Väriliituja rivissä

Helsingin kuvataidelukion pääsykoe 2022

Yleisohjeistus

Helsingin kuvataidelukion etäpääsykoe 28.4.2022 alkaa kello 10.00 ja päättyy kello 14.00. Sen jälkeen sinulla on yksi tunti aikaa (kello 15.00 asti) palauttaa tehdyt tehtävät sekä ennakkotehtäväsi.

Etäpääsykokeessa teet kolme tehtävää: kaksi kuvallista tehtävää (tehtävät 1 ja 2) ja yhden kirjoitustehtävän (tehtävä 3). Tehtävien ohjeistus on tämän tekstin lopussa.

Ota pääsykokeen jälkeen kuvat tehtävistä 1 ja 2. Hyvälaatuiset kännykkäkameran kuvat riittävät. Ota molemmat kuvat erikseen rauhallista, yksiväristä taustaa vasten hyvässä valaistuksessa. Töiden pitää näkyä kuvissa kokonaan. Ota kuvat mahdollisimman läheltä.

Siirrä kuvatiedostot tietokoneelle suurikokoisina (esimerkiksi sähköpostin kautta).

Nimeä tiedostot näin:
Tehtävä 1: Sukunimi_Etunimi_tehtävä1
Tehtävä 2: Sukunimi_Etunimi_tehtävä2

Tehtävä 3 (kirjallinen tehtävä) palautetaan Forms-lomakkeen tekstikenttään.


Miten palautan tehtävät

Ennakkotehtävän tallennukseen ja palautusmuotoon liittyvät ohjeet voit tarkistaa täältä.

Palauta tällä Forms -lomakkeella etäpääsykokeessa 28.4.2022 tekemäsi tehtävät sekä aiemmin tekemäsi ennakkotehtävä hakiessasi Helsingin kuvataidelukioon vuonna 2022. Sinulla on kello 15.00 asti aikaa palauttaa tehtävät.

Täytä lomake huolellisesti ja paina lopuksi lähetä-painiketta. Lähetyksen jälkeen saat ruudullesi viestin "Palautuksesi on tallennettu." Saat myös kopion vastauksestasi sähköpostiisi. Jos sinulla on ongelmia lomakkeen kanssa, laita sähköpostia kuvataideopettajille.

Vastaamme koetehtäviin liittyviin kysymyksiin ja autamme tehtävien palauttamiseen liittyvissä teknisissä ongelmissa pääsykoepäivänä 28.4. klo 9.30–15.30 osoitteessa torkkelin.paasykoe@edu.hel.fi


PÄÄSYKOETEHTÄVÄT 2022

Tehtävä 1: Muuttuva tila

Tämä tehtävä painottaa kykyä havainnosta piirtämiseen ja/tai maalaamiseen. Pyri mahdollisimman suureen näköisyyteen kuvaamassasi kohteessa.

Tarkastele ympäristöä, jossa olet, ja valitse sieltä yksi huonekalu (esimerkiksi tuoli, sänky tai pöytä). Piirrä ja/tai maalaa kuva tästä huonekalusta havaintosi pohjalta. Jatka piirtäen ja/tai maalaten ja mielikuvitustasi käyttäen huonekalun ympärille uusi tila, joka poikkeaa todellisuudesta.

Välineet:
A4-paperi, erilaiset piirustusvälineet ja/tai vesivärit ja/tai peitevärit

Arviointiperusteet:
Näköhavainnosta piirtämisen ja/tai maalaamisen sujuvuus, sommittelu, mielikuvituksen käyttö

Pisteitys:
0–3 pistettä


Tehtävä 2: Elämäkerta

Tehtävä painottaa kykyä graafiseen suunnitteluun. Graafisen suunnittelun elementtejä ovat muun muassa värit, muodot ja tekstin sommittelu.

Noin vuonna 2086 täytät 80 vuotta. Olet elänyt pitkän ja vaiheikkaan elämän. Sinusta julkaistaan elämäkerta kirjana.

Suunnittele kirjan etukansi tulevaan elämäkertaasi. Tavoittele kannessa 80 vuoden aikana eletyn elämäsi tunnelmaa värien, sommittelun ja muotojen avulla. Lopputulos voi olla esittävä tai abstrakti eli ei-esittävä.

Tee kansi ja mahdollinen teksti A4-paperille leikaten ja liimaten väripapereista. Kannessa voi olla myös tekstiä, esimerkiksi elämäkertasi nimi.

HUOM! Tee kaikki kanteen tuleva väripapereista. Älä piirrä, kirjoita tai maalaa työhön mitään.

Välineet:
A4-paperi, sakset, liima ja väripaperit (valmiit, itse maalatut tai lehdistä leikatut väripinnat)

Arviointiperusteet:
Graafinen ilmaisu, sommittelu, värinkäyttö, kekseliäisyys

Pisteitys:
0–3 pistettä


Tehtävä 3: Kirjoitustehtävä

Olet tehnyt ennakkotehtävänäsi kolmen kuvan sarjan tai yhden minuutin videon aiheesta ”rohkeus”. Kirjoita: Millä tekniikalla olet toteuttanut työsi? Miksi olet valinnut kyseisen tekniikan? Mitä haluat kuvasarjallasi tai videollasi kertoa? Miten koet onnistuneesi työssäsi?

Tekstin pituus enintään 150 sanaa.