Hyppää pääsisältöön

Ympärivuorokautisen hoidon hakeminen

Jos toimintakykysi ja terveytesi heikkenee niin, että et pärjää kotona esimerkiksi kotihoidon ja muiden kotiin järjestettävien palvelujen avulla, voit hakea ympärivuorokautista hoitopaikkaa.

Haun vaiheet

 • Arvioimme tilanteesi

  Selvitämme sinun ja läheistesi kanssa, voimmeko tehdä jotain kotona asumisesi tukemiseksi.

  Mietimme yhdessä hoidon ja hoivan tarvettasi, terveyttäsi ja toimintakykyäsi sekä käytössäsi jo olevia palveluja ja mahdollisia lisäpalveluja. Tätä kutsutaan laaja-alaiseksi palvelutarpeen arvioinniksi.

 • Haku käynnistyy

  Jos palvelutarpeen arvioinnissa sinun todetaan tarvitsevan ympärivuorokautista hoitopaikkaa, käynnistämme kanssasi hoitopaikan hakemisen. Omaiset eivät voi toimia hakijana.

  Myös sinua hoitava kotihoidon tiimi voi käynnistää ympärivuorokautisen hoitopaikan hakemisen, jos se on huolissaan kotona pärjäämisestäsi.

  Asiakasohjauksen työntekijä tapaa sinut ja tarvittaessa omaisesi kotonasi, jotta hän saa näkemyksen tilanteestasi. Hän kerää täydentävät lausunnot lääkäriltä ja sinua hoitavalta tiimiltä.

  Tarvitsemme myös tulo- ja varallisuustietosi kaikille hakijoille tehtävää ARA-selvitystä varten.

 • Käsittelemme hakemuksesi

  Päätämme palvelutarpeen arvioinnin perusteella, millainen tukimuoto sopii sinulle parhaiten.

  Käsittelemme asiakkaiden itse tekemät hakemukset, vaikka palvelutarpeen arvioinnissa olisi todettu, etteivät ympärivuorokautisen hoitopaikan myöntämisen perusteet täyty.

 • Saat hakemukseesi päätöksen

  Saat hakemukseesi kirjallisen päätöksen.

  Voi olla, että itsenäistä asumistasi on mahdollista jatkaa kuntoutuksella tai tehostamalla tai lisäämällä kotiisi järjestettäviä palveluja.

  Jos saat myönteisen päätöksen ympärivuorokautisesta hoidosta, aloitamme hoitopaikan järjestämisen. Selvitämme toiveesi hoitopaikan sijainnista ja otamme sen mahdollisuuksien mukaan huomioon.

  Saat hoitopaikan kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä.