Helsingfors presenterar sina trumfkort som ett internationellt intressant matresemål på Resemässan

Restauranger är en viktig del av städernas livskraft. Helsingfors restauranger har en stor och delvis outnyttjad potential, vilket gör det möjligt att tillsammans med partner utveckla staden som en attraktiv upplevelsemål för både inhemska och utländska resenärer. Helsingfors lyfter fram de bästa aspekterna av staden som matresemål på Resemässan i januari 2023 genom att öppna ett restaurangkomplex på mässan tillsammans med Food Camp Finland och Mässcentrum.
Tomasmarknaden är ett bra exempel på egenartade matkulturevenemang i Helsingfors. Den ordnas igen på Senatstorget från 1 till 22 December 2022 Bild: Jussi Hellsten
Tomasmarknaden är ett bra exempel på egenartade matkulturevenemang i Helsingfors. Den ordnas igen på Senatstorget från 1 till 22 December 2022 Bild: Jussi Hellsten

- Styrkorna av matturismen i Helsingfors är bland annat mångsidighet, personlighet och en viss unikhet. Standarden av Helsingfors främsta restauranger beskrivs av att vi har en restaurang med två Michelin-stjärnor och sex med en Michelin-stjärna, säger Nina Vesterinen, Helsingfors turismchef.

Resemässan i Helsingfors ordnas den 20–22 januari 2023 och är Nordeuropas största reseevenemang. I samband med Resemässan lanserar Helsingfors också sitt eget matkulturstrategiarbete. Målet är att Helsingfors ska bli en intressant matstad i världsklass.

Helsingfors vill satsa på matturism mer än tidigare

Helsingfors har publicerat ett handlingsprogram för turism och evenemang för 2022–2026. I handlingsprogrammet har en levande stadskultur med evenemang, turister och restauranger lyfts fram som en strategisk prioritering som främjar attraktionskraft och välbefinnande. Ur ett internationellt perspektiv har mat på sistone blivit en betydande attraktionsfaktor för turismen. Helsingfors har redan flera innovativa restauranger, en högklassig matutbud, intressanta saluhallar och producenter av matupplevelser, och därför vill Helsingfors satsa på matturism mer än tidigare. Syftet är att främja konkurrenskraften inom turist- och livsmedelsbranschen som en del av en levande stadskultur och att öka medvetenheten om den finska matkulturen. Mat, restauranger och produkter inom matturismen skulle kunna utgöra en ännu viktigare del av Helsingfors internationella föreställning.

- Helsingfors stad vill fortsätta att stödja restauranger även efter pandemin. Matturismen hjälper restauranger att få fler kunder att dela med sig av sina upplevelser på hemtrakterna. Unika och delade erfarenheter stöder utvecklingen av Helsingfors varumärke till en internationell gastronomisk pärla, säger företagslots Jukka-Pekka Tolvanen, som ansvarar för restaurangsamarbetet vid Helsingfors stad.

Helsingfors resemässavdelning presenterar de bästa restaurangerna i Helsingfors

Helsingfors resemässavdelning består av ett restaurangkomplex som betonar Helsingfors mångsidighet och höga kvalitet som matresmål. Varje restaurang på Helsingfors mässavdelning representerar det bästa av sin restaurangtyp. På mässavdelningen finns Pompier Espa, Peloton Cycling Eatery, Yeastie Boi, Fat Ramen, Pastis och Happy Waffle.

Förutom mat kan besökarna njuta av programmet på Helsingfors egen programscen och förfriskningarna i baren Compass Group. På programscenen ses intressanta föreställningar kring restauranger, mat och kultur. På scenen uppträder toppkockar från Helsingfors och andra viktiga aktörer inom branschen. Komplexet är öppet för besökare under Resemässans öppettider från förmiddagskaffet till kvällens sista servering.

Mer information på finska:

Handlingsprogram för turism och evenemang 

Webbplats för Resemässan(Länk leder till extern tjänst)