Helsingissä kartoitetaan penkkejä ja roska-astioita mobiilipelillä

Helsinkiläiset voivat pian tienata rahaa tililleen valokuvaamalla puistonpenkkejä ja roska-astioita Vuosaaressa ja Tapaninkylässä. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelin avulla 15. heinäkuuta alkaen. Pelaajat ansaitsevat euron jokaisesta ensimmäisenä kuvaamastaan kohteesta.
Pelissä pelaajat merkitsevät löytämiään puistonpenkkejä ja roska-astioita kartalle ottamalla niistä valokuvia. Kuva: Hemmo Rättyä
Pelissä pelaajat merkitsevät löytämiään puistonpenkkejä ja roska-astioita kartalle ottamalla niistä valokuvia. Kuva: Hemmo Rättyä

Joukkoistettu puistonpenkkien ja roska-astioiden kartoitus käynnistyy 15. heinäkuuta klo 9. Pelata voi kuka vain, kunhan ensin lataa Crowdsorsa-mobiilipelin älypuhelimeensa. Pelaajat ansaitsevat rahaa valokuvaamalla löytämiään puistonpenkkejä ja roska-astioita sekä merkitsemällä niiden tarkan sijainnin kartalle.

– Käyttäjien bongaamat penkit ja roskikset ilmestyvät pelin kartalle ikoneina, jolloin jokainen pysyy helposti kärryillä siitä, mitä muut ovat jo löytäneet ja missä päin pelialuetta riittää vielä kartoitettavaa, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Vuosaaresta ja Tapaninkylästä on löydettävissä yhteensä noin 2000 puistonpenkkiä ja roska-astiaa, joista jokainen on euron palkkion arvoinen – sen ensimmäisenä bonganneelle. Kerätystä kuvamateriaalista koostetaan Helsingin kaupungille kuntoluokiteltu inventaario. Tarkemmat osallistumisohjeet ovat luettavissa Crowdsorsa-sovelluksesta, jossa pelin sisältöön pääsee jo tutustumaan.

– Odotamme saavamme hyvää kuvamateriaalia puistoissa, muilla viheralueilla ja katualueilla olevista erilaisista penkeistä ja roska-astioista Tapaninkylän ja Vuosaaren alueilta. Kuvien perusteella luokittelemme kuvatut kalusteet kuntoluokkiin ja testaamme, onko kuntoluokka mahdollista määritellä valokuvien perusteella. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan tempaukseen, kertoo Helsingin kaupungin projektinjohtaja Ritva Keko.

Helsingissä on tänä kesänä hyödynnetty Crowdsorsa-sovellusta myös esteettömyyden kartoituksessa sekä vieraslajikasvien torjunnassa. Vuonna 2021 ja 2023 samaa menetelmää käytettiin lisäksi Helsingin pyöräteiden kuntokartoitukseen.

Näin osallistut tempaukseen

  1. Lataa ilmainen Crowdsorsa-mobiilipeli älypuhelimeesi. Luo itsellesi käyttäjätunnus.
  2. Avaa tehtävistä ”Helsingin penkki- ja roskisbongaus”, ja tutustu huolellisesti ohjeisiin.
  3. Kun peli käynnistyy 15.7. klo 9, lähde kuvaamaan pelialueelta löytämiäsi penkkejä ja roskiksia. Ansaitset euron palkkion jokaisesta uudesta havainnostasi.
  4. Lataa kuvat Crowdsorsan tarkistettavaksi.
  5. Kun kuvat on hyväksytty, voit pyytää palkkiota kuvista pankkitilillesi.