Evenemanget Ett ljus för Ukraina samlade över 10 000 deltagare på Senatstorget för att visa sitt stöd

Den 24 februari 2023 hade det gått ett år sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina. Samma dag ordnades på Senatstorget i Helsingfors en minnesstund för offren för kriget där över 10 000 människor deltog. Stearinet i ljusen som tändes under evenemanget kommer att få ny användning som energi- och ljuskälla i Ukraina.
De första att tända sina ljus var Ukrainas ambassadör Olga Dibrova, republikens president Sauli Niinistö och borgmästaren Juhana Vartiainen
De första att tända sina ljus var Ukrainas ambassadör Olga Dibrova, republikens president Sauli Niinistö och borgmästaren Juhana Vartiainen. Bild: Kimmo Brandt

Helsingforsborna har sedan kriget började visat en stor vilja att hjälpa ukrainarna och människorna som flytt från Ukraina.  

– Tillsammans med universitetet och Helsingfors kyrkliga samfällighet ville vi erbjuda alla en möjlighet att visa sin medkänsla på ett synligt sätt. Utöver detta skickar vi konkret hjälp. Helsingfors stad gjorde genom mitt beslut en donation för ukrainska barn och unga och till vår glädje fick vi samma dag även offentliggöra det utmärkta resultatet från insamlingen av generatorer inom kampanjen Generators of Hope, säger borgmästare Juhana Vartiainen

Finlands, stadens och universitetets ledning ger stöd åt Ukraina 

Evenemanget inleddes klockan 16 med ringning i Domkyrkans klockor och en tyst minut. De första ljusen på kyrkans trappa tändes av republikens president Sauli Niinistö, Ukrainas ambassadör Olga Dibrova, statsminister Sanna Marin (SDP) samt representanterna för arrangörerna Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, direktören för Helsingfors kyrkliga samfällighet Juha Rintamäki och Helsingfors universitets rektor Sari Lindblom.  

Från statsledningen deltog i evenemanget också ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist SFP), arbetsminister Tuula Haatainen (SDP), utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna), kommunikationsminister Timo Harakka (SDP), familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) samt jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (Centern). 

Domkyrkans trappa, ljussatt i blått och gult, fylldes av ljus

Efter att evenemanget officiellt hade invigts visade tusentals människor sin medkänsla med ukrainarna genom att tända ljus på Domkyrkans trappa. Arrangörerna hade reserverat 2 000 ljus för besökarna, men dessa tog slut på ungefär timmar även om många hade egna ljus med sig.  

Klockorna i Domkyrkan som var ljussatt i blått och gult ringde under evenemanget på nytt klockan 18 och då anslöt sig även de andra kyrkorna i Helsingfors i klockringningen. Bland annat ortodoxförsamlingen och den katolska församlingen deltog i klockringningen. 

Domkyrkan var ljussatt i blått och gult under evenemanget Ett ljus för Ukraina.
Domkyrkan var ljussatt i blått och gult under evenemanget Ett ljus för Ukraina. Bild: Kimmo Brandt

Efter klockan 18 framfördes på torget verken ”Plyve kacha” och ”Prayer for Ukraine” av Ukrainska föreningen i Finlands kör och Finlandiahymnen av kvartetten Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti. 

Ukrainska föreningen i Finlands kör uppträdde på evenemanget.
Ukrainska föreningen i Finlands kör uppträdde på evenemanget. Bild: Kimmo Brandt
Kvartetten Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti uppträdde med en förstärkt ensemble.
Kvartetten Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti uppträdde med en förstärkt ensemble. Bild: Kimmo Brandt
Som avslutning på evenemanget samlade Ukrainska föreningen i Finland in ljusen för att skicka dem till fronten i Ukraina, där stearinet används som energi- och ljuskälla.
Som avslutning på evenemanget samlade Ukrainska föreningen i Finland in ljusen för att skicka dem till fronten i Ukraina, där stearinet används som energi- och ljuskälla. Bild: Taru Itälinna

Evenemanget Ett ljus för Ukraina på Senatstorget den 24 februari 2023 ordnades av Helsingfors stad, Helsingfors kyrkliga samfällighet och Helsingfors universitet i samarbete med statsrådets kansli och Ukrainska föreningen i Finland. I evenemanget deltog också Ukrainas ambassad.