I Helsingfors kartlägger man bänkar och soptunnor med mobilspel

I Nordsjö och Staffansby börjar det i juli en masskartläggning av parkbänkar och soptunnor. Uppdraget som utförs med mobilspelet Crowdsorsa kan deltagarna tjäna 1 euro för varje föremål som de fotograferar först. En skickgraderad inventering för Helsingfors stad sammansätts utifrån det insamlade bildmaterialet.
I uppdraget som skapats i spelet markerar spelarna parkbänkar och soptunnor de hittar på kartan genom att ta bilder av dem.  Bild: Hemmo Rättyä
I uppdraget som skapats i spelet markerar spelarna parkbänkar och soptunnor de hittar på kartan genom att ta bilder av dem. Bild: Hemmo Rättyä

Kartläggningen av bänkarna och soptunnorna i Nordsjö och Staffansby börjar den 15 juli kl. 9. Vem som helst kan delta genom att ladda ned mobilspelet Crowdsorsa till sin telefon. Spelaren tjänar pengar med att fotografera parkbänkar och soptunnor som de har hittat och sedan markerar man deras exakt position på spelkartan.

– Bänkarna och soptunnorna som användaren har upptäckt dyker upp på allas kartor med ikoner så att alla håller sig uppdaterad om vad andra har hittat och var på spelkartan man kan ännu kartlägga, säger Crowdsorsas VD Toni Paju.

I Nordsjö och Staffansby finns det totalt cirka 2000 parkbänkar och soptunnor som var och en är värd en belöning på en euro – för den som upptäcker den först. Noggrannare instruktioner på hur man deltar finns det i mobilspelet Crowdsorsa var man redan kan bekanta sig bättre i uppgiften.

– Vi förväntar oss att få bra bilder av olika bänkar och soptunnor i parker, andra grönområden och gatuområden i Staffansby och Nordsjö. Utifrån bilderna kommer vi att klassificera de fotograferade möblerna i konditionsklasser och testa metoden för att se om det är möjligt att bestämma konditionsklassen utifrån bilderna. Alla är välkomna att delta, berättar projektledare i Helsingfors Ritva Keko.

Denna sommar i Helsingfors har applikationen Crowdsorsa även använts i kartläggningen av tillgänglighet och i bekämpningen av invasiva arter. I 2021 och 2023 användes samma metod även för tillståndskartläggningen av Helsingfors cykelvägar.

Instruktioner för deltagande

  1. Ladda ner det kostnadsfria Crowdsorsa- mobilspelet på din smarttelefon. Skapa ett användarnamn.
  2. Öppna uppgiften "Helsingin penkki- ja roskisbongaus" och läs instruktionerna noggrant.
  3. När spelet startar den 15 juli kl. 9, ta bilder av de bänkar och soptunnor som du hittar i spelområdet. Du får en belöning på en euro för varje ny upptäckt.
  4. Ladda upp dina foton till Crowdsorsa för granskning.
  5. När bilderna har godkänts, kan du begära att belöningen betalas ut till ditt bankkonto.