Vuosaari

Veneitä Aurinkolahdessa
Vuosaaressa asutaan meren, laajojen virkistysalueiden ja monipuolisten palveluiden äärellä. Metro liikuttaa asukkaita sujuvasti arjessa ja asukasluvultaan Vuosaari vastaa keskisuurta suomalaiskaupunkia.

Tällä sivulla

Vuosaari alueena

Vuosaaren uudistuva keskusta rakentuu Vuosaaren metroaseman ympärille. Se yhdistää palveluineen ja työpaikkoineen vanhat ja uudet asuntoalueet kuten Aurinkolahden, Kallahden, Kallvikintien varren, Keski-Vuosaaren, Meri-Rastilan ja Ramsinrannan alueet. Vuosaaren keskustaa täydennetään ja asuntojen lisäksi on tulossa kivijalkaliiketiloja uusine palveluineen. Vuosaaren lukiolle on rakennettu uudet tilat, jotka ovat myös iltaisin alueen asukkaiden käytössä samoin kuin Vuosaaren urheilutalon ja Vuotalon tilat. 
Merellisyys, luonnon läheisyys ja mahtavat ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet säilyvät tärkeänä osana Vuosaaren vetovoimaa. Vuosaaren satama on Suomen tärkein ulkomaankaupan satama.

Kallahdenniemi on Vuosaaresta kurottuva komea harjuniemi. Hiekkamaaperänsä vuoksi se on Helsingissä epätyypillisen karua, valoisaa männikköä. Niemen rannoilla on laajoja hienoja hiekkarantoja. Harju jatkuu vedenalaisena särkkänä merelle.
Niemen harjuselänne on rauhoitettu erillisenä luonnonsuojelualueena, kuten myös niemen kärjessä oleva maannousemaniitty. Kummatkin suojelualueet ja niemeä ympäröivä vesialue kuuluvat Euroopan unionin arvokkaiden luontokohteiden Natura 2000 -verkostoon. Muuttoaikoina niemen uimarannan hiekkamatalikoille kerääntyy vesilintuja ja kahlaajia.

Kuva: Lauri Rotko

Mustavuori lukeutuu luonnon monimuotoisuudeltaan arvokkaimpiin Helsingin metsäalueisiin, ja siellä on esimerkiksi pääkaupunkiseudun arvokkain rehevä lehto. Alavilla kosteilla paikoilla on saniaiskorpia, ylempänä rinteillä kuusivaltaisia lehtoja ja vaikeakulkuisia ryteikköisiä rinteitä. Mustavuori kuuluu myös valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan ja on osittain Natura 2000 -aluetta.
Mustavuoressa on myös Helsingin parhaiten säilynyt ensimmäisen maailmansodan linnoituskokonaisuus. Alueella on muun muassa luolia ja rotko, ja sen rakennelmat ovat muinaismuistolain suojelemia.
 

Kuva: Jussi Hellsten

Kävelymatkan päässä Vuosaaren metroasemalta on Uutelan iso ulkoilualue, yli sata hehtaaria metsää ja merenrantaa. Se on mahtava retkikohde kaikenikäisille luonnossa liikkujille ja luontopolulla voi suorittaa hauskoja Uutelan luontoon liittyviä tehtäviä. 
Uutelasta löytyy iäkkäitä luonnontilaisia metsiä ja hienoja korkeita kallioita. Itäpuolen Särkkäniemestä löytyy niittyjä ja merestä kuroutuneita lampia eli kluuveja. Pohjoisosan metsien keskellä on kaksi suota. Rannoilta näet lahdenpoukamia ja Sipoon saaristoa. Uutelan keskellä on vanha Skatan tila. Skatanniemen kärjessä aukeaa jylhä merinäköala. 

Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Vuosaarenhuippu on omaleimainen ja upea virkistysalue Vuosaaressa. Vuosaarenhuipun vaihteleva 60 hehtaarin laajuinen maasto soveltuu moneen, aina patikoinnista hiihtoon, lintujen tarkkailusta luontoretkeilyyn. 
Ulkoilualueelta löytyy infotaulut ja uudet opastetut luontopolut. Huipun korkein kohta on 60 metriä ja laelta avautuu upeat maisemat koko Helsinkiin ja Vuosaaren satamaan. Vuosaarenhuipun vaihteleva 60 hehtaarin laajuinen maasto soveltuu moneen, aina patikoinnista hiihtoon, lintujen tarkkailusta luontoretkeilyyn.

