De nordiska restaurangernas nya Michelin-stjärnor offentliggörs i Helsingfors i maj

Helsingfors stad står i maj värd för evenemanget på vilket de nordiska restaurangernas Michelin-stjärnor offentliggörs. Evenemanget är ett av världens mest kända inom matbranschen och i Helsingfors samlas därför de allra främsta namnen inom matbranschen i Norden. För andra gången i rad arrangeras detta evenemang i Finland och det är ett erkännande för Finlands och Helsingfors högklassiga och mångsidiga matkultur.
Utsikt från Sofiankatu till Senatstorget. Det är folk på gatan.
Helsingfors stad står i maj värd för evenemanget MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony. Bild: Jussi Hellsten

Evenemanget MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony ordnas den 27 maj i år på Helsingfors stadshus och Savoyteatern i Helsingfors. Michelin-stjärnorna som offentliggörs på evenemanget är restaurangbranschens mest eftertraktade och värdesatta erkännande. På evenemanget offentliggörs förutom de nya Michelin-stjärnorna även MICHELIN Green Star-utmärkelserna, som är en erkänsla för miljöansvar, och specialpris.

– Vi är glada över att för första gången kunna ordna vår årliga nordiska utdelningsceremoni för Michelin-stjärnor i det fantastiska Helsingfors. Helsingfors är den finländska gastronomins flaggskepp och därmed den idealiska platsen för att samla de allra främsta inom nordisk gastronomi. Tillsammans med Helsingfors stad och med stöd av Business Finland och Visit Finland kommer vi att ordna en ceremoni som når samma ypperliga nivå som de begåvade restauranginnehavarna och restaurangerna som våra inspektörer självständigt har valt ut, säger Gwendal Poullennec som är internationell direktör för Michelin-guidens publikationer.

För Helsingfors innebär evenemanget ett utmärkt tillfälle att presentera matkulturen i staden och dess mångsidiga uttryck. Evenemanget som arrangeras tillsammans med MICHELIN Guide Nordic Countries och Visit Finland förväntas locka hundratals professionella inom restaurangbranschen och internationella medier till Helsingfors.

– Vi är mycket glada över att MICHELIN Guide arrangerar ett av världens mest kända evenemang inom restaurangbranschen just i Helsingfors i år. Det här är en värdefull hyllning till Helsingfors mångsidiga matkultur, som är allt från fine dining och innovationer inom matbranschen till bär och sjömat från närnaturen. Jag hoppas att så många stadsbor som möjligt också kan njuta av evenemangets stämning och smaker, konstaterar Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Samarbetet med MICHELIN Nordicä r en av huvudhelheterna inom Helsingfors matår 

Evenemanget som offentliggör de nordiska Michelin-stjärnorna ger Helsingfors en unik möjlighet att samla olika evenemang och upplevelser kring mat och dryck, som lyfter Helsingfors speciella matår och sommarens evenemang. Staden bjuder in aktörer, företagare och föreningar inom restaurang-, mat- och evenemangsbranschen att tillsammans bygga gemensamma aktiviteter för stadsbor och turister.

– Evenemanget som offentliggör Michelin-stjärnorna ger även lokala aktörer en lysande möjlighet att lyfta fram sin kompetens och sina specialiteter. Styrkan i Helsingfors matkultur ligger i dess mångsidighet, personlighet och unikhet. Vi har modet att kombinera nytt och gammalt, östligt, västligt och nordiskt, och hitta på något helt nytt. Matkulturen är en av de faktorer som gör Helsingfors levande och som påverkar stadens attraktionskraft, och som vi därför särskilt vill satsa på i år, säger Helsingfors näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva.

Maten är en betydande attraktionsfaktor inte bara för Helsingfors utan för hela Finland.

– Maten utgör en väsentlig del av varje resa och under loppet av många år har maten fått en allt större betydelse för valet av resmål. Det är när resenärerna äter lokalt som de får de minnesvärda upplevelserna. Det finns fantastiska matturismmål i Finland, men den finländska matens höga kvalitet och den upplevelserika matkulturen är ännu inte så kända ute i världen. MICHELIN Guide Ceremony som ordnas i Helsingfors stöder på ett utmärkt sätt Visit Finlands strävan att stärka Finlands anseende som ett attraktivt resmål för matturister, säger Kristiina Hietasaari, direktör för Visit Finland.

The MICHELIN Guide Nordic Countries publiceras varje år och i den ingår Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island. I den nordiska upplagan för 2023 upptas totalt 271 restauranger av vilka 81 har en, två eller tre stjärnor. Av de restauranger i Finland som förärats Michelin-stjärnor finns fem i Helsingfors, en i Åbo och en i Borgå. Michelin-guiden ger dessutom gröna stjärnor till restauranger som erbjuder förstklassiga miljövänliga matupplevelser. I Helsingfors finns tre restauranger med gröna stjärnor.

I evenemanget MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony ingår som samarbetspartner MICHELIN Guide Nordic Countries, Helsingfors stad och Visit Finland. MICHELIN Guide Nordic Countries är en del av det globala företaget MICHELIN Tyre Public Ltd. Visit Finland, som ingår i Business Finland, har i egenskap av riksomfattande sakkunnig och aktiv aktör inom turismbranschen ansvaret för att främja turismen från utlandet till Finland.