Cat Power, Carla Bruni och Giant Robot i Huvila under Helsingfors festspel

Flera intressanta internationella gäster har bekräftat att de spelar i Huvila under Helsingfors festspel. Brandee Younger, Hermanos Gutiérrez, Ride och Markus Krunegård är några av dem. Inhemska artister som Anna Puu, Antti Autio och Kimmo Pohjonen skräddarsyr specialkonserter för Huvila.
Vesta och Arppa uppträder för publiken i Huvila.
Flera intressanta gäster har bekräftat att de spelar i Huvila under Helsingfors festspel. Bild: Petri Anttila

Helsingfors festspel pågår i Huvila under två och en halv vecka från och med den 15 augusti.

– I år uppträder många unika internationella kvinnliga artister för första gången i Huvila, till exempel Cat Power, Carla Bruni och Brandee Younger. Vi har lyckats åstadkomma det bästa programmet som Huvila haft under min period, säger Marko Ahtisaari, som är inne på sitt sista år som konstnärlig ledare för Helsingfors festspel.

Cat Power tolkar Bob Dylan

En av de största händelserna bland årets internationella artistbesök är amerikanska sångaren och låtskrivaren Cat Powers spelning där hon framför sin egen version av Bob Dylans ikoniska konsert i Manchester Free Trade Hall 1966. Den hyllade konserten Cat Power Sings Dylan: The 1966 Royal Albert Hall följer efter en uppvärmning med Marko Ahtisaari och bandet Construction.

En av Frankrikes kändaste artister, Carla Bruni, gör sin Finlandsdebut i Huvila. Sångaren och låtskrivaren uppträder med ett tvärsnitt av de bästa låtarna från sin karriär. Kvällen inleds med Vilma Jää, etnopopartisten som sjöng i Kaija Saariahos sista opera Innocence.

Som internationell jazzgäst i Helsingfors presenterar festspelen Brandee Younger, som lyckats höja harpans status i den moderna jazzen. Den amerikanska harpisten, kompositören, läraren och konsertkuratorn uppträder med UMO Helsinki Jazz Orchestra. Kvällen öppnas av folkmusikern och kantelevirtuosen Maija Kauhanen, den första finländaren att få Nordiska rådets musikpris.

Ecuadoriansk-schweiziska brödraduon Hermanos Gutiérrez kommer till Huvila med sin gitarrdrivna instrumentalmusik som influeras såväl av 1950-talets latinamerikanska traditionsmusik och ökenblues från Texas och Mexico som av Ennio Morricones filmiska landskap.

Det gitarrdrivna programmet kompletteras av brittiska Ride som har en självskriven plats i den alternativa musikens historia. Bandets fyra ursprungliga medlemmar uppträder i Huvila med Rides två första skivor, som de spelar i sin helhet. Kvällens första artister är den inhemska instrumentalgruppen Tinyhawk & Bizzarro.

Bland de mångsidiga utländska gäster som offentliggjorts redan tidigare finns också Angélique Kidjo som firar sin 40-åriga karriär. För henne öppnar F som spelade i Huvila även i fjol.

Två kvällar med Finland och Sverige på scenen

Två speciella kvällar har byggts upp så att en sångare och låtskrivare från Finland och en från Sverige i tur och ordning står på scenen. En av Sveriges folkkäraste artister som också fått ett varmt välkomnande i Finland med sitt första finskspråkiga soloalbum, Nokia & Ericsson, sverigefinska Markus Krunegård, spelar samma kväll som sin förebild och inspiration Mikko Joensuu.

Antti Autio släppte sitt fjärde album i februari, och de senaste åren har han blivit en av de mest uppskattade artisterna i den nya generationen inhemska
sångare och låtskrivare. I Huvila bygger han ut sitt band med en stråksektion. Svenska artisten Loney Dear uppträder före Autio.

Inhemska artister ger specialkonserter

Anna Puu avslutar sin långa turné med en extraordinär konsert i Huvila. Hon sjunger sina största hits och mer sällsynta pärlor i orkesterarrangemang ackompanjerad av Vantaan Viihdeorkesteri.

De unga är målgruppen för två konserter med IHMEPERHE, det vill säga Sexmane, som står bakom flera av den senaste tidens mest spelade låtar, Isaac Sene som blev känd i Tävlingen för ny musik 2022 och familjens yngre stjärnskott ADI och ROBIN. SENYA höjer stämningen i Huvila redan i början av kvällen bland annat med låten Ikoni som också blivit ett fenomen i sociala medier. Konserten är öppen för alla tidigare på dagen och har åldersgräns senare på kvällen.

Två tidlösa artister med lång gemensam historia i Helsingfors musikvärld kommer att stå på scenen samma kväll och bjuda på en upplevelse som sannolikt lämnar ett bestående spår i Huvilas historia. Giant Robot gör en efterlängtad comeback och Aku Raski – tidigare känd under artistnamnet Huoratron – presenterar sin pånyttfödelse.

Samuli Edelmann kommer i sin tur att återuppföra hela albumen Vaiheet och Vaiheet 2, som består av kompositioner av hans far Toni Edelmann. Tonsättningarna av bland annat Goethes, Hesses och Shakespeares texter får en ny dimension när de tolkas av Kymi Sinfonietta.

Förutom den tidigare offentliggjorda 20-årsjubileumskonserten med Samuli Putro firar dragspelsartisten Kimmo Pohjonen sina 60-årsdag i Huvila.

I stämningsfulla Huvila ordnas också en kväll som kombinerar musik och film och inleds med en visning av Aki Kaurismäkis filmfenomen Höstlöv som faller. Efter en paus fortsätter kvällen med Maustetytöt som också syns i filmen.

Huvilas öppningskväll bjuder på en unik jazzorkesterkonsert med helt inhemska
ingredienser, “Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio”. Det handlar om kompositören och musikern Valtteri Laurells och pjäsförfattaren Emmy Karhus tiodelade komposition med en rubrik som syftar på en av librettots huvudpersoner, skogsanden Tapio. Urpremiären framförs i Huvila av 17-mannaorkestern Ricky-Tick Big Band under ledning av Laurell. Soulartisten Emilia Sisco är berättare och solist.

Till konsertkavalkadens inhemska inslag hör efterfrågade Pariisin Kevät, som uppträder efter finsk-kanadensiska Erika Sirola som inlett en internationell karriär. På festspelens klubbkväll uppträder Business City, som har en kometkarriär och flera slutsålda klubbspelningar bakom sig, tillsammans med BÄMÄ som skakat om den heteronormativa finska rapmusiken.

Helsingfors festspel ordnas 15.8–1.9. Festivalprogrammet offentliggörs successivt
under våren.