Midsommaren i Helsingfors bjuder på massor av aktiviteter

På midsommaren är Helsingfors fyllt av gamla och nya midsommartraditioner.
Rönnskär ligger utanför Ärtholmen, omkring 10 minuters båtresa från fastlandet, och är en av Helsingfors populäraste sommaröar.  Bild: Konsta Linkola
Rönnskär ligger utanför Ärtholmen, omkring 10 minuters båtresa från fastlandet, och är en av Helsingfors populäraste sommaröar. Bild: Konsta Linkola

Midsommaren i Helsingfors är fylld av både gamla och nyare midsommartraditioner. Midsommareldarna på Fölisön synliggör det levande kulturarvet, och det idylliska museiområdet skapar fantastiska ramar för midsommarfirandet. För den som vill ha moderna midsommartraditioner finns bland annat We Love Helsinki-midsommardansen, Allas Live Juhannus och Italodisco Midsommardans.  Vid biografen WHS Unions traditionella midsommarfilmvisning visas filmen Orrleken (Finland 1963).

Midsommareldar på Fölisön (Länk leder till extern tjänst)
We Love Helsinki-midsommardans(Länk leder till extern tjänst) 
Allas Live Juhannus (Länk leder till extern tjänst)
Italodisco Midsommardans i Glaspalatskvarteret(Länk leder till extern tjänst)
Visning av filmen Orrlekel(Länk leder till extern tjänst)

Den som vill bada bastu på midsommaren kan göra det åtminstone i Kotiharjus vedeldade bastu och Löyly. Simstadion och Gumtäkts friluftsbad har öppet både på midsommaraftonen, midsommardagen och på söndagen.

Kotiharjus bastu(Länk leder till extern tjänst)
Löyly(Länk leder till extern tjänst)
Simstadions friluftsbad (Länk leder till extern tjänst) 
Gumtäkts friluftsbad(Länk leder till extern tjänst)

Högholmens djurgård och Borgbacken har öppet under hela midsommaren. Även på Fallkulla husdjursgård kan man titta på djur dagligen kl. 10–14.

Högholmens djurgård(Länk leder till extern tjänst)
Borgbacken(Länk leder till extern tjänst)
Fallkulla husdjursgård(Länk leder till extern tjänst)

Simstadion och Gumtäkts friluftsbad har öppet både på midsommaraftonen, midsommardagen och på söndagen.  Bild: Maarit Hohteri
Simstadion och Gumtäkts friluftsbad har öppet både på midsommaraftonen, midsommardagen och på söndagen. Bild: Maarit Hohteri

Minneslista för midsommaren

Om du vill tillbringa midsommaren vid vattnet eller i naturen hittar du omfattande uppgifter om friluftsöar, badstränder samt friluftsområden och deras tjänster på webbplatsen Friluftsliv, parker och naturområden. Aktuell information om skicket på huvudstadsregionens badstränder, blågröna alger samt vattentemperaturen finns i tjänsten Ulkoliikunta.fi. Det är skäl att du även på midsommaren minns principerna för ansvarsfulla utflykter och de allmänna reglerna för friluftsområden. Kontrollera aktuella varningar på webbplatsen för Meteorologiska institutet innan du gör upp en eld. 

Webbplatsen Friluftsliv, parker och naturområden
Ulkoliikunta.fi(Länk leder till extern tjänst)
Principer för ansvarsfulla utflykter 
Allmänna ordningsregler för friluftsområden(Länk leder till extern tjänst)
Gällande varningar(Länk leder till extern tjänst)
Här kan du läsa mer om hur du gör upp eld ansvarsfullt

Helsingfors idrottstjänsters idrottsplatser inomhus är i regel stängda på midsommarafton och midsommardagen, och även andra dagar kan öppettiderna avvika från det normala. Kontrollera alltid idrottsplatsernas öppettider på webbplatsen Helsinki liikkuu. Du kan ändå träna avgiftsfritt under hela midsommaren exempelvis i utegymmen.

Helsinki liikkuu)(Länk leder till extern tjänst)
Utegym(Länk leder till extern tjänst)

Under midsommaren är de flesta museer i Helsingfors stängda på fredagen och lördagen.  Stadsmuseet, Villa Hagasund, Sprutmästarens gård och Spåramuseet har stängt på midsommaren fre–lör 21–22.6, men öppet som normalt på söndagen 23.6. Då kan man till exempel ta del av det gamla Helsingfors genom utställningen En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografier på Villa Hagasund eller se Helsingfors med nya ögon i stadsmuseets utställning Mestor och paikkor.

