De nordiska Michelin-stjärnorna delas ut på måndagen i Helsingfors

Helsingfors är för första gången värd för MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony-galan den 27 maj. I galan offentliggörs nya Michelin-stjärnor, MICHELIN Green Stars-erkännanden och specialpriser till nordiska restauranger. Ordnandet av galan just i Helsingfors är ett betydande erkännande för finländsk och helsingforsisk mat- och restaurangkultur.
Livesändningen av MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony kan följas på läktaren som är öppen för allmänheten på Senatstorget den 27 maj.  Bild: Camilla Bloom, Kaupunkitilat
Livesändningen av MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony kan följas på läktaren som är öppen för allmänheten på Senatstorget den 27 maj. Bild: Camilla Bloom, Kaupunkitilat

Evenemanget MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries ordnas den 27 maj i år på Helsingfors stadshus och Savoyteatern i Helsingfors. Evenemanget som arrangeras tillsammans med MICHELIN Guide och Visit Finland i samarbete med Fazer, The Helsinki Distilling Company, Kespro och Valio Aimo förväntas locka hundratals professionella inom restaurangbranschen och internationella medier till Helsingfors.

Michelinstjärnorna som offentliggörs på evenemanget är restaurangbranschens mest eftertraktade och värdesatta erkännande. På evenemanget offentliggörs förutom de nya Michelin-stjärnorna även MICHELIN Green Star-utmärkelserna, som är en erkänsla för miljöansvar, och specialpris.

The MICHELIN Guide Nordic Countries kommer ut varje år och i den ingår Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island. I den nordiska upplagan för 2023 upptas totalt 271 restauranger av vilka 81 har en, två eller tre stjärnor. Av de restauranger i Finland som belönats med Michelin-stjärnor finns fem i Helsingfors, en i Åbo och en i Borgå. Michelin-guiden ger dessutom gröna stjärnor till restauranger som erbjuder förstklassiga miljövänliga matupplevelser. I Helsingfors finns tre restauranger med gröna stjärnor.

Kom och upplev Michelin-stjärnväsendet på Senatstorgets läktare

Torgkvarterens sommarterrass öppnar vid kanten av Senattorget inför Matveckorna Smakernas Helsingfors, som inleds den 24 maj. I samband med terrassen byggs en läktare för hejaklacksmedlemmar inför MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries-galan.

Läktaren är öppen den 27 maj kl. 16–20. Innan publiceringssändningen som börjar kl. 18 kommer DJ Vicky, som spelar italodisco, att underhålla på läktaren.

I evenemanget MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony ingår som samarbetspartner MICHELIN Nordic Countries, Helsingfors stad och Visit Finland. Helsingfors partner i evenemanget är Fazer, The Helsinki Distilling Company, Kespro och Valio Aimo.