Yrittäjyyspainotus

Tylyssä painotetaan yrittäjämäisiä toimintatapoja. Yrittäjämäisyydelle ominaista on vastuullisuus, luovuus, yhteisöllisyys, tavoitteellisuus ja uuden kokeileminen, virheitä pelkäämättä.

Lukiomme painotuksena on yrittäjyys. Jokainen opiskelijamme suorittaa vähintään yhden yrittäjyysopintojakson (Minä oman elämäni johtajana 1op). Loput yrittäjyysopintomme ovat vapaasti valittavissa kaikille lukiomme opiskelijoille. Yrittäjyysopinnot sisältävät opintojaksoja liittyen yrittäjyyden perusteemoihin, kuten yrityksen perustamiseen ja yritystoiminnan pyörittämiseen. Lisäksi yrittäjyysopinnoissamme pääsee tutustumaan mm. start-up yrittäjyyteen, vapaaehtoistoimintaan ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen, palvelumuotoiluun ja sijoittamiseen. 

Yrittäjyysopintojen keskiössä on toiminnallisuus ja omien vahvuuksien löytäminen. Aikaisempaa tietoa tai taitoa yrittäjyydestä ei tarvita. Yrittäjyysopinnoissa kansainvälisyys, korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö ovat vahvasti läsnä mm. erilaisten yhteistyöprojektien muodossa.

Etu-Töölön lukion opiskelijoita Uudenmaa Uskalla yrittää -tapahtumassa helmikuussa 2023. Kuva: Jenni Korte
Etu-Töölön lukion opiskelijoita Uudenmaa Uskalla yrittää -tapahtumassa helmikuussa 2023. Kuva: Jenni Korte

 • Tylyssä teemme yhteistyötä yritysten, muiden oppilaitosten ja kolmannen sektorin kanssa, verkostoidumme aktiivisesti ja rakennamme kansainvälistä kulttuuriyhteistyötä. 
 • Tylyn keskeinen sijainti Helsingin ytimessä mahdollistaa mielenkiintoiset vierailut sekä vierailijat ja työelämään tutustumisen.
 • Opiskelijana pääset hyödyntämään omaa osaamistasi yksilönä tai osana tiimiä.
 • Tylyssä tutustut käytännön työelämään, pääset ratkomaan oikeita työelämän ongelmia ja kehittämään uusia innovaatioita yhteistyökumppaneidemme kanssa.
 • Meillä opit ottamaan vastuuta omasta tekemisestäsi. Et opiskele opettajaa tai kirjoituksia varten vaan itseäsi ja omaa tulevaisuuttasi varten.
 • Meillä on paljon erilaisia kansainvälisiä hankkeita ja yhteistyötä. Esimerkiksi Vuosi yrittäjänä -kurssilaiset ovat käyneet mm. Tallinnassa, Tukholmassa ja Riiassa.

Yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Talous ja nuoret TAT ja Nuori yrittäjyys ry (1.6.2023 alkaen  Nuorten yrittäjyys ja talous NYT).

Teemme jatkuvasti yhteistyötä myös yritysmaailman toimijoiden kanssa. Näistä esimerkkeinä Slush ja SEB-pankki.

Yhteistyömuotoja ovat esimerkiksi vierailut, vierailijat, mentorointi, yhteiset tapahtumat ja opintojaksot.

Yrittäjyysopintojaksot

Yrittäjyysopintoja voit suorittaa Tylyssä yhden, kaikki - tai jotakin siltä väliltä. Opintojaksoja ei tarvitse suorittaa järjestyksessä.

Koko lukuvuoden kestävässä kokonaisuudessa pääset kokeilemaan yrittäjyyttä ja omien ideoidesi kantavuutta ilman riskejä ja tuetusti. Opintojaksoilla on mahdollisuus verkostoitua jo opiskeluaikana ja tienata rahaa – ihan oikeasti! Osallistumiselle ei ole ennakkovaatimuksia, kaikki olette tervetulleita – myös ykköset. Vuosi yrittäjänä -kokonaisuus onkin suositeltavaa suorittaa viimeistään lukion 2. vuotena, sillä abivuonna on hyvä päästä keskittymään yo-kirjoituksiin, eikä yritykselle enää ole välttämättä samalla tavalla aikaa.  Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta voit saada jopa 12 opintopistettä.

 

Vuosi yrittäjänä - kokonaisuus sisältää seuraavat opintojaksot:

 • YR03 Vuosi yrittäjänä/yrityksen perustaminen  
 • YR04 Vuosi yrittäjänä/yrittäjänä toimiminen  
 • YR09 International business  
 • YR18 Vuosi yrittäjänä/yrittäjän matematiikka  
 • YR19 Vuosi yrittäjänä/Bisnesvuosi 
 • YR20 Vuosi yrittäjänä/yrittäjän yhteiskuntaoppi  

 

Kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät suorittamaan opintojakson. Opintojaksolla opit tuntemaan yrittäjyyden mahdollisuuksia ja itsesi johtamisen taitoja ja  opit soveltamaan taitoja omassa elämässäsi sekä arjessasi.

Tavoitteena on, että ymmärrät olevasi tärkeä osa kouluyhteisöä ja löydät oman roolisi yhteisön toimintakulttuurin rakentajana. Opintojaksolla saat keskittyä myös omiin vahvuuksiisi!

 

Miten yritykset toimivat? Mitä ovat megatrendit? Mitä ovat brändit? Miten markkinoidaan omaa tuotetta? Miten löydän omat vahvuuteni ja osaan toimia yrittäjämäisesti? 

