Hyppää pääsisältöön

Jätkäsaari

Jätkäsaari rakennetaan Helsingin lounaiskärkeen osaksi kantakaupunkia, avomeren äärelle. Uusia koteja tulee 21 000 asukkaalle ja työpaikkoja 6 000 ihmiselle. Viidesosa alueesta tulee olemaan puistoja.

Ilmakuva Jätkäsaaresta.

Tällä sivulla

Jätkäsaari alueena

Jätkäsaari on urbaani, merellinen kaupunginosa. Tiivis rakentaminen, suojaisat umpikorttelit, kivijalkaliikkeet ja ratikat tuovat Jätkäsaareen kantakaupungin ilmeen. Jätkäsaaren keskellä mutkitteleva Hyväntoivonpuisto ja liikuntapuisto tarjoavat virkistystä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Jätkäsaaren asuntovalikoima on monipuolinen. Alueelle rakennetaan omistusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja sekä asuntoja opiskelijoille ja senioreille. Lisäksi Jätkäsaaressa on useita ryhmärakentamishankkeita, joissa on erilaisia asumismalleja ja -konsepteja.

Alueen arkkitehtuurissa on moderni ja kokeileva ote, joka näkyy esimerkiksi pariisilaistyylisessä kattotason rakentamisessa ja värien käytössä. Talojen kerrosluku pienenee meren rantaa kohti mentäessä. Rannan läheisyyteen rakennetaan toisissaan kiinni olevia townhouse-kaupunkipientaloja, pienkerrostaloja ja rivitaloja.

Kerrostaloja Jätkäsaaren Saukonpaaden alueella.  Kuva: Antti Pulkkinen
Kerrostaloja Jätkäsaaren Saukonpaaden alueella. Kuva: Antti Pulkkinen

Jätkäsaareen tulee julkista taidetta asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Katukuvassa on jo nyt useita teoksia, kuten Länsilinkin silta, puhelinkoppiin tehty Paluu tulevaisuuteen ja Jätkäsaarenlaiturin Horisontti.

Taiteilijoilta tilataan pääsääntöisesti uusia, sijoituspaikkaan suunniteltuja teoksia.

Julkinen taide HAM:in sivuilla

Julkinen taideteos "Lämmin kohtaaminen" Malagan aukiolla. Kuva: Antti Pulkkinen
Julkinen taideteos "Lämmin kohtaaminen" Malagan aukiolla. Kuva: Antti Pulkkinen

Jätkäsaaren pinta-alasta viidennes eli noin 20 hehtaaria tulee olemaan puistojen peitossa, joissa on tilaa liikuntaan, loikoiluun ja leikkimiseen. Suurin viheralue, Hyväntoivonpuisto tulee valmistuttuaan olemaan kilometrin mittainen ja lähes sata metriä leveä keidas, jossa kulkevat saaren kevyen liikenteen pääväylät. Puisto on Vuoden ympäristörakenne 2020 -kilpailun voittaja.

Hyväntoivonpuisto on paitsi virkistysalue, myös keskeinen kevyen liikenteen kulkuväylä. Kuva: Antti Pulkkinen
Hyväntoivonpuisto on paitsi virkistysalue, myös keskeinen kevyen liikenteen kulkuväylä. Kuva: Antti Pulkkinen

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Avaa kartta uuteen ikkunaan

Rakentaminen

Jätkäsaari on yksi Helsingin suurimmista rakennustyömaista. Entisestä sadan hehtaarin satama- ja teollisuusalueesta kuoriutuu vähitellen vilkas ja viihtyisä asuinalue.

Jätkäsaaren rakentaminen alkoi vuonna 2010 ja jatkuu 2020-luvun loppuun. Aluetta rakennetaan pääasiassa osa-alue kerrallaan. Ensimmäisenä valmistui Hietasaaren alue, ja rakentaminen etenee vaiheittain eteläisiä rantoja kohti.

Alta löydät lisätietoa rakentamisesta vuonna 2022

Messipojankadulla tehdään vuoden 2022 aikana lähinnä sähkö- ja kaukolämpöverkkoon liittyviä töitä, jotka palvelevat erityisesti viereisen uuden korttelin toteuttamista. Jätkäsaaren jäteyhtiön väliaikainen kierrätyspiste toteutetaan Laivapojanaukion reunaan.

