Staden hjälper Helsingforsföretag att lyckas på den amerikanska marknaden

Helsingfors stad deltar i ett nytt partnerskapsprojekt för att utveckla kommersiell och industriell innovation och forskningssamarbete med Förenta staterna. Bakgrunden till detta är Finlands anskaffning av F-35-stridsflygplan från USA och den tydligare geografiska bilden som Natomedlemskapet ger, vilket också öppnar bättre möjligheter till samarbete med Förenta staterna, stridsflygplansleverantören Lockheed Martin och dess partner. Helsingfors stad vill hjälpa till att stödja dessa möjligheter.
Syftet med det nya partnerskapsprogrammet är att hjälpa finländska och amerikanska handelspartner att hitta varandra och att stödja finska företag och innovationer när de ska ta sig in på den amerikanska marknaden.  Bild: N2 Albiino
Syftet med det nya partnerskapsprogrammet är att hjälpa finländska och amerikanska handelspartner att hitta varandra och att stödja finska företag och innovationer när de ska ta sig in på den amerikanska marknaden. Bild: N2 Albiino

Helsingfors stad strävar i Förenta staterna efter att främja samarbete och affärsmöjligheter för företag och aktörer inom forskning, utveckling och innovation som är verksamma i Helsingfors och huvudstadsregionen. Syftet med det gemensamma projektet är också att stärka amerikanska företags och andra aktörers intresse för Helsingfors som investeringsort och lokaliseringsort.  Helsingfors vill fördjupa samarbetet, särskilt med civilindustrin, från kritisk teknik till smart infrastruktur och digitalisering samt från cybersäkerhet till energieffektivitet.

Partnerskapsprojektet Gateway to US Industrial Platforms (GIPP2) leds av Finlands Industriförbund och omfattar Finlands sex största städer, Business Finland och Finlands utrikesministerium. Projektet kommer att ledas av Martti Wallin, som började i Washington i mars och har stor internationell erfarenhet av affärsverksamhet.

- Långsiktigt, målmedvetet arbete och effektiva nätverk hjälper till att lyckas på den amerikanska marknaden. Det är viktigt att känna rätt person och välja rätt sätt att marknadsföra finländsk expertis, påpekar Wallin.

Staden vill främja affärsmöjligheterna för Helsingfors FoU-aktörer

Partnerskapsprojektet stöder Helsingfors stads strategi att vara en attraktiv stad för internationella företag och talanger och att utnyttja internationellt samarbete för att utveckla staden.  Syftet med GIPP2-partnerskapet är att utveckla och fördjupa Finlands industriella, tekniska, ekonomiska, investerings- och innovationssamarbete med den amerikanska administrationen och amerikanska företag. Samtidigt vill Helsingfors stödja tillväxten av Helsingforsbaserade tillväxtföretag. GIPP2-projektet gör det också möjligt för finländska städer att utveckla partnerskap med varandra i internationell verksamhet.

- Helsingfors strävar efter att främja möjligheterna för våra företag att samarbeta inom ett brett spektrum av teknik, industri och FoU-verksamhet i Förenta staterna. Jag uppmuntrar alla företag i Helsingfors som söker en väg till den amerikanska marknaden för sina topprodukter att ta kontakt med experter från Business Helsinki, säger Helsingfors näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva.

Helsingfors stads avdelning Business Helsinki samordnar samarbetet mellan Helsingforsbaserade teknikföretag och GIPP2-projektet, som pågår 2023–2024.

För mer information om projektet och samarbetsmöjligheterna, kontakta Business Helsinkis specialplanerare Lauri Määttänen (e-post: lauri.maattanen(at)hel.fi, tfn 040 5228269).