En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografier (Länk leder till extern tjänst)
Mestor och paikkor (Länk leder till extern tjänst)

Midsommaren påverkar bibliotekens öppettider. Många bibliotek stänger tidigare än vanligt torsdagen den 20 juni. Kontrollera ditt biblioteks öppettider på webbplatsen Helmet.fi. Helsingfors bibliotek är stängda under midsommaren 21.6–22.6.2024, förutom de många meröppna biblioteken, som man även kan besöka på midsommaren. I e-biblioteket kan du låna böcker och tidningar digitalt samt ta del av nätkurser och lyssna på musik. E-biblioteket är alltid öppet.

Helmet.fi (Länk leder till extern tjänst)
Meröppna bibliotek(Länk leder till extern tjänst)
E-biblioteket (Länk leder till extern tjänst)

Ungdomsgårdarna är stängda under midsommaren. Det uppsökande ungdomsarbetet arbetar däremot hela midsommaren där de unga finns. Det uppsökande ungdomsarbetet har jour på midsommarafton och midsommardagen kl. 15.30–23.30 samt på söndagen 13.30–21.30. Man kan kontakta dem bland annat via Instagram och Snapchat.

Det uppsökande ungdomsarbetet i Helsingfors på Instagram(Länk leder till extern tjänst)

Den som är intresserad av moderna midsommartraditioner kan till exempel ta sikte på We Love Helsinki-midsommardansen.  Bild: Jussi Hellsten
Den som är intresserad av moderna midsommartraditioner kan till exempel ta sikte på We Love Helsinki-midsommardansen. Bild: Jussi Hellsten

Stäm upp för midsommaren redan i förväg

Sommarkaféerna som drivs av unga på olika håll i Helsingfors bjuder på avkoppling och garanterat unik stämning. Kaféerna har planerats av unga och sysselsätter unga, och där finns sommargodsaker som de unga själva gjort. 

Sommarkaféernas platser och öppettider 

I Gamlas ungdomsgård ordnas kursen Kesätaidetta kasveista (sommarkonst av växter) i bildkonstlokalen Värkkäämö under midsommarveckan tisdag till fredag kl. 12–16. I den ätbara parken på Blåbärslandet ordnas torsdagen den 19 juni kl. 11–14 en magisk midsommarförfest, där man får resa en midsommarstång, njuta av det parken har att bjuda på och koppla av med midsommarmagi. Verksamheten riktar sig till ungdomar över 12 år.

Anmälning till kursen Kesätaidetta kasveista(Länk leder till extern tjänst)
Midsommartrolldomar i den ätbara parken(Länk leder till extern tjänst)

Föreställningen Läpi Kesäillan valssin visas på Nordhuset måndagen den 17 juni och på Kulttuuritila Merirasti tisdagen den 18 juni. I föreställningen ingår nostalgiska toner och imponerande cirkuskonst som en stämningsfull helhet. Under föreställningen får man se jonglering, balansering på glasflaskor, konstfull rephoppning och muntra dansnummer samt lyssna på levande bas- och ukulelemusik. Den humoristiska och medryckande föreställningen passar bra för såväl äldre generationer, som minns sin ungdoms danser, som barn.

Föreställningen Läpi Kesäillan valssin(Länk leder till extern tjänst)

På Månsasgårdens sommargård firas midsommarförfest för hela familjen tisdagen den 18 juni. På programmet står bland annat grillning och undervisning i pardans.

Hela familjens midsommarförfest på Månsasgårdens sommargård(Länk leder till extern tjänst)

De avgiftsfria stadsdanserna bjuder på dansundervisning på olika håll i Helsingfors under hela sommaren. Under midsommarveckan blir det samba på Cittertorget måndagen den 17 juni, fusku på Boställsplatsen tisdagen den 18 juni, vals på Nedre Malms torg onsdagen den 19 juni samt humppa på Stoaplatsen torsdagen den 20 juni.

Samba på Cittertorget(Länk leder till extern tjänst)
Fusku på Boställsplatsen (Länk leder till extern tjänst)
Vals i Nedre Malms park(Länk leder till extern tjänst)
Humppa på Stoaplatsen(Länk leder till extern tjänst)

På Esplanaden kan man hänga hela veckan, och på Esplanadestraden bjuds det på gratiskonserter från måndag till torsdag. En höjdpunkt är onsdagen den 19 juni, då Arja Saijonmaa stiger upp på Esplanadestraden för första gången någonsin! 

Evenemang på Esplanadestraden(Länk leder till extern tjänst)