Huoli-ilmoitus

Onko sinulla huolta läheisesi tai jostakusta muusta kohtaamastasi henkilöstä? Voit tehdä huoli-ilmoituksen, jos olet huolissasi tämän henkilön hyvinvoinnista, terveydestä tai turvallisuudesta. Sosiaalitoimi tutkii tilanteen ja tarjoaa hänelle apua.

Tällä sivulla

Mikä huoli-ilmoitus on?

Voit tehdä huoli-ilmoituksen, jos olet huolissasi jonkun henkilön hyvinvoinnista, terveydestä tai turvallisuudesta. Huoli-ilmoituksen voi tehdä myös, jos epäilet jonkun joutuneen ihmiskaupan uhriksi. 

Huoli-ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi silloin, kun henkilöllä on taloudellisia vaikeuksia, päihdeongelmia tai hän ei pärjää itsenäisesti asumisen kanssa. Sosiaalitoimi tutkii tilanteen ja tarjoaa henkilölle apua ja palveluita, jotta hän selviytyisi tilanteestaan. 

Miten teen huoli-ilmoituksen? 

Huoli-ilmoituksen voi tehdä sähköisesti Maisa-palvelussa. Ilmoituksessa huolen kohteena olevasta henkilöstä on annettava mahdollisimman tarkat henkilötiedot (nimi, osoite, syntymäaika, puhelinnumero), jotta hänet tavoitetaan helpommin.  

Huoli-ilmoituksen voi tehdä nimettömänä tai omalla nimellä. Jos teet ilmoituksen omalla nimelläsi, huoli-ilmoituksen kohteella on oikeus saada tietää tekijän nimi. 

Huoli-ilmoitus löytyy Maisan kirjautumissivulta klikkaamalla linkkiä “Tee sosiaalihuollon ilmoitus”. Jos teet huoli-ilmoituksen helsinkiläisestä, valitse kunnaksi Helsinki. Täytä aukeava lomake ja paina “Lähetä”. 

Siirry Maisaan (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos olet huolissasi alaikäisestä lapsesta tai nuoresta, ole yhteydessä lastensuojeluun.  

Ohje lastensuojeluilmoituksen tekemiseen

Jos olet huolissasi iäkkäästä ihmisestä, voit olla yhteydessä seniori-infoon. 

Siirry Seniori-infoon 

Jos tiedät, että huolen kohteenasi oleva ihminen asuu tai oleskelee jollain muulla paikkakunnalla, ota yhteyttä kyseisen kunnan sosiaaliviranomaisiin. 

Saat ohjausta ja neuvontaa huoli-ilmoituksen tekemisestä sosiaalineuvonnasta.

Katso aikuissosiaalityön sosiaalineuvonnan yhteystiedot

Entä jos tilanne on kiireellinen?  

Jos kyse on kiireellisestä sosiaalihuollon tarpeenarvioinnista tai palveluista, ole yhteydessä virka-aikana arkisin Helsingin kaupungin vaihdenumeroon. 

Soita 09 310 1691  (Linkki aloittaa puhelun)

Virka-ajan ulkopuolella voi ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen. 

Soita 020 696 006 (Linkki aloittaa puhelun)

Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon. 

Soita 112

Mitä tapahtuu huoli-ilmoituksen tekemisen jälkeen? 

Huoli-ilmoituksen jälkeen sosiaalitoimi selvittää henkilön tilanteen ja tarjoaa hänelle apua. Huomioithan, että huoli-ilmoituksen tekijälle ei anneta tietoa asian etenemisestä yksityishenkilöön liittyvän vaitiolovelvollisuuden vuoksi.