Tällä opintojaksolla pääset tutustumaan perinpohjaisesti yrittäjyyden maailmaan! Lisäksi pääset tutustumaan erilaisiin yrittäjätarinoihin, yritysmuotoihin, markkinointiin ja myyntiin sekä yrittäjyyden ajankohtaisiin aiheisiin. 

 

YR03  Vuosi yrittäjänä/yrityksen perustaminen 2 op

YR04 Vuosi yrittäjänä/yrittäjänä toimiminen 2op

Tökkiikö kesätyönhaku? Opintojaksolla saat apua työhakemuksen tekoon, työhaastatteluun valmistautumiseen ja työssä pärjäämiseen. Opintojaksolla tutustutaan työelämään, erilaisiin yrityskulttuureihin ja työelämän viestintään. Opintojaksolla tehdään myös aivan oikeita työhakemuksia oikeisiin kesätyöpaikkoihin, sillä keväällä, kun periodi toteutetaan, on oiva aika hakea kesätöitä!

Opintojaksolla pääset tutustumaan start up -yritysten toimintaan ja merkitykseen Suomessa ja maailmalla sekä opit työskentelemään kansainvälisessä ympäristössä. 

Tavoitteena on, että opit palvelemaan asiakkaita autenttisessa tilanteessa vieraalla kielellä. Opintojaksolla voit päästä mukaan vapaaehtoiseksi toteuttamaan SLUSH-tapahtumaa!

 

Kokeile vapaaehtoistyötä valitsemissasi kohteissa tai syvennä taitoja, joita olet jo kartuttanut. Opintojaksolla pääset tutustumaan yhteiskunnallisiin yrityksiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Osa opintojakson tunneista järjestetään vapaaehtoistyössä ja vierailuilla. Aiempaa kokemusta ei tarvita - vaikka ei siitä toki haittaakaan ole. Tämä opintojakso sopii hyvin myös ainoaksi YR-opintojaksoksi, jos vapaaehtoistyö kiinnostaa enemmän kuin yrittäjyys.

Kuinka yritykset kehittävät tuotteitaan? Tule mukaan keksimään, kehittämään ja toteuttamaan yhdessä Haaga-Helian kanssa! Mukana ovat niin opettajat kuin ammattikorkeakoulunkin edustajat. Opintojaksolla sinulla on myös mahdollisuus saada kontakteja yritysmaailmaan ja saattaapa opintojaksolta aueta väylä oikeisiin töihinkin! Ensin oli lennätin, sitten puhelin, nyt räplätään applikaatioiden kanssa - vaan mikä on seuraava askel?

YR09 International Business  2 op

Tiedetutor-toiminta sopii kaikille opiskelijoille. Opintojaksolla syvennetään luonnontieteen tietoja ja taitoja toimimalla ohjaajina pääosin ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille. Samalla kehitetään esiintymis- ja ryhmätyötaitoja ja syvennetään luonnontieteiden osaamista assistentin, ohjaajan ja demonstroijan roolissa koulussa ja koulun ulkopuolella. Tiedetutorit pääsevät sellaisille vierailuille, luennoille ja tapahtumiin, joihin normaaleilla kursseilla ei ole aikaa. 

 

Jo legendaariseksi muodostunut leiri, jossa on muutama lähitapaaminen arkena ja intensiivipäivät yhtenä viikonloppuna (pe 10h ja la 10h). 

Leirillä pääset kehittämään liikeidean alusta loppuun ryhmässä, tutorien ohjauksessa. Tämä opintojakso sopii erinomaisesti starttiopintojaksoksi yrittäjyyteen. Opintojaksolle on erillishaku sen suuren suosion vuoksi!

 

 

YR12 Yrittäjyysleiri 24h leiriohjaaja  2 op 

Haluatko oppia hoitamaan talouttasi ja vaurastua? Tai  kiinnostaako sinua ehkä aktiivinen sijoittaminen? Vai onko haaveenasi talouteen liittyvät jatko-opinnot?  

Sijoitusklubissa pääset alkuun pörssisijoittamisessa, voit luoda itsellesi sijoitusautomaatin tai innostua aktiivisesta sijoittamisesta. Kurssilla tutustutaan erilaisiin tapoihin sijoittaa. Lisäksi mielenkiintoisia vieraita! 

 

Sijoittamisen jatko-opintojaksolla pääset syventämään aiemmalla opintojaksolla hankkimaasi tietoa sijoittamisesta ja talouteen liittyvistä jatko-opinnoista sekä työllistymismahdollisuuksista.  

Tavoitteena on, että opit seuraamaan taloutta sen tunnuslukuja myös pidemmällä aikavälillä. 

TAT Yrityskylän ohjaajana pääset auttamaan innokkaita kuudesluokkaisia yrityskylään rakennetussa miniyhteiskunnassa ja opit samalla itsekin siitä, kuinka yhteiskunta toimii. Saat etukäteiskoulutuksen ohjaajaksi ja pääset tekemään kaksi intensiivistä työpäivää, joista saat myös erillisen työtodistuksen

YR16 Pitching and presentations 1op

YR17 Korkeakouluyhteistyö 1-2op

YR18 Vuosi yrittäjänä/Yrittäjän matematiikka  2 op

YR19 Vuosi yrittäjänä/Bisnesvuosi 2op

YR20 Vuosi yrittäjänä/Yrittäjän yhteiskuntaoppi 1-2op

YR21 Somevaikuttaminen 

YR22 Oma talous

YR23 Ryla 

Yrittäjyysmessut 19.1.2023 Kuva: Tytti Laakso
Yrittäjyysmessut 19.1.2023 Kuva: Tytti Laakso
Tunnelmia yrittäjyysmessuilta 19.1.2023 Kuva: Tytti Laakso
Tunnelmia yrittäjyysmessuilta 19.1.2023 Kuva: Tytti Laakso