Pohjoismaisten ravintoloiden uudet Michelin-tähdet julkistetaan toukokuussa Helsingissä

Helsingin kaupunki isännöi toukokuussa pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuutta. Kyseessä on yksi maailman tunnetuimmista ruoka-alan tapahtumista, joka tuo Helsinkiin alan pohjoismaiset huiput. Jo toista kertaa peräkkäin Suomessa järjestettävä tapahtuma on tunnustus Suomen ja Helsingin laadukkaalle ja monipuoliselle ruokakulttuurille.
Helsingin kaupunki isännöi ensi toukokuussa pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuutta. Kuva: Jussi Hellsten
Helsingin kaupunki isännöi ensi toukokuussa pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuutta. Kuva: Jussi Hellsten

MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony järjestetään tänä vuonna 27. toukokuuta helsinkiläisessä Savoy-teatterissa ja Helsingin kaupungintalolla. Julkistamistilaisuudessa jaettavat Michelin-tähdet ovat ravintola-alan himotuin ja arvostetuin tunnustus. Uusien Michelin-tähtien lisäksi tilaisuudessa jaetaan ympäristövastuullisuutta osoittavat MICHELIN Green Star -tunnustukset sekä erikoispalkinnot.

– Olemme iloisia siitä, että saamme järjestää vuosittaisen pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistustilaisuuden ensimmäistä kertaa upeassa Helsingissä. Helsinki on suomalaisen gastronomian lippulaiva ja näin ollen ihanteellinen paikka alan pohjoismaisten huippujen yhteen saattamiseksi. Yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa sekä Business Finlandin ja Visit Finlandin tuella tulemme järjestämään tapahtuman, joka on arvioitsijoidemme itsenäisesti valitsemien lahjakkaiden ravintoloitsijoiden ja huipputason ravintoloiden arvoinen, painottaa Gwendal Poullennec, MICHELIN Guide -julkaisujen kansainvälinen johtaja.

Helsingille tapahtuma on erinomainen tilaisuus esitellä helsinkiläistä ruokakulttuuria ja sen monia puolia. Yhdessä MICHELIN Guide Nordic Countries ja Visit Finlandin kanssa järjestetyn tilaisuuden odotetaan houkuttelevan Helsinkiin satoja ravintola-alan ammattilaisia sekä kansainvälistä mediaa.

– Olemme erittäin iloisia, että MICHELIN Guide järjestää yhden maailman tunnetuimmista ravintola-alan tapahtumista tänä vuonna juuri Helsingissä. Tämä on arvokas huomionosoitus Helsingin monipuoliselle ruokakulttuurille, joka on kaikkea laadukkaasta fine diningista ja ruoka-alan innovaatioista aina lähiluonnosta saatuihin marjoihin ja meren antimiin. Toivon, että mahdollisimman moni kaupunkilainen pääsee myös nauttimaan tapahtuman tunnelmasta ja mauista, toteaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

MICHELIN Nordic-yhteistyö on yksi Helsingin ruokavuoden pääkokonaisuuksista

Pohjoismaisten Michelin-tähtien julkistamistilaisuus tarjoaa Helsingille ainutlaatuisen mahdollisuuden koota yhteen erilaisia ruokaan ja juomiin liittyviä tapahtumia ja elämyksiä, jotka vahvistavat Helsingin erityistä ruokavuotta ja tapahtumakesää. Kaupunki kutsuukin ravintola-, ruoka- ja tapahtuma-alan toimijoita, yrittäjiä ja yhdistyksiä mukaan yhteisten aktiviteettien rakentamiseen kaupunkilaisille ja matkailijoille.

– Michelin-tähtien julkistamistilaisuus on loistava mahdollisuus myös paikallisille toimijoille tuoda esiin osaamistaan ja erikoisuuksiaan. Helsingin ruokakulttuurin vahvuuksia ovat monipuolisuus, persoonallisuus ja ainutlaatuisuus – meillä on rohkeutta yhdistää uutta ja vanhaa, itäistä, läntistä ja pohjoista, tai keksiä jotain täysin uutta. Ruokakulttuuri on yksi Helsinkiä elävöittävä ja kaupungin houkuttelevuuteen vaikuttava tekijä, johon haluamme tänä vuonna erityisesti panostaa, sanoo Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Ruoka on Helsingin lisäksi koko Suomelle merkittävä matkailun vetovoimatekijä.

– Ruoka on olennainen osa joka ikistä matkaa ja jo vuosien ajan nostanut merkitystään matkakohteen valintaan vaikuttavana tekijänä. Paikallisen ruoan äärellä matkailijat kokevat ikimuistoisia elämyksiä. Suomessa on loistavia ruokamatkailukohteita, mutta suomalaisen ruoan korkea laatu ja elämyksellinen ruokakulttuuri eivät ole maailmalla vielä kovin tunnettuja. Helsingissä järjestettävä MICHELIN Guide Ceremony tukee erinomaisesti Visit Finlandin pyrkimystä vahvistaa Suomen mainetta houkuttelevana ruokamatkailukohteena, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari kommentoi.

Vuosittain julkaistavaan The MICHELIN Guide Nordic Countries -oppaaseen kuuluvat Ruotsi, Suomi, Tanska, Norja ja Islanti. Nordic-oppaan vuoden 2023 painoksessa on yhteensä 271 ravintolaa, joista 81:lla on yksi, kaksi tai kolme tähteä. Suomen Michelin-tähdillä palkituista ravintoloista viisi sijaitsee Helsingissä, yksi Turussa ja yksi Porvoossa. Lisäksi Michelin-opas myöntää vihreitä tähtiä ravintoloille, jotka tarjoavat ensiluokkaisia ympäristöystävällisiä ruokailukokemuksia. Helsingissä on kolme vihreää tähteä kantavaa ravintolaa.

Michelin-tähtien julkistamistilaisuuden kumppanit ovat MICHELIN Guide Nordic Countries, Helsingin kaupunki ja Visit Finland. MICHELIN Guide Nordic Countries on osa maailmanlaajuista MICHELIN Tyre Public Ltd yhtiötä. Business Finlandiin kuuluva Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ja aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun edistämisestä.