Kuntouttava työtoiminta

Kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksena on parantaa elämänhallintaasi sekä luoda edellytyksiä työllistymisellesi.

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu työttömille työnhakijoille. Sen tarkoituksena on parantaa elämänhallintaasi sekä auttaa sinua työllistymään.

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on parantaa työkykyäsi ja ammatillista osaamistasi. Työtoimintaan osallistuminen voi auttaa sinua löytämään oman osaamisesi ja kiinnostuksen kohteesi, sekä lisätä itseluottamustasi ja työelämätaitojasi. Kuntouttavan työtoiminnan avulla voit myös vahvistaa työelämään tarvittavia yleisiä taitojasi, kuten työryhmässä toimimista, asiakaspalvelua ja viestintää.

Kuntouttava työtoiminta tapahtuu joko työkeskuksissa tai niin sanottuna avotyötoimintana työpaikoilla. Helsingissä toimii kolme työkeskusta: Uusix-verstas Suvilahti, Uusix-verstas Kyläsaari sekä Pakilan työkeskus. Avotyötoiminnassa on kolme tiimiä: rakennus- ja kiinteistötiimi, luonto- ja ympäristötiimi ja kodinhoidon tiimi.

Kun osallistut kuntouttavaan työtoimintaan, olet oikeutettu työttömyysetuuteen tai toimentulotukeen. Tämän lisäksi voit hakea Kelalta kulukorvausta.

Kuntouttavaan työtoimintaan hakeudutaan ottamalla yhteyttä TE-toimiston tai työllisyyspalvelujen asiantuntijaan, omaan sosiaaliohjaajaasi tai sosiaalityöntekijääsi.

Palvelu on maksuton.

Usein kysyttyä kuntouttavasta työtoiminnasta

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu heille, jotka ovat olleet pitkään työttömänä ja joilla on vaikeuksia löytää työpaikkaa. Se sopii myös heille, jotka tarvitsevat erityistä tukea työllistymisessä.

Jos haluat tietää, sopiiko kuntouttava työtoiminta sinulle, keskustele asiasta vastuuasiantuntijan, sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan kanssa. Yhdessä voitte arvioida mahdollisuuksiasi osallistua kuntouttavaan työtoimintaan.

Sinun tulee olla helsinkiläinen työtön työnhakija. Varmista siis TE-toimistosta tai työllisyyspalveluista, että työnhakusi on voimassa. 

Sen jälkeen ota yhteyttä TE-toimiston tai työllisyyspalvelujen asiantuntijaan, omaan sosiaaliohjaajaasi tai sosiaalityöntekijääsi. 

Ennen kuntouttavaan työtoimintaan pääsemistä kanssasi tehdään aktivointi- tai monialainen työllistymissuunnitelma, jossa sovitaan kuntouttavasta työtoiminnasta, sen tavoitteista ja sen aikana saamastasi tuesta. 

Meiltä löytyy monenlaisia töitä, kuten avustavia hoivatehtäviä, siivousta, ruuanlaittoa, kädentaitoja vaativia tehtäviä, tietotekniikkaa, myyntitöitä tai ympäristöalan töitä. Työpaikat voivat olla joko työkeskuksissa tai voit työskennellä avotyötoiminnan tiimeissä julkisella sektorilla. 

Helsingissä on kolme työkeskusta: Uusix-verstas Suvilahdessa, Uusix-verstas Kyläsaarella ja Pakilan työkeskus.

Avotyötoiminnassa on kolme tiimiä: rakennus- ja kiinteistötiimi, luonto- ja ympäristötiimi sekä kodinhoidon tiimi. 

Pääset tutustumaan tarkemmin tehtäviin avotyötoiminnan, Pakilan työkeskuksen ja Uusix-verstaiden sivuilla, jotka löytyvät tämän sivun lopusta.  

Kuntouttavan työtoiminnan ensimmäinen jakso kestää aina kolme kuukautta. Työtoimintaa voidaan jatkaa eri pituisina jaksoina enintään kahden vuoden ajan. Työtoimintaan osallistutaan 1–4 päivänä viikossa ja 4–6 tuntia päivässä. 

Kun osallistut kuntouttavaan työtoimintaan, olet oikeutettu työttömyysetuuteen tai toimentulotukeen. 

Kuntouttavasta työtoiminnasta ei makseta palkkaa, mutta voit saada Kelalta kulukorvausta jokaiselta työtoimintapäivältä.

Tutustu korvauksiin Kelan sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/kuntouttava-tyotoiminta.

Palvelupisteet

Avotyötoiminnan toimipiste

Osoite: Hopeatie 6, 5. krs, 00440 Helsinki

Pakilan työkeskus

Osoite: Jakokunnantie 26-28, 00660 Helsinki

Uusix-verstaat, Kyläsaari

Osoite: Kyläsaarenkatu 8, 00580 Helsinki

Uusix-verstaat, Suvilahti

Osoite: Suvilahdenkatu 10 A, 00500 Helsinki