Höstlovet är fullt av kostnadsfria aktiviteter och evenemang runtom i staden

Under höstlovsveckan ordnas tiotals evenemang och aktiviteter riktade till unga och barnfamiljer i Helsingfors. Det mesta av stadens höstlovsprogram är gratis. Hela utbudet för höstlovsveckan hittar du på webbplatsen Ungas Helsingfors. Höstlovet firas i Helsingfors från den 16 till den 22 oktober.
fyra unga personer tillbringar tid tillsammans
Höstlovet firas i Helsingfors från den 16 till den 22 oktober. Bild: Kristian Autio

Höstlovet kan firas på många olika sätt i Helsingfors och det erbjuds många slag av evenemang för barn och ungdomar runt om i staden. Evenemangen äger rum på olika ungdomsgårdar, evenemangsplatser, idrottsanläggningar, bibliotek samt kulturcenter och museer i olika områden av staden.

Helsingfors höstlov erbjuder aktiviteter för barn och familjer

Under höstlovsveckan pysslar vi och spelar bräd- och konsolspel i biblioteken. Till exempel i verkstäderna i Jakobacka bibliotek kan du tillverka käpphästar och lära dig hemligheterna bakom glittermakeup. På Odes kostnadsfria spelverkstäder kan du fördjupa dig i kodningens och Minecrafts världar. Biblioteken firar också den riksomfattande Sagodagen den 18 oktober med olika sagostunder, särskilt för familjens yngsta.

Det finns gemensamt att göra också inom konsten. Under höstlovets gång byggs en gemenskaplig utställning kallad "Byggaa stadii" på Annegården. På den riksomfattande Sagodagen den 18 oktober kan du pyssla ihop en egen sagobok, titta på filmer och njuta av Kekäläinen & Companys dansföreställning.

På Malms kulturhus och Nordhuset visas älskade familjefilmer under höstlovsveckan. På Stoa och Nordhuset erbjuds också kurser för barn och unga där man tillverkar naturkosmetika, utforskar designers och arkitekters arbete och skapar konstverk i naturen. En av de mest intressanta nya artisterna är Madboiali och hens uppträdande på Nordhuset lördagen den 21 oktober är säkerligen höstlovsveckans musikaliska höjdpunkt.  

I Tölö idrottshall äger det traditionella EasySport-evenemanget för barn i lågstadieålder rum under tre dagar från måndagen 16 till onsdagen 18 oktober från klockan 11.00 till 14.00. Där kan du prova på olika sporter som bollspel och parkour till Tölö sporthalls ordinarie priser (barn 2 €/vuxna 3,50 €/övriga 2 €). Du kan delta när det passar dig bäst och ingen förhandsanmälan krävs. 

Sportkvarnen i Kvarnbäcken står värd för veckans största och mest fantastiska ungdomsevenemang på onsdagen 18 oktober klockan 15.00 till 20.00 med fri entré för alla under 18 år. Evenemanget hedras av fotbollsstjärnan Paulus Arajuuri. Du kan också prova på olika sporter som innebandy, kampsport, klättring, street workout, funktionell träning och mycket mer.  

Under höstlovet är också stadens simhallar öppna som normalt. 

Spelningar, kurser och umgänge för unga

Höstlovet i Helsingfors är också fullt av musik och dans. Från måndagen 16 till onsdagen 18 oktober kan du delta till exempel i gratis danslektioner i K-pop, breakdance, hiphop, street dance, samtida dans och afrobeat på Sportkvarnen i Kvarnbäcken (Mjölgränden 2).  

Under höstlovet vill man erbjuda spelningar utan åldersgräns för både unga och familjer. Till exempel har Tiivistämö en DJ Academy-kurs för nybörjare och en masterclasskurs på måndagen 16 oktober och en Open Mic på onsdagen 18 oktober. På torsdagen 17 oktober ordnas Indie222-evenemanget, där Helmi Antila Quartet, Rebecka Holi, Sir Liselot och Hopeasiivet uppträder. På fredagen 18 oktober uppträder Ani, Figaro och IlonMelodic Meltdown. Evenemangen är åldersgränsfria och avgiftsfria. 

Ungdomarna kan också tillbringa tid tillsammans på olika temakurser under höstlovet. Det ordnas ett läger för spelutveckling, en filmvecka, en manga-grupp, smyckesverkstäder, en cirkusklubb och mycket mer.

Under höstlovet ordnar ungdomsgårdarna också andra mångsidiga aktiviteter. På ungdomsgårdarna kan man spela, titta på filmer och hänga med gamla och nya vänner – ungdomarna kan själva påverka dagarnas program. 

Se hela höstlovsutbudet: nuorten.hel.fi/sv