Smakernas Helsingfors bjuder på en dukning med hundratals mat- och dryckesevenemang

Matveckorna Smakernas Helsingfors, som nu ordnas för första gången, bjuder in besökarna att ta del av Helsingfors mångsidiga utbud av mat och dryck 24.5–16.6.2024. Ett evenemang med hundratals läckra upplevelser för såväl vänner av fine dining, hamburgare, traditionella och etniska smaker som av dryckeskulturer utlovas.
Matveckorna Smakernas Helsingfors ordnas för första gången 24.5–16.6.2024. Bild: Tuukka Koski
Matveckorna Smakernas Helsingfors ordnas för första gången 24.5–16.6.2024. Bild: Tuukka Koski

Matveckorna Smakernas Helsingfors lyfter fram stadens kreativa tillredare och överraskande smaker. Restaurangerna och caféerna bjuder på specialrätter och temamenyer. Man kan dyka ner i den helsingforsiska mat- och dryckeskulturen genom guidade rundturer, verkstäder och utställningar. Man kan även uppleva stadens mångsidiga smaker genom festivaler och evenemang som presenterar olika kulturers matutbud.

– Smakernas Helsingfors lyfter fram mångfalden av smaker i Helsingfors. Vi är en oas av stora smakupplevelser i behändigt format. Även den som bara gör ett kort besök i staden kan ta del av olika smakupplevelser, från klassiker till vild mat och från lokala delikatesser till smaker från världen, eftersom det finns många goda alternativ. Det känns fint att vi i sommar får erbjuda stadens invånare och besökare så fina möjligheter att ta del av Helsingfors restaurangutbud samt mat- och dryckeskultur, berättar turismchef Nina Vesterinen.

Öppningshelgen kulminerar i Smakernas Söndag och läktaren för Michelingalan

Smakernas Helsingfors inleds den 24 maj. Många slags mat- och dryckesevenemang, såsom veganbrunch, smårosterirundturer eller gäddbullar i Helsingfors skärgård utlovas genast under det första veckoslutet.

Sommarterrassen i Torgkvarteren öppnas på Senatstorget den 24 maj. På sommarterrassen kan man njuta av restaurangernas läckerheter vid Torgkvarteren ända till den 25 augusti.

Teurastamos vårfest firas i Fiskehamnen lördagen den 25 maj med blom- och vildörtstema. Utöver mat och dryck bjuds det på musik och sommarstämning.

Evenemangsutbudet under öppningsveckoslutet på evenemangskalender(Länk leder till extern tjänst).

Öppningsveckoslutet för Smakernas Helsingfors kulminerar i att flera restauranger i Helsingfors undantagsvis öppnar sina dörrar söndagen och måndagen den 26–27 maj i andan av Smakernas Söndag.

Måndagen den 27 maj fylls Helsingfors av Michelin-stjärnedamm, när de nordiska restaurangernas nya Michelin-stjärnor delas ut i Helsingfors för första gången. Galan som ordnas i Savoy-teatern kan följas på läktaren som är öppen för alla på Senatstorget kl. 16–20. I väntan på sändningens början kan man smaka på det goda utbudet av sommarterrassens produkter på Torgkvarteren genom att njuta av DJ Vickys italodisco.

Läs mer om Smakernas Söndag och läktare för Michelingalan.

Matveckorna Samkernas Helsingfors fortsätter till den 16 juni. Bland annat rabarberfestivalen, en workshop för vietnamesiska vårrullar, guidade rundturer till saluhallar och Helsingfors näringsrika historia samt festivaler som presenterar världens smaker är på kommande.

Läs mer om Smakernas Helsingfors-evenemangen och välj ut dina favoriter på Smakernas Helsingfors -webbsidan eller evenemangskalender(Länk leder till extern tjänst) (sökord ”Helsingfors matår 2024”).