetään torstaina 17.4.2025 kello 10–14 Helsingin kuvataidelukion tiloissa. Osoite on Torkkelinkatu 6, 00500 Helsinki.

Pääsykokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua eikä uusintakokeita järjestetä.

Helsingin kuvataideluko on päättänyt, että pääsykokeessa ei voi käyttää kännykkää. Kännykän voi ottaa mukaan kokeeseen, mutta kännykkä saa kokeen ajan levätä rauhassa laukussa. 

Miten valmistaudun pääsykokeeseen?

Ota torstaina 17.4.2025 pääsykokeeseen mukaan seuraavat tarvikkeet:

  • Vesi- tai peitevärit (vähintään kuusi pääväriä), kaksi erikokoista sivellintä, vesikuppi, tusseja, teroitin, lyijykynät (HB ja 2B, 3B tai 4B) ja pyyhekumi sekä väripapereita, liimapuikko ja sakset.
  • Tekemäsi ennakkotehtävä
  • Ota mukaan omat eväät!

Mitä pääsykokeessa tapahtuu torstaina 17.4.2025?

  • Teet kaksi kuvallista tehtävää (tehtävät 1 ja 2)
  • Teet yhden kirjoitustehtävän (tehtävä 3)
  • Samalla palautat ennakkotehtävän

Miten tehtävät arvioidaan?

Ennakkotehtävän arviointiperusteet:

Kokonaisuuden yhtenäisyys, yksittäisten kuvien kiinnostavuus, valitsemasi näkökulman välittyminen, välineen hallinta ja tehtävään paneutuminen 0–4 pistettä

Pääsykoetehtävien arviointi

Pääsykokeessa tehdyt tehtävät arvioidaan asteikolla 0–3 p. Arviointiperusteet kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.

Pääsykokeessa vastataan myös kirjallisiin kysymyksiin. Vastaukset tukevat arviointia, eikä niitä pisteytetä.

Ennakkotehtävän ja pääsykoetehtävien maksimipistemäärä on yhteensä 10 p.

Minulla on kysymys, mistä saan lisätietoa?

Lähetä viesti kuvataideopettajalle. Laita viestisi osoitekenttään molemmat osoitteet:

tuttu.sillanpaa(at)edu.hel.fi
tarja.vantti(at)edu.hel.fi

Muutathan (at) -merkin osoitteeseen kuuluvaksi @ -merkiksi!

 

Ennakkotehtävässä voi esitellä taitojaaan myös digitaalisen kuvan tekemisessä. Kuva: Loviisa Kangas
Ennakkotehtävässä voi esitellä taitojaaan myös digitaalisen kuvan tekemisessä. Kuva: Loviisa Kangas

Tervetuloa opinto-ohjaajille tarkoitetuille sivuille! Sivuilta löydät hyödyllisiä linkkejä opiskeluun ja opiskelupaikan hakemiseen liittyviin tietoihin sekä ajankohtaisista asioista Helsingin kuvataidelukiosta.

Yhteishaun yhteydessä hakijat eivät palauta ainevalintakorttia kouluun. Ainevalintakortin voi tulostaa ja olemme iloisia, jos oppilaat harjoittelevat ainevalintojen tekemistä sen avulla. Ainevalintakortti ja ohje sen täyttämiseksi löytyvät Hae meille-> Näin haet -kohdasta.

Helsingin kuvataidelukiossa kaikki opiskelijat opiskelavat kuvataiteen linjalla. Kaikki helsingin kuvataidelukion opiskelijat opiskelevat vähintään 12 opintojaksoa taideaineita. Erilaisia taideopintojaksoja on yhteensä yli 60. 

Uusia opiskelijoita otetaan  196.

Avoimet ovet ja hakuinfot

Olette tervetulleita tutustumaan kouluun oppilasryhmän tai luokan kanssa. Otamme mielellämme tutustumiskäynnille ryhmiä myös kuvataideopettajan kanssa! Jos haluatte opiskelija-tutorin esittelemään helsingin kuvataidelukiota kouluunne, ottakaa yhteyttä!