Kuva: Jussi Hellsten

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Vuosaaren suunnitelmat karttapalvelussa. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Rakentamista Vuosaaressa metroradan vieressä kuvattuna.
Kuva: Lauri Rotko

Rakentaminen

Parhaillaan rakentumassa olevasta Kahvikorttelista on tulossa Aurinkolahden kolmas kohokohta rannan ja kanavan lisäksi. Kahvikorttelissa ollaan meren ja metron välissä eli Aurinkolahden parhaat puolet ovat kävelymatkan päässä. 
Aurinkolahti on helsinkiläisten oma Riviera, sillä sieltä löytyvät urbaanien kerrostalojen lomasta yhdet kaupungin parhaista hiekkarannoista.

Kuva: Lauri Rotko

Kallvikintiellä varaudutaan pikaratikka Jokeri II:n rakentamiseen 2030-luvulla. Taloyhtiöillä on mahdollisuuksia tonttiensa täydennysrakentamiseen, mikä tarkoittaa uusia asukkaita sekä uusia palveluja lähikeskustaan. Lisäksi Ilveskorvenpuiston kunnostamista suunnitellaan.

Ramsinrantaan on jo toteutettu pientaloasuntoja merenrantaan. Jatkossa alueelle rakentuu myös kerrostaloasuntoja. Hotelli Rantapuisto laajenee ja täydentyy kylpylällä. Hotelli Vuoranta muuntuu korkeatasoisiksi palveluasunnoiksi ikääntyneille. Aivan merenrantaan suunnitellaan uutta rantareittiä. Ramsinrannassa sijaitsee myös suojeltu Rastilanneva.
 

Kuva: Lauri Rotko

Vuosaaren keskustassa urbaanin asumisen hyvät puolet yhdistyvät vehreään ja merelliseen ympäristöön. 
Keskustaan on rakennettu uusi rakennus Vuosaaren lukiolle, ja siellä on Vuosaaren urheilutalo, Vuotalo kirjastoineen, terveys- ja hyvinvointikeskus sekä kauppakeskus Columbus. Vuotaloa laajennetaan taiteen opetustiloilla ja terveys- ja hyvinvointikeskusta seniorikeskuksella ja -asunnoilla.  Keskustaan tulee uutta julkista tilaa, asuntoja, palveluja ja työpaikkoja. Vuosaaren valttikortti on metro, joka liikuttaa alueen asukkaita nopeasti ja helposti paikasta toiseen ja mahdollistaa kaupunginosan käveltävän keskustan. Asuintorneja on jo rakenteilla Cirruksen rinnalle. 
Vuosaaren lukion vieressä sijaitsevasta Mosaiikkikorttelista ja Vuotalon viereisestä Kulttuurikorttelista on järjestetty toteutuskilpailu. Vuosaaren keskustaan on jatkossa tulossa prosenttirahataidetta.

Kuva: Lauri Rotko

Vuosaaren suunnitelmia ja hankkeita

1 hanketta
Vaaleita kerrostaloja talvisessa maisemassa.

Kallahden uudistus

Arvioitu aikataulu: suunnittelu -
Sijainti: Vuosaari
Teema: Viher- ja virkistysalueet Asunnot Palvelurakennukset
Vuosaaren metroasema
Kuva: Lauri Rotko

Liikenneyhteydet

Raideliikenteestä tulee yhä tärkeämpi osa Vuosaaren vetovoimaa. Metron lisäksi alueelle on tavoitteena saada 2030-luvulla pikaratikka Raide-Jokeri II, joka toisi tulevaisuudessa matkustajia Koillis- ja Pohjois-Helsingistä Vuosaareen. Vuosaaren satamatunnelin kautta on suora yhteys Kehä III:lle.

Palvelut

Vuosaaresta löytyy jo monipuoliset olemassa olevat palvelut – kauppoja, liikuntapalveluja, leikkipuistoja ja kouluja. Kauppakeskus Columbus on rakennettu Vuosaaren kaupunginosat yhdistäväksi sillaksi Vuotien ja metroradan päälle.  
Uimahalli, palloiluhalleja ja kuntoilutiloja löytyy laajentuneesta Vuosaaren urheilutalosta ja arkkitehtuuristaan kansainvälisesti tunnettu Vuotalo tarjoaa kulttuurielämyksiä kaikenikäisille. Keskustassa sijaitsee Vuosaaren sote-keskus, joka laajenee lähivuosina seniorikeskuksella.

 

Vuosaaren palvelut karttaupotuksena - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kuva: Jussi Hellsten

Yhteystiedot

Nimi
Leena Pasonen

Titteli
Projektinjohtaja (ei Meri-Rastila)
Kuvaus
Vuosaaren aluerakentaminen, kaupunginkanslia

Nimi
Tuukka Linnas

Titteli
Tiimipäällikkö
Kuvaus
Kaupunkiympäristön toimiala, asemakaavoitus

Nimi
Susanna Ratinen

Titteli
Liikenneinsinööri
Kuvaus
Kaupunkiympäristön toimiala, liikennesuunnittelu

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/vuosaari.