Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki

Voit saada kaupungilta täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, jos sen katsotaan ennaltaehkäisevän taloudellista ahdinkoasi tai jos sinulla on jotain erityistarpeita.

Toimeentulotuki on viimesijainen ja aina tarveharkinnan perusteella myönnettävä taloudellinen tuki. Kelan vastuulla on antaa perustoimeentulotukea, joka kattaa välttämättömät arjen menot, kuten asumisen ja ruoan.

Kunnat voivat myöntää lisäksi ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea. Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on estää syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää, jos hakijalla on erityistarpeita, esimerkiksi vaikea sairaus tai pitkäaikainen toimeentulotuen tarve.

Voit saada täydentävää toimeentulotukea, jos saat jo perustoimeentulotukea, mutta tarvitset lisätukea esimerkiksi kodin perustamiseen, vauvan tarvikkeisiin, lasten harrastuksiin, opiskelutarvikkeisiin tai edunvalvontapalkkioihin.

Ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea, jos taloudellinen tilanteesi heikkenee yllättäen ja merkittävästi, mikä vaarantaa sinun ja perheesi sosiaalista turvallisuutta ja itsenäisyyttä.

Voit hakea tukea Maisassa tai lomakkeella. Etuuskäsittelyn neuvonnasta voit kysyä tuen hakemisesta ja maksatuksista.

Näin haet täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea

Toimeentulotuessa on kolme osaa, joista perustoimeentulotuen myöntää Kela. Meiltä kaupungilta voit hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. 

Huom! Sinun ei tarvitse itse valita, haetko meiltä ehkäisevää vai täydentävää toimeentulotukea. Hakemuksen käsittelijä katsoo, kumpi tuki olisi sopivampi tilanteeseesi.

 1. Hae ensin perustoimeentulotukea Kelasta

  Ensin sinun tulee hakea perustoimeentulotukea Kelasta.

  Katso ohjeet Kelan perustoimeentulotuen hakemiseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  Halutessasi voit ilmoittaa Kelalle perustoimeentulohakemuksessasi, että haluat hakea samassa yhteydessä täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea Helsingin kaupungilta. Silloin Kela ohjaa hakemuksesi suoraan Helsingin kaupungin käsiteltäväksi. Muista liittää kaikki tarvittavat asiakirjat hakemukseesi (ks. kohta 2).  

  Huom.! Jos olet jo sosiaalityön asiakas, voit hakea ehkäisevää toimeentulotukea ilman Kelan perustoimeentulopäätöstä. Tästä voit keskustella oman työntekijäsi kanssa.

   

 2. Kerää tarvittavat asiakirjat ja kuitit hakemuksesi liitteeksi

  Liitä hakemukseesi tarvittavat liitteet. Liitteitä ovat:

  • Kelan antama myönteinen tai kielteinen päätös perustoimeentulotuesta. Jos Kela lähettää hakemuksen kaupungille puolestasi, sinun ei tarvitse liittää tätä päätöstä hakemukseen. Päätöstä ei myöskään tarvita, jos haet sosiaalityön asiakkaana ehkäisevää toimeentulotukea.
  • Selvitys siitä, miksi ja mihin tarvitset kaupungin myöntämää ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea.
  • Tuoreet tiliotteet kahdelta viimeiseltä kuukaudelta.
  • Kaikki todistukset ja asiakirjat, jotka liittyvät tuen tarpeeseen, kuten esimerkiksi laskut ja mahdolliset kuitit ostoista tai palveluista, joihin olet hakenut tukea.

  Jos olet epävarma siitä, mitä kuitteja tai asiakirjoja sinun tulisi liittää hakemukseen, voit ottaa yhteyttä etuuskäsittelyn neuvontaan.

  Katso etuuskäsittelyn neuvonnan yhteystiedot

 3. Tee hakemus joko Maisassa tai tulostettavalla lomakkeella

  Voit hakea ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea joko sähköisesti Maisassa tai täyttämällä paperilomakkeen. 

  Jos haet toimeentulotukea Maisassa: 

  1. Kirjaudu Maisaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  2. Maisaan kirjautuminen vaatii aina tunnistautumista.  

  3. Valitse vasemmasta sivupalkista kohta "Sosiaalihuolto". 

  4. Klikkaa ”kotikunta”, kun haet helsinkiläisenä tukea Helsingiltä. 

  5. Maisa kysyy, mihin haet tukea. Vastaan kysymykseen ja jatka siitä eteenpäin kysymys kerrallaan. Seuraa Maisan ohjeita ja täytä pyydetyt kohdat huolellisesti. 

  6. Muista klikata lopussa kohtaa, jossa vakuutat tietosi todenmukaisiksi. Klikkaa lopuksi "Lähetä". 

  Jos haet toimeentulotukea lomakkeella:  

  Voit hakea paperilomakkeen aikuissosiaalityön palvelupisteistä tai ladata lomakkeen alla olevasta linkistä.

  Täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen hakemus

  Toimita hakemus joko johonkin aikuissosiaalityön palvelupisteistä tai postita kirjeenä  
  osoitteeseen:  

  Helsingin kaupunki 
  Toimeentulotuen hakemusten vastaanotto 
  PL 8320 
  00099 Helsingin kaupunki 

  Jos tarvitse apua hakemuksen täyttämisessä, ota yhteyttä etuuskäsittelyn neuvontaan.

  Katso etuuskäsittelyn neuvonnan yhteystiedot

 4. Odota päätöstä

  Teemme päätöksen seitsemän arkipäivän kuluessa, jos olet liittänyt kaikki tarvittavat asiakirjat hakemukseesi. Saat päätöksen kirjeitse kotiin. Jos haluat tietää päätöksen sisällöstä ennen kirjeen saapumista, voit soittaa etuuskäsittelyn neuvontaan.

  Jos teit hakemuksen Maisassa, voit seurata käsittelyn etenemistä ja näet päätöksen siellä. 

  Katso etuuskäsittelyn neuvonnan yhteystiedot

  Jos kirjeitse tulleessa päätöksessä lukee "myönnetään laskuttajalle", myönnettyä toimeentulotukea ei ole maksettu tilillesi, vaan sillä on maksettu hakemuksen liitteeksi laittamasi lasku. 

 5. Jos koet päätöksen virheelliseksi, toimi näin

  Jos päätös on mielestäsi virheellinen, voit hakea siihen korjausta tai oikaisua.

  Voit ottaa yhteyttä päätöksen tehneeseen sosiaaliohjaajaan tai sosiaalityöntekijään ja kertoa virheestä, jotta mahdolliset korjaukset päästään tekemään mahdollisimman nopeasti.

  Jos virhe on selkeä ja johtuu puutteellisista tiedoista, voit ottaa yhteyttä etuuskäsittelyn neuvontaan ja hakea korjausta uudella hakemuksella.

  Katso etuuskäsittelyn neuvonnan yhteystiedot

  Korjaushakemuksen käsittely kestää yleensä enintään seitsemän arkipäivää.

  Sinulla on mahdollisuus tehdä myös vapaamuotoinen, kirjallinen oikaisuvaatimus 30 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut toimeentulotukipäätöksen tiedoksesi. Kerro oikaisuvaatimuksessasi, mihin päätökseen haet oikaisua, sekä perustelut vaatimuksellesi. 

  Toimita oikaisuvaatimus Helsingin kaupungin kirjaamoon, joka toimittaa sen eteenpäin käsiteltäväksi. Postiosoite: Helsingin kaupungin kirjaamo, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki 

   

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/toimeentulotuki.