Helsingfors satsar på barn och unga – tilläggsanslag för förebyggande av segregation

Borgmästare Juhana Vartiainens förslag till Helsingfors stads budget för 2024 har färdigställts som resultat av förhandlingarna med partierna i stadsstyrelsen. Staden fortsätter på en ansvarsfull linje både i budgeten för 2024 och under ekonomiplanperioden för 2025–2026. Budgetförslaget för 2024 kombinerar på ett balanserat och ambitiöst sätt det ekonomiska ansvaret samt satsningar på de viktigaste tjänsterna och personalen. Ökande resurser allokeras bland annat till bekämpning av segregation samt daghem och skolor. Dessutom minskar helsingforsarnas kommunalskattesats.
Helsingfors stad satsar genom lösningarna i budgeten för 2024 särskilt på tjänsterna för barn och unga.
Helsingfors stad satsar genom lösningarna i budgeten för 2024 särskilt på tjänsterna för barn och unga. Bild: Maija Astikainen

Staden satsar genom lösningarna i budgeten för 2024 särskilt på tjänsterna för barn och unga, förebyggande av segregation och förbättrad tillgång på personal. I budgetförslaget för 2024 satsar staden inom fostrans- och utbildningssektorn mer än tidigare år särskilt på att stärka basverksamheten samt att elevantalet i förhållande till lärarantalet inte ökar.  Totalanslaget för fostran och utbildningen uppgår till cirka 1,5 miljarder euro vilket betyder en ökning på 91 miljoner euro jämfört med innevarande år. Resurser allokeras till exempel till förstärkning av arbetet mot segregation, speciallärare och skolcoacher genom behovsprövad finansiering. Dessutom satsar man på att förbättra dragningskrafts- och hållkraftsfaktorerna för yrkesutbildad personal inom småbarnspedagogik.

I fråga om kultur- och fritidssektorn anvisas i budgeten för nästa år mer anslag bland annat för att etablera och utvidga skolungdomsarbetet, underhålla idrottsplatser och fortsätta kulturfadderverksamheten för barn. Totalanslaget för sektorn uppgår till 302 miljoner euro vilket betyder en ökning på 16 miljoner euro jämfört med föregående år.

Till stadsmiljösektorn anvisas en miljard euro. Målet att bekämpa segregation syns även i stadsmiljösektorns resurser, och satsningarna på stadsförnyelseområden ökar jämfört med det tidigare. Även underhållsresurserna förbättras så att staden har bättre förutsättningar att ta hand om till exempel vinterunderhållet av gångbanor.

För stadsstyrelsens disponibla medel reserveras sju miljoner euro för genomförande av löneutvecklingsprogrammet för 2024 samt 1,3 miljoner euro för att höja den arbetsreseförmån som staden erbjuder sina anställda till 300 euro per anställd (2023 uppgick förmånen till 240 euro).

Befolkningstillväxten i Helsingfors som ökar rekordsnabbt förutsätter stora investeringar i hur den växande staden fungerar samt nya lokaler som ökningen av servicebehovet kräver. Satsningar på tillväxten och utvecklingen av tjänsterna ökar driftsutgifterna mer än tidigare. Driftsutgifterna ökar med sammanlagt 6,7 procent från budgeten för 2023. Samtidigt är ökningen av skatteinkomster på grund av finansieringsändringarna i social- och hälsovårdsreformen samt den osäkra internationella ekonomin osäker under kommande år. 

Helsingfors gör rekordstora investeringar i stadens tillväxt

Med stadens investeringar skapas 2024 förutsättningar för bostads- och lokalproduktion och en hållbar utveckling av stadsstrukturen samt utvecklas centrumets och stadsdelscentrumens attraktionskraft. Den jämlika utvecklingen av stadens olika områden stöds genom att satsa på stadsförnyelseområden och mångsidig bostadsproduktion. Även nivån för investeringarna i cykeltrafik ökar. Stadens investeringsnivå för 2024 uppgår till 1,042 miljarder euro. Investeringsnivån ökar avsevärt jämfört med tidigare år. 

Helsingfors stad sörjer även för stadsbornas trygghet och beredskap under lång tid. Därför renoverar staden skyddsrummen och tidigarelägger investeringar i dem.

Stadens lånebestånd uppskattas 2024 uppgå till 1,2 miljarder euro. Lånebeståndet ökar med cirka 200 miljoner euro jämfört med nivån för 2023. 

Social-, hälsovårds- och räddningssektorn betonar kontinuiteten i vården inom primärvården 

Efter social- och hälsovårdsreformen har Helsingfors stads budgetberedning ändrats så att stadens verksamheter nuförtiden är indelade i budgeten i Helsingfors som kommun och den social-, hälsovårds- och räddningssektor som finansieras genom statsandelar. Finansieringen av social- och hälsovården och räddningsväsendet består av finansiering med allmän täckning som beviljas av staten samt klientavgiftsinkomster och övriga driftsintäkter. 

Social- och hälsovården strävar efter att förbättra kontinuiteten i vården inom primärvården och i mentalvårdstjänsterna och att säkerställa att Helsingfors stad fullgör de lagstadgade skyldigheterna. Samtidigt satsar man på förebyggande verksamhet. 

De totala utgifterna för social-, hälsovårds- och räddningssektorn nästa år uppgår enligt budgeten för 2024 till 2,891 miljarder euro. Det betyder en ökning på 123,5 miljoner euro jämfört med budgeten för 2023.

Stadsfullmäktige beslutar om budgeten för 2024 i november

Stadsfullmäktige behandlar budgetförslaget för 2024 måndag den 6 november. Stadsfullmäktige godkänner det slutgiltiga budgetförslaget i november.