Löydä kirpparit, korjaamot ja paljon muuta!

Helsingin palvelukartalta löydät kattavan valikoiman kestävän arjen palveluita. Kun ostat käytetyn pyörän, korjaat farkut tai lainaat työkaluja, säästät myös euroja. Kurkista, mitä kaikkea löytyy.

Julkaistu , päivitetty
Nainen laulaa karaokea.

Hävikkilounaita, second hand -vaatteita, ilmaisia tapahtumatiloja ja jopa rakennusosia.

Nämä ja muut kestävän arjen palvelut odottavat helsinkiläisiä palvelukartta.hel.fi-palvelussa. Kun iskee kartan hakukenttään sanan kiertotalous, kartalle ilmestyy satoja nuppineulan päitä. Joukossa on kattavasti yritysten, yhteisöjen ja Helsingin kaupungin tarjoamia palveluja.

Helsingin kaupunki nostaa kierto- ja jakamistalouden palveluja esiin loppuvuoden aikana ja kannustaa kaupunkilaisia tutustumaan niihin. Kiertotaloutta edistävät valinnat auttavat säästämään sekä euroja että ympäristöä.

Lähdetään pienelle löytöretkelle Palvelukartalla.

Osta käytettyä, tuunattua ja hävikkiä

Kartalta löytyy paljon kirppiksiä ja second hand -putiikkeja, joilta voi hankkia käytettyjä vaatteita, kenkiä ja asusteita niin junioreille kuin aikuisille. Käytetyille urheiluvarusteille, huonekaluille, antiikille ja muille käyttöesineille on omat myymälänsä.

Osa toimijoista tarjoaa myös vanhoista ja ylijääneistä materiaaleista tehtyjä uusiotuotteita. Esimerkiksi Helsingin kaupungin Kyläsaaren Uusix-kaupasta saa käsityötuotteita. Samalla keikalla kannattaa käydä Kierrätyspihalla: remonttia tekevä suuntaa rakennusosien kierrätyspisteelle, kunnostettua tietokonetta kaipaava PC-Shopiin ja polkupyörän ostoa suunnitteleva Fillari-kauppaan.

Joskus liikkeiltä jää myynnistä yli käyttökelpoisia tuotteita. Miten olisi hävikkikukkakimppu olohuoneeseen tai hävikkilounas jostakin Palvelukeskus Helsingin toimipisteestä?

Lainaa ostamisen sijaan

Helsingissä lainauskulttuurin edelläkävijöinä ovat toimineet kirjastot. Helsinkiläiset voivat siis tehdä ja luoda vaikka mitä ilman, että omistavat välineitä itse.

Kartalta voikin bongailla kirjastoja ja katsoa, mitä kustakin saa lainaksi: muun muassa kirjoja, levyjä, pelejä, urheiluvälineitä, roskapihtejä, akkuporakoneita, lippuja urheilutapahtumiin ja konsertteihin.

Keskustakirjasto Oodissa voi pelata videopelejä, soittaa akustista kitaraa ja varata tilan vaikkapa ryhmätyöskentelyyn. Kaupungilla on yhteiskäyttöisiä tiloja eri puolilla kaupunkia, ja niitä voi varata Varaamo-palvelusta.

Mies ompelee koneella.
Keskustakirjasto Oodissa on alusta alkaen ollut ompelukone, jolla voi korjata ja tuunata vaatteita. Kuva: Maija Astikainen

Huolla ja korjaa

Huoltaminen ja korjaaminen ovat olleet nousussa jonkin aikaa. Keskustakirjasto Oodissa on alusta alkaen ollut ompelukone, jolla voi korjata ja tuunata vaatteita. Jälkimmäiseen on tarjolla myös yksityinen tee se itse -verstas.

Vaihtoehtoisesti lempivaatteen voi viedä ompelimoon korjattavaksi ja sen käytön päätyttyä ohjata tekstiilinkeräyspisteelle. Lisätään listalle vielä suutarit, huonekalujen entisöintiliikkeet, kodinkonehuollot ja matkapuhelinkorjaamot, jotka myös myyvät korjattuja kännyköitä.

