Tack Helsingforsbor – välkommen att fira den tredje omgången av VårStad den 11 juni

Helsingfors stad vill tacka alla stadsbor som deltog i den tredje omgången av VårStad. Därför fylls Helsingfors stadsmuseum av musik, träffar och tacktal tisdag den 11 juni kl. 16–18.
Genomförandesättet för deltagande budgetering i Helsingfors, VårStad, kombinerar stadsbornas och stadens sakkunnigas know-how.  Bild: Kimmo Brandt.
Genomförandesättet för deltagande budgetering i Helsingfors, VårStad, kombinerar stadsbornas och stadens sakkunnigas know-how. Bild: Kimmo Brandt.

Under den tredje omgången av VårStad deltog över 42 000 stadsbor i omröstningen och den gemensamma utvecklingen. Den tredje omgången av den framgångsrika deltagande budgeteringen blev av tack vare aktiva Helsingforsbor, stadens anställda, sakkunniga, organisationer och frivilliga.
 
Helsingforsborna är välkomna att fira den tredje omgången av VårStad, Helsingfors, och komma in i feststämning inför Helsingforsdagen som firas den 12 juni. 

Tackfesten för VårStad kröner den tredje omgången

Utöver sommarmusik ingår i programmet tacktal av vilka ett hålls av Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen

– Deltagande budgetering passar in i Helsingfors och är naturlig för Helsingforsborna. Vi uppmuntrar stadsborna att lyfta upp idéer genom VårStad. De förslag som fått flest röster utvecklas till projekt som kommer att genomföras tillsammans med stadens sakkunniga. Jag uppmuntrar gärna till verksamhet av den här typen som ökar kreativiteten och livskraften i vår huvudstad, säger Vartiainen.

VårStad ökar idéer och diskussion

– Man ska inte ta en fungerande demokrati för givet. VårStad är ett framgångsrikt sätt att stärka lokaldemokratin genom att stödja diskussionen om gemensamma frågor, skapa gemenskap och förståelse av påverkan och skötsel av gemensamma frågor i staden, säger Kirsi Verkka, utvecklingschef som ansvarar för VårStad.

Under vårvintern röstade Helsingforsborna på 45 projekt som kommer att genomföras bland nästan 700 förslag. Stadsborna deltog i planering av genomförandet av projekten tillsammans med stadens sakkunniga på webbplatsen och evenemang för VårStad. Du kan följa planeringen och genomförandet av alla projekt på webbplatsen. 

Deltagande budgetering är en etablerad praxis i Helsingfors. Den uppmuntrar stadsborna att delta och påverka. I den pågående tredje omgången av VårStad används 8,8 miljoner euro för att genomföra projekt som föreslagits och röstats fram av invånarna.

Helsingfors stadsmuseum ligger vid hörnet till Senatstorget på adressen Alexandersgatan 16. Helsingforsborna är välkomna till tackfesten för VårStad på stadsmuseet tisdag den 11 juni kl. 16–18 utan separat anmälan.