Konepajasta tulee viihtyisä kaupunkikulttuurin ja palveluiden keskittymä

Vallilassa sijaitseva Konepajan alue on ollut murroksessa, kun vanhoja veturihalleja on kunnostettu uuteen käyttöön ja aluetta täydennysrakentamalla on saatu lisää toimitiloja uusille yrityksille. Alueen palveluvalikoima on monipuolistunut kattavaksi liikunta-, ravintola- ja hotellitarjontaa sisältäväksi kokonaisuudeksi, paikallista pientuotantoa unohtamatta.
Konepajan vanhoja veturihalleja on kunnostettu uuteen käyttöön ja aluetta täydennysrakentamalla on saatu lisää toimitiloja uusille yrityksille.  Kuva: N2 Albiino / Marek Sabogal / Helsinki Partners
Konepajan vanhoja veturihalleja on kunnostettu uuteen käyttöön ja aluetta täydennysrakentamalla on saatu lisää toimitiloja uusille yrityksille. Kuva: N2 Albiino / Marek Sabogal / Helsinki Partners

Konepajan vetovoimaisuuden kehityksellä on suuri merkitys myös koko kaupungin elinvoiman kasvattamisessa. Helsingin kaupunkistrategian tavoitteena on, että kaupungin vetovoima kestävän matkailun, kulttuurin ja tapahtumien kaupunkina vahvistuu. Siksi on tärkeää saada kaupunkiin yhä lisää toimivia ja erilaisia tapahtuma-alueita.

Konepajan ja sen lähialueen kymmenet toimijat ovat kevään kuluessa tiivistäneet yhteistyötään tavoitteenaan kehittää alueen tunnettuutta ja vetovoimaisuutta erityisesti paikallisten asukkaiden mutta myös matkailijoiden keskuudessa. Yhdessä tekeminen tuo nostetta alueelle ja vetovoimaisuuden kasvaessa hyötyvät siitä niin paikalliset yritykset kuin alueen asukkaatkin palvelutarjonnan laajentuessa.

Kehittymistä tapahtuu edelleen vielä lähitulevaisuudessa, kun lisää uusia yrityksiä muuttaa alueelle viimeisten rakennusten ja muutostöiden valmistuessa. Vaikka aluetta rakennetaan vielä lähivuosina erityisesti Teollisuuskadun varrella, ovat paikallisten asukkaiden lisäksi ihmiset läheltä ja kauempaakin jo löytäneet alueen yritykset ja viihtyneet historiaa huokuvassa ympäristössä. 

— Konepajan alue on muutoksen keskiössä, kun Teollisuuskadun ympäristö Pasilan ja Kalasataman välillä kehittyy työn ja kulttuurin monitoimialueeksi. Työpaikka-akseli Ilmalasta Pasilan ja Vallilan kautta Kalasatamaan vahvistuu Teollisuuskadun ympäristön tiivistyessä ja yrityksille avautuu monipuolisia mahdollisuuksia hyvin saavutettavalla alueella. Konepajalle rakentuu uutta ja hiotaan vanhaa arvostaen alueen arvokasta, yli 100-vuotiasta teollisuusmiljöötä. Aikanaan tuhannet ihmiset ovat saaneet alueelta elantonsa junavaunujen rakentamisella ja nyt modernit toimitilat ja asunnot tuovat aluetta uudelleen eloon, kertoo projektinjohtaja Päivi Ahlroos kaupunginkansliasta.

Toimitilojen lisäksi myös asuntorakentamista – ja uusi Pöllölaakso

Konepajalle ja sen itäosaan on vuoden 2006 jälkeen valmistunut noin 1400 uutta asuntoa ja parhaillaan on rakenteilla toimitilaa ja asuntoja yhdistävä hybridirakennus Teollisuuskadun varteen Konepajan ytimeen. Talvella ratkesi arkkitehtuurikilpailu Teollisuuskadun varteen toteutettavasta Sähköjunahallin toimisto- ja hotellikokonaisuudesta. Lisäksi Aleksis Kivenkadun kärkeen on suunnitteilla uusi hotelli. 

Viimeisimpinä valmistuneissa Fredriksbergin rakennuksissa toimii liikunta-, ravintola- ja hotellitarjonnan lisäksi suurta määrää yrityksiä palveleva toimistohotelli, sekä laajasti mediahuomiota saaneet MTV:n uudet toimitilat. Maikkarin muuttaminen Ilmalan ”Pöllölaaksosta” Konepajalle Teollisuuskadun ja Sturenkadun kulmaan on antanut oman lisänsä alueen mielenkiintoisuuden nousulle. 

Konepaja Festival avaa Konepajan tapahtumakauden 10. kesäkuuta

Yritysyhteistyön tiivistyessä ja rakentamisen aikaisen liikenteen vähentyessä ovat yritykset havainneet mahdollisuuksia ulkoalueiden hyödyntämisessä muun muassa tapahtumakäytössä. Alueella järjestettävien tapahtumien myötä muidenkin kuin kivijaloissa toimivien paikallisten toimijoiden, kuten pientuottajien ja taiteilijoiden, on mahdollista hyödyntää Konepajan ympäristöä oman toimintansa esittelemiseksi. 

Ensimmäistä tapahtumaa juhlitaankin jo alkukesästä, kun 10.6.2023 Konepajalla järjestetään koko päivän kestävä Konepaja Festival. Konepaja Festivalissa nähdään paikallisia esiintyjiä, minkä lisäksi alueen yritykset esittelevät tilojaan yleisölle. Tapahtumavierailla on myös mahdollisuus päästä kurkistamaan myös aiemmin suljettuihin tiloihin, mikäli rakentaminen on ehtinyt edetä riittävän pitkälle. Yhteistyötä tehdään lähialueen asukkaiden kanssa järjestämällä samaan aikaan erittäin suosittu Konepajan katukirppis sekä tarjoamalla maksuttomia maistiaisia yritysten palvelutarjonnasta.