Jätkäsaari

Jätkäsaari rakennetaan Helsingin lounaiskärkeen osaksi kantakaupunkia, avomeren äärelle. Uusia koteja tulee 21 000 asukkaalle ja työpaikkoja 6 000 ihmiselle. Viidesosa alueesta tulee olemaan puistoja.

Ilmakuva Jätkäsaaresta.

Tällä sivulla

Jätkäsaari alueena

Jätkäsaari on urbaani, merellinen kaupunginosa. Tiivis rakentaminen, suojaisat umpikorttelit, kivijalkaliikkeet ja ratikat tuovat Jätkäsaareen kantakaupungin ilmeen. Jätkäsaaren keskellä mutkitteleva Hyväntoivonpuisto ja liikuntapuisto tarjoavat virkistystä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Jätkäsaaren asuntovalikoima on monipuolinen. Alueelle rakennetaan omistusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja sekä asuntoja opiskelijoille ja senioreille. Lisäksi Jätkäsaaressa on useita ryhmärakentamishankkeita, joissa on erilaisia asumismalleja ja -konsepteja.

Alueen arkkitehtuurissa on moderni ja kokeileva ote, joka näkyy esimerkiksi pariisilaistyylisessä kattotason rakentamisessa ja värien käytössä. Talojen kerrosluku pienenee meren rantaa kohti mentäessä. Rannan läheisyyteen rakennetaan toisissaan kiinni olevia townhouse-kaupunkipientaloja, pienkerrostaloja ja rivitaloja.

Kerrostaloja Jätkäsaaren Saukonpaaden alueella.  Kuva: Antti Pulkkinen
Kerrostaloja Jätkäsaaren Saukonpaaden alueella. Kuva: Antti Pulkkinen

Jätkäsaareen tulee julkista taidetta asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Katukuvassa on jo nyt useita teoksia, kuten Länsilinkin silta, puhelinkoppiin tehty Paluu tulevaisuuteen ja Jätkäsaarenlaiturin Horisontti.

Taiteilijoilta tilataan pääsääntöisesti uusia, sijoituspaikkaan suunniteltuja teoksia.

Julkinen taide HAM:in sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Julkinen taideteos "Lämmin kohtaaminen" Malagan aukiolla. Kuva: Antti Pulkkinen
Julkinen taideteos "Lämmin kohtaaminen" Malagan aukiolla. Kuva: Antti Pulkkinen

Jätkäsaaren pinta-alasta viidennes eli noin 20 hehtaaria tulee olemaan puistojen peitossa, joissa on tilaa liikuntaan, loikoiluun ja leikkimiseen. Suurin viheralue, Hyväntoivonpuisto tulee valmistuttuaan olemaan kilometrin mittainen ja lähes sata metriä leveä keidas, jossa kulkevat saaren kevyen liikenteen pääväylät. Puisto on Vuoden ympäristörakenne 2020 -kilpailun voittaja.

Hyväntoivonpuisto on paitsi virkistysalue, myös keskeinen kevyen liikenteen kulkuväylä. Kuva: Antti Pulkkinen
Hyväntoivonpuisto on paitsi virkistysalue, myös keskeinen kevyen liikenteen kulkuväylä. Kuva: Antti Pulkkinen

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Upotus Helsingin karttapalveluun - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Rakentaminen

Jätkäsaari on yksi Helsingin suurimmista rakennustyömaista. Entisestä sadan hehtaarin satama- ja teollisuusalueesta kuoriutuu vähitellen vilkas ja viihtyisä asuinalue. Tällä hetkellä Jätkäsaaren alueen asukasluku on noin 15 000.

Jätkäsaaren rakentaminen alkoi vuonna 2010 ja jatkuu 2020-luvun loppuun. Aluetta rakennetaan pääasiassa osa-alue kerrallaan. Ensimmäisenä valmistui Hietasaaren alue, ja rakentaminen etenee vaiheittain eteläisiä rantoja kohti.

Alta löydät lisätietoa rakentamisesta

Hyväntoivonpuiston eteläosan rakentaminen jatkuu.

Karibianaukiolle on suunniteltu puistomainen vehreä katuaukio, jonne istutetaan havu- ja lehtipuita. Ranta-alue luonnonkivetään, ja sen alin rantataso toteutetaan puupintaisena. Rantamuurin korjaustyöt ja katualueen pohjarakennustyöt jatkuvat. Viimeistelyt tullaan toteuttamaan vasta kun ranta-alueen korttelit ovat valmistuneet, näillä näkymin 2020-luvun loppupuolella.

