Helsingfors stad tar bedömning av konsekvenser för barn i bruk i mer omfattande utsträckning

Vid bedömning av konsekvenser för barn förutser man hur stadens olika beslut och åtgärder påverkar barn och hur barnets rättigheter respekteras. Att ta bedömningen av konsekvenser för barn i bruk i mer omfattande utsträckning är ett av Helsingfors mål i Unicefs utvecklingsarbete Barnvänlig kommun.
Barn på biblioteket.
Bild: Jussi Hellsten

Bedömningen av konsekvenser för barn blir en av Helsingfors stads metoder för förhandsbedömning av beslutens konsekvenser och ett verktyg som används systematiskt vid upprättande av beslutsförslag ur synvinkeln för barnets rättigheter. Bedömningen av konsekvenser för barn är en fas i processen då beslutsförslag bereds för nämnderna eller stadsfullmäktige. Genom en noggrann bedömning av konsekvenser för barn genomförs bedömning av barnets intresse som FN:s konvention om barnets rättigheter och lagstiftningen förutsätter. 

I den inledande fasen för beslutsberedningen granskas det ärende som bereds ur synvinkeln för barnets rättigheter och fattas beslut om det ärende som bereds behöver en noggrannare och mer omfattande förhandsbedömning av konsekvenser för barn.

Bedömningen av konsekvenser för barn ska göras då det ärende som bereds har betydande konsekvenser för välbefinnandet hos barn eller barngrupper under 18 år. Målet med förhandsbedömningen är att på förhand identifiera vilka slags konsekvenser det beslutsärende som bereds har för att barnets rättigheter respekteras samt för barnens och barnfamiljernas välbefinnande, hälsa, hur vardagen går till eller barnens inlärning. Förhandsbedömningen möjliggör även uppföljning av konsekvensbedömningen efter beslutsfattandet. Med bedömningen av konsekvenser för barn kan man få information om ställningen för de barn och unga som befinner sig i olika situationer. Det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt de barn och unga som befinner sig i utsatt ställning.

– Jag anser det väldigt viktigt att stadens olika sektorer tillsammans har gjort upp en modell för bedömning av konsekvenser för barn. Det är fint att vi för den nationella barnstrategin vidare i Helsingfors och bedömningen av konsekvenser för barn får en större roll vid beslutsfattandet, säger Johanna Laisaari, biträdande borgmästare för sektorn för fostran och utbildning.

Vid bedömningen av konsekvenser för barn utnyttjas olik befintlig information, såsom statistik- och forskningsinformation, eller sakkunnig- eller barninformation som redan samlats in. Vid bedömningen av konsekvenser för barn är det centralt att barnens egna synpunkter utreds i ärenden som gäller dem. Det finns redan nu många sätt att utreda barnens egna synpunkter, och man håller på att bereda även ett verktyg för hörande av barn och unga.