
Spårövergångarna förbättrar spårtrafikens punktlighet
När ett övergångsställe ändras till en spårövergång innebär det i praktiken att det inte finns något övergångsställe över spårvägen. Fotgängare känner igen spårövergången genom att övergången inte har målade ränder på asfalt som på övergångsställena. Då måste fotgängarna väja för spårvagnarna. Vid körbanorna bevaras övergångsställena med sina vägmarkeringar.
– Ur fotgängarnas synvinkel är spårövergången fri största delen av tiden, och fördröjningen av att släppa förbi spårvagnarna är liten. Spårvagnsförarna följer oberoende av väjningsplikten rätt hastighet för situationen och försiktighet jämtemot fotgängare. Vi har positiva erfarenheter av spårövergångarna längs snabbspårväglinje 15, där stadsborna snabbt har vant sig vid att använda dem på ett säkert sätt, berättar trafikingenjör Juho Björkman.
Efter ändringarna har innerstadens spårvägsnät sammanlagt cirka 40 spårövergångar. I innerstaden finns det till totalt cirka 40 övergångsställen över spårvägen som kan ändras till spårövergångar. Spårövergångarna genomförs som separata trafikarrangemang och i samband med större projekt, såsom reparationer av gatan.
Spårövergångarna markeras tydligt

Vid spårövergångarna på Busholmen, i Gräsviken och i Böle använder man ett nytt kompletterande sätt att markera spårövergången. Förutom de vägmarkeringar som är bekanta från snabbspårväglinje 15:s rutt har spårövergångarna försetts med trafikmärken som varnar för spårvagnar. Varningsmärket säkerställer att arrangemanget är tydligt även till exempel när vägmarkeringen är under snö.
Övergångsändringarna baserar sig på Stadsmiljönämndens principbeslut den 25 maj 2021 om spårväghållplatser och övergångar för fotgängare.


- HRT: Trygga spårövergångar(Länk leder till extern tjänst)
- Åtgärder för att förbättra spårväghållplatser och övergångar för fotgängare (på finska)
- Markering av spårvägsövergångar i Västra hamnen och Bortre Tölö (på finska) (Länk leder till extern tjänst)
- Markering av spårvägsövergångar i Böle (på finska) (Länk leder till extern tjänst)