Kestävät arjen valinnat

Tutustu palveluihin ja käytännön vinkkeihin, joiden avulla voit tehdä arjestasi kestävämpää.

Jokapäiväiset valintamme vaikuttavat hyvinvointiimme ja ympäristöömme. Pienet, tietoiset päätökset, kuten julkisen liikenteen käyttö, kierrätys ja kestävien tuotteiden valinta, voivat merkittävästi hillitä ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen kulutusta. Samat valinnat usein säästävät myös rahaa ja lisäävät hyvinvointia. Näiltä sivuilta saat käytännön vinkkejä, miten voit elää ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpää elämää Helsingissä.

Lainaa tai vuokraa

Kaikkea ei tarvitse hankkia omaksi. Ennen kuin ostat uutta, harkitse voitko lainata tai vuokrata sen.

Tiesitkö, että Helsingin kirjastoista voit lainata työkaluja, liikuntavälineitä tai soittimia? Voit myös käyttää tietokoneita ja tulostaa. Joissakin kirjastoissa voit pelata pelejä, ommella tai soittaa pianoa. 
 
Lainaa: Kirjoja, musiikkia, pelejä, porakoneita, tennismailoja, kuulokkeita, sykemittareita, suksia, luistimia ja soittimia.

Selaa kirjastojen valikoimaa Helmet-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Varaamosta löydät erilaisia kaupungin tiloja ja laitteita, joita voit varata käyttöösi maksutta tai edulliseen hintaan.  
 
Varaa: Kokoushuoneita, työpisteitä, juhlatiloja, tapahtumapaikkoja, studioita, mökkejä ja saunoja; 3D-tulostimia, ompelukoneita, laserleikkureita ja valokuvatulostimia.

Varaa tiloja tai laitteita Varaamosta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Suosi käytettyä

Kun ostat käytettyä, maksat samasta laadusta vähemmän. Voit myös lahjoittaa tai myydä käyttökelpoiset tavarasi. 

Kierrätyskeskuksen myymälöissä myydään ja otetaan vastaan käytettyä tavaraa. Kaikissa myymälöissä on myös osio, josta voit ottaa tavaraa ilmaiseksi. Myymälöiden tuotot käytetään ympäristötyöhön ja työllistämiseen.

Lahjoita tai osta: Vaatteita, kirjoja, astioita, polkupyöriä, huonekaluja, mattoja, kodin tekstiilejä, leluja, levyjä, kodinkoneita ja elektroniikkaa.

Lue lisää Kierrätyskeskuksesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uusix-verstaissa korjataan ja valmistetaan kierrätetystä tavarasta kestäviä ja eettisiä tuotteita. Uusix-verstaiden yhteydessä sijaitsee myös Kyläsaaren Kierrätyskeskus.

Osta: Käsityötuotteita, korjattuja tietokoneita, tietokonekomponentteja, kunnostettuja polkupyöriä, polkupyörän osia, rakennusosia.

Lahjoita: Polkupyöriä ja pyörän osia, tekstiilejä, pieniä koriste-esineitä, rakennustarvikkeita, puutavaraa ja metallitavaraa.

Tutustu Uusix-kauppaan Palvelukartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingissä on paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat kesäaikaan myymään tavaroitaan. Näillä kirpputoreilla ei ole varsinaista järjestäjää, vaan jokainen myyjä vastaa omasta myyntipaikastaan.  

Et tarvitse myymiseen lupaa kaupungilta, jos myyt tavaroitasi ilman rakenteita (kuten pöytä), etkä estä muiden ihmisten liikkumista alueella. Muista kuitenkin siivota jälkesi ja viedä pois ne tavarat, joita et ole myynyt.

Löydät yleiset puistokirppikset kesäkaudella Stadissa.fi-palvelusta.

  Siirry Stadissa.fi-palveluun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Voit ostaa ja myydä käytettyjä tavaroita myös monissa muissa paikoissa. 

Tutustu käytettyjen tavaroiden palveluihin Palvelukartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Korjaa ja huolla tavarasi

Menikö vetoketju rikki, tai onko lompakossa reikä? Kokeile, saatko sen korjattua. Tässä vinkkejä itse tekemiseen tai palveluihin.

Kirjastoista voit lainata tai käyttää erilaisia työkaluja, kuten hiomakoneita, puhelimen korjaussettejä, tekstiilipesureita, ompelukoneita, saumureita tai ompelutarvikkeita.

Kokeile kirjaston hausta, löydätkö tarvitsemaasi:

Siirry kirjaston esinehakuun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pyöräpaja on avoin tee-se-itse-periaatteella toimiva paja, jossa voit huoltaa polkupyöräsi ilmaiseksi. Pajalta löytyy tarvittavat työkalut, ja pajalla työskentelevät vapaaehtoiset antavat neuvoja korjaamiseen.

Lue lisää Pyöräpajasta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteisötalot

Stadin yhteisötalot ovat kaikille avoimia harrastus- ja kohtaamispaikkoja. Monissa yhteisötaloissa on ompelukoneita ja maksuttomia, ohjattuja ompeluhetkiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden oppia korjaamaan ja muokkaamaan vaatteita.

Tutustu yhteisötaloihin

Helsingin työväenopisto

Helsingin työväenopisto on kaikille avoin oppilaitos. Työväenopisto tarjoaa monipuolisia kursseja eri aloilta, myös eri kielillä. Tuhansien kurssien ja tapahtumien joukosta löydät monia tavaroiden ja tekstiilien korjauskursseja ja uudistuskursseja.

Ilmoittaudu mukaan Ilmonet-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lajittele jätteesi

Kun tavara on käyttökelvoton, lajittele se kierrätykseen. Oikealla lajittelulla sekajätteen määrä vähenee, jolloin säästät kustannuksissa.  

Jätteiden lajittelu on taloudellisesti järkevää, sillä lajittelematon sekajäte maksaa eniten. Kun jätteet lajitellaan oikein, niiden materiaalista voidaan valmistaa uusia tuotteita. Lajittelu säästää luonnonvaroja ja estää myrkyllisten aineiden pääsyn luontoon.

Taloyhtiön jätehuone: Jätä taloyhtiön jätehuoneeseen vain sellaista jätettä, jolle on oma jäteastia. Jätteen täytyy mahtua jäteastiaan. Pidä jätehuone ja ympäristö siistinä, jotta rotat eivät lisäänny.

Kaupat: Palauta juomapullot kaupan automaattiin. Saat pullojen palauttamisesta rahaa takaisin. Paristot voi myös viedä kauppaan. Muista teipata paristojen navat – teippi estää tulipalot.  

Sortti-asemat: Voit viedä isokokoiset esineet ja vaaralliset jätteet Sortti-asemalle. Jos sinulla ei ole autoa, voit tilata maksullisen noutopalvelun.

→ Sortti-asemat: hsy.fi/sorttiasemat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

→ Tilaa maksullinen Sortti-nouto: hsy.fi/sorttinouto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Katso muut keräyspisteet Kierrätys.info-palvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

InfoFinland.fi-sivustolla on paljon tärkeää tietoa maahanmuuttajille. Sivuilta löytyy ohjeita jätteiden lajitteluun monella kielellä.

Lue lisää jätteistä ja kierrätyksestä (InfoFinland.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lisätietoa ja materiaaleja

Lataa palveluesite Helsingin kiertotalouspalveluista: Näin säästät rahaa ja luontoa – Kiertotalous tutuksi (pdf)