Pasila

Pasila hämärässä
Pasila on Suomen saavutettavin paikka ja Helsingin toimitilarakentamisen avainalue. Myös asuntojen määrä ja palvelujen tarjonta lisääntyvät voimakkaasti.

Tällä sivulla

Pasila alueena

Uusien toimistojen ja liiketilojen rakentamisen myötä Pasilan työpaikkamäärä kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä noin 50 000:een. Työpaikkoja ja liiketiloja rakennetaan kaikille Pasilan alueille. Myös alueen asukasmäärä lähes kolminkertaistuu 30 000:een. Lisäksi Pasila vahvistaa rooliaan tapahtumakaupunginosana ja monipuolisena palvelujen tarjoajana.

Pasilan aluetta on rakennettu 1970-luvulta alkaen. Ensin valmistuivat Itä- ja Länsi-Pasila rata-alueen molemmille puolille. 2020-luvulla ja tulevina vuosikymmeninä uuden rakentaminen keskittyy Ilmalaan, Keski-Pasilaan, Konepajan alueelle sekä Pasilan pohjoisosaan eli Postipuistoon. 

Uudistuva Pasila tarjoaa runsaasti erilaisia asumisvaihtoehtoja hyvin toimivien joukkoliikenneyhteyksien varrella. Pasilan asukasmäärä lähes kolminkertaistuu vuoteen 2040 mennessä.
Etenkin Keski-Pasilaan on suunnitteilla uudenlaisia työpaikkoja ja asumista yhdistäviä ratkaisuja sen sijaan Postipuisto rakentuu ensi sijassa asumisen tarpeisiin.
Pasilan uudet alueet rakennetaan kantakaupunkimaisin suunnitteluperiaattein. Kerrostaloasumiseen Pasilasta löytyy tulevaisuudessa monenlaisia vaihtoehtoja: matalista pienkerrostaloista huikeita näköaloja tarjoaviin tornirakennuksiin. Pasilan eri alueiden asuinkorttelit valmistuvat vaiheittain. 

Pasilassa on useita ympäristötaideteoksia eri vuosikymmeniltä. Taidetta löytyy esimerkiksi aukioilta ja  rakennusten edustoilta. 
Helsingin kaupungin nykyisten linjausten mukaan ympäristötaide voi olla pysyvää (70 %), väliaikaista (15 %) tai erilaisia tapahtumia (15 %). Pasilan uudet taideteokset rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla ja ympäristötaiteen hankintaa ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä HAM:in, kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Julkinen taide HAM:in sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Itä-Pasila on myös merkittävä katu- ja graffitaiteen keskittymä koko Suomen mittakaavassa. Alueella on useita kymmeniä kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksia, joiden ympärille voi rakentaa vaikka oman taidekierroksen. 

Parhaat paikat bongata katutaidetta Helsingissä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Karttapalvelun upotus Pasila - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tutustu Pasilan suunnitelmiin ja hankkeisiin

1 hanketta
Rakentuva Veturitien uusi silta kesäkuussa 2022.

Veturitie ja Ratapihakortteleiden kadut

Arvioitu aikataulu: toteutus -
Sijainti: Pasila Keski-Pasila
Teema: Kadut ja liikenne

Liikenneyhteydet

Pasila on liikenteen risteyskohta, jonne on loistavat yhteydet Helsingin ydinkeskustasta ja kaikkialta Suomesta kaikilla liikennemuodoilla. Pasilan kaksi asemaa, Pasilan asema ja Ilmalan asema, kehittyvät erittäin merkittäviksi joukkoliikenteen vaihtopaikoiksi, joissa on helppoa vaihtaa kulkumuodosta toiseen ja joista molemmista on tiheä junayhteys lentokentälle. 

Kuva: Roni Rekomaa

Palvelut

Pasilassa on monipuoliset palvelut.

Pasilan palvelut karttaupotuksena - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Päivi Ahlroos

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Pasilan aluerakentaminen