Suoraan sisältöön

Kansainvälinen yhteistyö

Helsingin kuvataidelukio tekee vuosittain kansainvälistä yhteistyötä useiden oppilaitosten kanssa. Ystävyyskouluja on mm. Espanjassa. Lisäksi osallistumme yhteishankkeisiin Helsingin yliopiston kielikeskuksen sekä Opetushallituksen kanssa (mm. Erasmus kouluissa -ohjelma). Näiden yhteistyökuvioiden myötä saamme kielten tunneille pitkin lukuvuotta kansainvälisiä vaihto-opiskelijavierailijoita ja apuopettajia lisäämään kieliharjoittelun autenttisuutta.

Opiskelijaryhmä ottamassa yhteiskuvaa korkealla näköalapaikalla. Kuva: Kirsi-Marja Kokkonen-Lozano

Madrid, I.E.S. Camilo José Cela -lukio 

Syksyllä 2019 aloitettiin uusi yhteistyöprojekti Espanjan Madridissa sijaitsevan I.E.S. Camilo Jose Cela -koulun kanssa. (Tätä ennen yhteistyötä on pidetty yllä seitsemän vuotta Andalusian Malagassa sijaitsevan I.E.S. Huerta Alta -koulun kanssa.)

Uuden yhteistyöprojektin tavoitteena on tutustua vastavuoroisesti Espanjan ja Suomen kulttuuriin, taiteeseen ja ympäristöön sekä opiskella ja harjoitella käytännössä espanjan ja englannin kieliä. 

Vierailujen aikana opiskelijat ovat pitäneet esitelmiä kotimaastaan vierailukouluilla, työstäneet taideprojekteja omasta kotiympäristöstään, esim. maalamalla Suomi-muraalin ystävyyskoulun seinään syksyllä 2016, ja keränneet aineistoa uudesta ympäristöstä tutkielmiin ja vuosittain hieman vaihtuviin, projektin teemoihin liittyviin teoksiin. Espanjassa suomalaiset opiskelijat ovat tutustuneet mm. Madridin ja Málagan kaupunkeihin ja niiden historiaan, museoihin, yliopistoon sekä muihin lähikohteisiin Madridin ja Andalusian maakunnissa. Projektia varten on työskennelty yhdessä eri digialustoilla, kuten Wikispacessa ja Google Suite for Educationin eri sovelluksissa. Kurssit on toteutettu yhteistyössä Kallion lukion kanssa.

Joukko opiskelijoita ja kansainvälisiä vierailijoita kuuntelemassa esitystä luokassa. Kuva: Viljami Pakarinen

Opintomatkoja historiaan 

Koulullamme on järjestetty jo vuodesta 2002 lähtien holokaustiin erikoistunut historian soveltava kurssi, johon on kuulunut aina vierailu Puolaan keskitysleirille. Olemme vierailleet Krakovassa paikallisissa kouluissa aina mahdollisuuksien mukaan. Historian opintomatkoja tehdään säännöllisesti myös Baltiaan ja Roomaan.

Lukuvuosina 2019–2020 ja 2020–2021 koulussamme toteutetaan Suomen sodanajan historian erikoiskursseja. Kursseihin liittyy yhteensä kolme Suomen Tammenlehvän Perinneliiton mahdollistamana opintomatkaa Karjalaan. Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kallion lukion ja Mäkelänrinteen lukion kanssa.

CERN, Sveitsi 

Koulumme on osallistunut jo usean vuoden ajan kampuksen CERN-yhteistyöhön. Haemme yhdessä ykköskampuksen lukioiden kanssa vuosittain tiedeleirikoulua CERNiin Sveitsiin. Lisäksi osallistumme aktiivisesti yhdessä muiden ykköskampuksen koulujen kanssa kansallisen CERN-verkoston toimintaan. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat CERN, Helsingin yliopiston fysiikan laitos sekä mahdollisesti Aalto-yliopisto. 

NOT-tiedekurssi 

NOT (Nordic Optical Telescope) on yhteispohjoismainen teleskooppi, jolla myös lukiolaiset voivat lyhyen perehdytyksen jälkeen tehdä havaintoja. Helsingin kuvataidelukio järjestää yhdessä Alppilan lukion, Helsingin kielilukion ja Kallion lukion kanssa NOT-tiedekurssin, johon kuuluu Espanjan La Palman -saarella järjestettävä tiedeleirikoulu.

NOT-tiedekurssi toteutettiin lukuvuonna 2019–2020 ensimmäistä kertaa ykköskampuksen yhteisenä fysiikan kurssina. Kurssilla tehdään monipuolista yhteistyötä korkeakoulujen kanssa, erityisesti Turun yliopiston ja Tuorlan observatorion kanssa. Opiskelijoille kurssi tarjoaa mahdollisuuden päästä tekemään fysiikan tutkimustyötä yliopistotutkijoiden johdolla ammattilaislaitteilla. Kurssi toteutetaan vuorovuosina CERN-yhteistyön kanssa.

Unesco-koulutoiminta

Unesco-Asp-Net-kouluna kaikessa toiminnassamme näkyvät keskeisesti kestävä kehitys sekä globaali- ja demokratiakasvatus. Seuraamme Unesco-kouluverkoston tapahtumia ja projekteja ja pyrimme osallistumaan vähintään yhteen tapahtumaan mahdollisesti yhteistyössä muiden Unesco-lukioiden kanssa.  

Pohjoismainen muotoilu

Uutta hanketta pohjoismaisen muotoilun ympärille käynnistetään ja parhaillaan etsitään mahdollisia yhteistyökouluja Pohjoismaissa. Hankkeessa tutustutaan yhteistyömaiden museoiden ja lukioasteen muotoiluopetukseen sekä jatko-opintomahdollisuuksiin sekä kartoitetaan yhteistyömahdollisuuksia.  

 

 

 

 

09.11.2020 08:31