Fiksuilla valinnoilla teet ilmastoteon

Joku voi epäillä, että onko omilla valinnoilla oikeasti vaikutusta helsinkiläisten kasvihuonekaasupäästöihin. Vastaus on kyllä. Sitra esitteli hiljattain päivitettyä elämäntapatestiään, jonka avulla kuka vain voi laskea henkilökohtaisen hiilijalanjälkensä. Se kertoo, minkä verran oma elämäntapa aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä. 

Testi myös ehdottaa erilaisia toimia, joilla voi pienentää hiilijalanjälkeään. Eräs näistä toimista on tavaroiden huolto ja korjaaminen, jonka elämäntapatestin tehneistä ihmisistä reilut 6 500 valitsi ykköstoimekseen.

”Jos he todella alkavat huoltaa ja korjata tavaroita, heidän yhdessä saamansa päästövähennys voi vastata jopa 547 helsinkiläisen vuosittaisia päästöjä tai 882 suomalaisen henkilöautoilun vuosittaisia päästöjä. Mitä useampi ihminen lähtee tällaiseen muutokseen mukaan, sitä enemmän hyvää saamme aikaan”, ympäristöasiantuntija Leona Silberstein Helsingin kaupungilta kertoo. 

Leona Silberstein
"Teemme jatkuvasti työtä sisällyttääksemme kiertotalouden suunnitelmallisemmin rakentamiseen ja kaupungin omiin hankintoihin, minkä lisäksi kannustamme kaupunkilaisia tekemään vastuullisempia kulutusvalintoja”, sanoo Leona Silberstein. Kuva: Teina Ryynänen

Helsinki tähtää kiertotalouteen

Helsingin kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Vaikka kaupunki on onnistunut vähentämään jo energiantuotannon, lämmityksen ja liikenteen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi, lisävähennyksiä tarvitaan. Kaupunki hakee niitä erityisesti kiertotalouden keinoin.

“Teemme jatkuvasti työtä sisällyttääksemme kiertotalouden suunnitelmallisemmin rakentamiseen ja kaupungin omiin hankintoihin, minkä lisäksi kannustamme kaupunkilaisia tekemään vastuullisempia kulutusvalintoja”, Silberstein sanoo ja viittaa kaupungin kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelmaan. Siinä on 23 toimenpidekokonaisuutta.

Millaisia toimia se tarkoittaa?

Esimerkiksi kaupungin rakennushankkeissa voidaan käyttää vähäpäästöistä betonia ja laittaa kierrätettyä asfalttia kadun pintaan. Myös rakennusosien ja -materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä edistetään. Kaupunki pyrkii myös aktiivisesti lisäämään omien kalusteidensa ja laitteidensa sisäistä jakamista ja uudelleenkäyttöä.

 Teksti: Katja Alaja 

Mitä on kiertotalous?

Kiertotalouden keskeinen ajatus on säilyttää tuotteet ja materiaalit kierrossa mahdollisimman pitkään uudelleenkäytön, jakamisen, korjauksen ja kierrätyksen keinoin. Näin säästetään luonnonvaroja sekä vähennetään kuluttamisesta aiheutuvia päästöjä ja jätteitä.

Eikö lähisuutarisi ole vielä Palvelukartalla?

Vinkkaa hänelle Helsingin kaupungin Kaupunki alustana -sivustosta, jonka kautta hän voi hakea mukaan!

Näin haet mukaan:

  1. Mene Kaupunki alustana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) -sivustolle.
  2. Napsauta yläpalkista Ohjeet ja tarkista, että palvelusi täyttää kiertotalouden kriteerit.
  3. Napsauta yläpalkista Ilmoita palvelusi ja edelleen Kaupunki alustana ilmoituslomake. Jos sinulla on haasteita, saat apua Q&A-osiosta.
  4. Täytä tiedot ja lähetä rekisteröitymisesi.
  5. Jos kaikki on kunnossa, kaupungin ylläpitäjä lisää palvelusi palvelukartta.hel.fi-palveluun.