Ta inte med vägglöss hem från resan

Vägglusen är en skadeinsekt som allt oftare förekommer även i hem i Helsingfors. Med turismen har problemet ökat när vägglöss följer med hem i bagaget. Det är dock möjligt att förebygga spridningen av vägglössen.
Mikroskopbild av en vägglus. Vägglusens storlek varierar mellan 2–8 millimeter beroende på utvecklingsstadium. Bild: Marjut Räsänen
Mikroskopbild av en vägglus. Vägglusens storlek varierar mellan 2–8 millimeter beroende på utvecklingsstadium. Bild: Marjut Räsänen

Vägglusen är en av de mest kända skadeinsekterna i bostäder. Vägglössen sprider inte sjukdomar, men de livnär sig på människoblod, och det kan bildas en kliande svullnad på det ställe som vägglusen bitit. Vägglössen sprider sig lätt och därför är snabb identifiering och bekämpning är viktig. 

I Finland har redan länge funnits ett eget vägglusbestånd, men med turismen har problemet ökat när vägglössen flyttar med bagaget från en plats till annan. Det är dock möjligt att förebygga att vägglössen inte följer med hem från resan.

Förvara bagaget omsorgsfullt

Resenären kan förebygga spridningen av vägglössen genom att packa med endast de nödvändigaste sakerna och kläderna som man kan tvätta i 60 graders temperatur. Det lönar sig att genomsöka hotellrummet – särskilt sängen och sängbotten – i fall av vägglöss genast när man anländer dit. Man ska förvara packningen omsorgsfullt antingen i ett skåp eller i en resväska. Det lönar sig även att förvara resväskan ovanför golvet om möjligt.

”Om du hittar vägglöss i rummet eller mörka fläckar i sängbotten, det vill säga spillning från vägglöss, meddela omedelbart hotellreceptionen”, säger miljöinspektör Hanna Vatanen vid Helsingfors stad.

När man kommer hem, kan man förebygga spridningen av vägglössen antingen genom att frysa packningen i -15 grader eller värma den till 60 grader i bastu. Förebyggande på egen hand är dock en säkerhetsåtgärd i en situation där man inte upptäckt vägglöss och det ersätter inte bekämpning av ohyra som utförs av yrkespersoner. 

Identifiera vägglusen

En vuxen vägglus har en oval platt brun kropp. Vägglusens larvskeden påminner om vuxna vägglöss, men de är mindre och ljusare. Storleken varierar mellan 2–8 millimeter beroende på utvecklingsstadium. Vägglusen behöver livnära sig på blod i varje utvecklingsstadium. Efter att ha sugit blod blir vägglusen rödbrun.

Vägglöss rör sig vanligtvis på nätterna. Om dagen gömmer de sig i springor i möbler, bakom tavlor, i madrassens sömmar eller exempelvis i stommen i resårsängar. De lämnar mörka avföringsprickar på den undre sidan av sängar och sängben, och blodprickar på lakanen.

Agera snabbt

Om du efter att ha kommit hem misstänker att du hittat en vägglus, sätt in den i en tät burk för identifiering. Kontakta omedelbart disponenten som bör kontakta en yrkesperson som specialiserat sig på bekämpning av ohyra. Vägglössen sprider lätt från en bostad till annan, och därför ska man påbörja bekämpningen snabbt. Bekämpningen av vägglöss lyckas inte med hemmaknep, utan det lönar sig att låta yrkespersoner utföra bekämpningen. 

Mer information om vägglöss och andra oinbjudna gäster i hemmet hittar du på webbsidan Skadedjur i hemmet.