Katurakentaminen painottuu Melkinlaiturin ja Saukonkanavan ympäristöön. Myös Saukonkanavan rakentaminen jatkuu.

Tahitinkadun raitiotiehen liittyvät katutyöt ovat käynnissä. Raitiotieliikenteen on suunniteltu alkavan näillä uusilla pysäkeillä keväällä 2024.

Jätkäsaaren katujen lopulliset pinnat ja viimeistely pyritään toteuttamaan aina vaiheittain tonttien valmistumisaikataulun tahdissa.

Kerrostaloja Välimerenkadulla, Hyväntoivonpuiston kupeessa. Kuva: Antti Pulkkinen
Kerrostaloja Välimerenkadulla, Hyväntoivonpuiston kupeessa. Kuva: Antti Pulkkinen

Asuntorakentamisen painopiste on Melkinlaiturin ja Saukonlaiturin alueilla.

Länsisatamankadun ja Messipojankujan välisen korttelin rakentaminen alkoi vuonna 2022. Osoitteeseen Länsisatamankatu 20 rakentuu ainutlaatuinen Jätkäsaaren Terassitalo, joka koostuu kahdesta porrastetusti nousevasta 2–10 kerroksisesta talosta. Erityistä talossa ovat sen tasanteille tulevat terassiasunnot, joihin kuuluu suuret ulkotilat. Arvioitu valmisajankohta on loppuvuodesta 2024. Lisäksi kortteliin on suunniteltu rakennettavaksi kaksi hotellia ja toimistorakennus.

Korttelin viereen valmistuvat myös Varsinaissuomalaisen osakunnan opiskelija-asunnot keväällä 2024.

Länsisatamankadulla jatkuu Helsingin kaupungin asuntotuotannon (ATT) hitas-kohteen rakentaminen.

Kiertotalouskorttelin ensimmäisen tontin rakentaminen alkanee vuoden 2024 aikana.

Rakentaminen jatkuu palvelukortteleissa (Atlantinkadun ja Länsisatamankadun risteyksessä).

Wood Cityn puukortteli täydentyy, kun WithSecuren pääkonttori valmistuu kesällä 2024.

Havainnekuva Jätkäsaaren terassitalosta. Kuva: B&M Architects
Havainnekuva Jätkäsaaren terassitalosta. Kuva: B&M Architects

Jätkäsaaren ja Telakkarannan rakentamisen aikataulukartta
Jätkäsaaren ja Telakkarannan rakentamisen aikataulukartta
EU logo

Liikenneyhteydet

Jätkäsaaressa on loistavat julkisen ja kevyen liikenteen yhteydet. Alueelle pääsee muun muassa useammalla raitiovaunulinjalla. Jätkäsaaressa sijaitsee myös Suomen vilkkain matkustajasatama. 

Länsisataman liikenneyhteyksien parantamiseen TWIN-PORT 3 -hankkeessa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on saatu tukea EU:n Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta. 

Jätkäsaareen pääsee ratikoilla 7, 8 ja 9. Kun Jätkäsaari valmistuu, sitä kiertää silmukkamainen ratikkaverkosto. Kuva: Antti Pulkkinen
Jätkäsaareen pääsee ratikoilla 7, 8 ja 9. Kun Jätkäsaari valmistuu, sitä kiertää silmukkamainen ratikkaverkosto. Kuva: Antti Pulkkinen

Palvelut

Jätkäsaaressa on tulevaisuudessa monipuoliset julkiset ja yksityiset palvelut. Jätkäsaaren peruskoulu on jo toiminnassa ja nykyisten viiden päiväkodin seuraksi rakennetaan uusia asukasmäärän kasvaessa. Myös kaupalliset palvelut lisääntyvät vähitellen.

Upotus Jätkäsaaren palvelukartasta - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Tuomo Sipilä

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Aluerakentaminen

Nimi
Joonas Vikman

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Aluerakentaminen

Nimi
Noora Tynkkynen

Titteli
Projekti-insinööri

Nimi
Matti Kaijansinkko

Titteli
Tiimipäällikkö
Kuvaus
Asemakaavoitus

Nimi
Katariina Verkamo

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Liikenne- ja katusuunnittelu

Nimi
Teemu Vuohtoniemi

Titteli
Liikenneinsinööri
Kuvaus
Liikenne- ja katusuunnittelu

Nimi
Petra Rantalainen

Titteli
Projektipäällikkö
Kuvaus
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelu

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/jatkasaari.