Hyväntoivonpuiston rakentamista jatketaan. Tavoitteena on rakentaa Atlantinkadun eteläosaan valmistuneiden asuinkortteleiden puiston puoleiseen reunaan viherkaista. Lisäksi tehdään täyttöjä, jotta ensi vuonna voidaan jatkaa pintojen viimeistelyjä.

Länsisatamankadun ylittävän ja Hyväntoivonpuiston etelä- ja pohjoisosan yhdistävän kevyen liikenteen sillan, Rööriporkkanan, rakentaminen aloitetaan kuluvan vuoden aikana. Työt aloitetaan rakentamalla kadun eteläpuolelle sijoittuva tukimuuri. Muuri muodostuu suurista kolmion muotoisista betonielementeistä. Muurin kupeeseen rakennetaan lämmitettävät portaat.

Kaapelitehtaan viereen avatun Tanssin talon viereen viimeistellään Kaapeliaukio sekä rakennuksen pohjoispuolelle sijoittuva Kaapelipuisto. Puistoon tulee monilajisia istutuksia, luonnonkivimuureja ja -istuimia sekä leikkivälineitä.

Suunnitelmien valmistumisen aikatauluista riippuen tullaan Melkinlaiturin alueelle toteuttamaan katujen kunnallistekniikka, tai mikäli suunnitelmat eivät valmistu riittävän ajoissa, on myös valmius jatkaa Saukonkanavan toteuttamista näiden sijaan.

Kerrostaloja Välimerenkadulla, Hyväntoivonpuiston kupeessa. Kuva: Antti Pulkkinen
Kerrostaloja Välimerenkadulla, Hyväntoivonpuiston kupeessa. Kuva: Antti Pulkkinen

Asuntorakentaminen jatkuu Melkinlaiturin asemakaava-alueella, Jätkäsaaren palvelukortteleissa sekä Välimerenkadulla

Länsisatamankadun ja Messipojankujan välisen korttelin rakentaminen alkaa vuonna 2022. Osoitteeseen Länsisatamankatu 20 rakentuu ainutlaatuinen Jätkäsaaren Terassitalo, joka koostuu kahdesta porrastetusti nousevasta 2–10 kerroksisesta talosta. Erityistä talossa ovat sen tasanteille tulevat terassiasunnot, joihin kuuluu suuret ulkotilat.

Samassa korttelissa aloitetaan Helsingin VPK:n uuden paloaseman rakennustyöt. Lisäksi kortteliin rakentuu kaksi hotellia ja toimistorakennus.

Ahdinaltaaseen, Melkinlaiturin edustalle tehdään esirakentamistöinä merenpohjan ruoppaus ja täyttötöitä.

Havainnekuva Jätkäsaaren terassitalosta. Kuva: B&M Architects
Havainnekuva Jätkäsaaren terassitalosta. Kuva: B&M Architects

Jätkäsaaren ja Telakkarannan rakentamisen aikataulukartta
Jätkäsaaren ja Telakkarannan rakentamisen aikataulukartta

Liikenneyhteydet

Jätkäsaaressa on loistavat julkisen ja kevyen liikenteen yhteydet.

Jätkäsaareen pääsee ratikoilla 7, 8 ja 9. Kun Jätkäsaari valmistuu, sitä kiertää silmukkamainen ratikkaverkosto. Kuva: Antti Pulkkinen
Jätkäsaareen pääsee ratikoilla 7, 8 ja 9. Kun Jätkäsaari valmistuu, sitä kiertää silmukkamainen ratikkaverkosto. Kuva: Antti Pulkkinen

Palvelut

Jätkäsaaressa on tulevaisuudessa monipuoliset julkiset ja yksityiset palvelut. Jätkäsaaren peruskoulu on jo toiminnassa ja nykyisten viiden päiväkodin seuraksi rakennetaan uusia asukasmäärän kasvaessa. Myös kaupalliset palvelut lisääntyvät vähitellen.

Avaa kartta uuteen ikkunaan