Maskinverkstaden blir en trivsam koncentration för stadskultur och tjänster

Maskinverkstadens område i Vallgård har genomgått en förändring när de gamla lokstallen har rustats upp för ny användning och man har skapat fler verksamhetslokaler för nya företag genom kompletteringsbyggande. Områdets serviceutbud har blivit mångsidigare och utgör nu en samling av motions-, restaurang- och hotelltjänster, utan att förglömma den lokala småskaliga produktionen.
De gamla lokstallen i Maskinverkstadens område har rustats upp för ny användning och man har skapat fler verksamhetslokaler för nya företag genom kompletteringsbyggande. Bild: N2 Albiino / Marek Sabogal / Helsinki Partners
De gamla lokstallen i Maskinverkstadens område har rustats upp för ny användning och man har skapat fler verksamhetslokaler för nya företag genom kompletteringsbyggande. Bild: N2 Albiino / Marek Sabogal / Helsinki Partners

Utvecklingen av Maskinverkstadens attraktionskraft har en stor betydelse också för ökningen av hela stadens livskraft. Helsingfors stadsstrategi har som mål att stärka stadens attraktionskraft som en stad med hållbar turism och kultur och hållbara evenemang. Därför är det viktigt att få fler välfungerande evenemangsområden med olika karaktär till staden.

Tiotals aktörer i Maskinverkstaden och dess närområde har under våren förtätat sitt samarbete med målet att göra området bättre känt och attraktivt, särskilt bland de lokala invånarna men också hos turister. Samarbetet ger ett lyft för området och när attraktionskraften ökar, ökar också serviceutbudet, vilket gagnar såväl de lokala företagen som områdets invånare.

Utvecklingen fortsätter ännu den närmaste tiden när fler företag flyttar till området så snart de sista byggnaderna och ändringsarbetena färdigställs. Även om ytterligare byggprojekt kommer att pågå i området ännu de närmaste åren, särskilt på Industrigatan, har vid sidan av lokalborna också besökare från när och fjärran redan hittat områdets företag och trivts i miljön som andas historia.

– Maskinverkstadens område står i centrum för förändringen när Industrigatans omgivning mellan Böle och Fiskehamnen utvecklas till ett allaktivitetsområde för arbete och kultur. Arbetsplatsaxeln från Ilmala via Böle och Vallgård till Fiskehamnen stärks i och med att Industrigatans omgivning förtätas och företagen får mångsidiga möjligheter i det lättillgängliga området. I Maskinverkstaden byggs nytt och finslipas det gamla med respekt för områdets värdefulla, över 100 år gamla industrimiljö. En gång i tiden tjänade tusentals människor sitt levebröd i området genom att bygga järnvägsvagnar och nu väcker de moderna verksamhetslokalerna och bostäderna på nytt området till liv, säger projektledare Päivi Ahlroos från stadskansliet.

Verksamhetslokaler och bostadsbyggande – och den nya Uggledalen

I Maskinverkstaden och i områdets östra del har det sedan 2006 färdigställts cirka 1 400 nya bostäder och just nu pågår arbetet med en hybridbyggnad med verksamhetslokaler och bostäder på Industrigatan i Maskinverkstadens kärna. På vintern avgjordes arkitekturtävlingen om Eltågshallens kontors- och hotellkomplex som ska byggas på Industrigatan. Till den ena änden av Aleksis Kivis gata planeras också ett nytt hotell. 

De senaste att färdigställas, byggnaderna i projektet Fredriksberg, inhyser motions-, restaurang- och hotelltjänster, ett kontorshotell som betjänar många företag samt MTV:s nya lokaler som fått mycket uppmärksamhet i medier. MTV:s flytt från Uggledalen i Ilmala till Maskinverkstaden till hörnet av Industrigatan och Sturegatan har också ökat intresset för området. 

Konepaja Festival öppnar Maskinverkstadens evenemangssäsong den 10 juni

I och med att företagssamarbetet förtätas och byggtrafiken minskar har företagen upptäckt möjligheter att använda utomhusområdena bland annat för evenemang. Evenemangen i området ger såväl lokala aktörer i stenfotsaffärer som småproducenter och konstnärer möjlighet att använda Maskinverkstadens omgivning för att presentera sin verksamhet. 

Det första evenemanget firas redan i början av sommaren när endagsevenemanget Konepaja Festival går av stapeln i Maskinverkstaden den 10 juni 2023. På Konepaja Festival uppträder lokala artister och områdets företag presenterar sina lokaler för publiken. Evenemangsbesökarna har också möjlighet att titta in i lokaler som tidigare har varit stängda, förutsatt att byggandet har framskridit tillräckligt långt. Evenemanget samarbetar också med invånarna i närområdet genom att samtidigt ordna den mycket populära kvartersloppisen Konepajan korttelikirppis och erbjuda gratis smakprov på företagens serviceutbud.