Kaupunki auttaa helsinkiläisyrityksiä menestymään Yhdysvaltojen markkinoilla

Helsingin kaupunki on mukana uudessa kumppanuusprojektissa, jonka tavoitteena on kehittää kaupallista ja teollista innovaatio- ja tutkimusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Taustalla on Suomen Yhdysvalloista tekemä F-35-hävittäjähankinta sekä Nato-jäsenyyden myötä selkenevä maankuva, jotka avaavat myös entistä parempia mahdollisuuksia yhteistyöhön Yhdysvaltojen, hävittäjätoimittaja Lockheed Martinin ja sen kumppaneiden kanssa. Näitä mahdollisuuksia Helsingin kaupunki haluaa osaltaan tukea.
Uuden kumppanuusohjelman tavoitteena on auttaa suomalaisia ja yhdysvaltalaisia kauppakumppaneita löytämään toisensa sekä tukea suomalaisyritysten ja -innovaatioiden pääsyä yhdysvaltalaismarkkinoille.  Kuva: N2 Albiino
Uuden kumppanuusohjelman tavoitteena on auttaa suomalaisia ja yhdysvaltalaisia kauppakumppaneita löytämään toisensa sekä tukea suomalaisyritysten ja -innovaatioiden pääsyä yhdysvaltalaismarkkinoille. Kuva: N2 Albiino

Helsingin kaupungin tavoitteena on edistää Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla toimivien yritysten sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia Yhdysvalloissa. Yhteisprojektin avulla halutaan myös vahvistaa yhdysvaltalaisten yritysten ja muiden toimijoiden kiinnostusta Helsinkiä kohtaan investointi- ja sijoittumiskohteena. Helsinki haluaa syventää yhteistyötä erityisesti siviiliteollisuuden kanssa kriittisestä teknologiasta älyinfraan ja digitalisaatioon sekä kyberturvallisuudesta energiatehokkuuteen.

Elinkeinoelämän keskusliiton vetämässä Gateway to US Industrial Platforms (GIPP2) -kumppanuusprojektissa ovat mukana Suomen kuusi suurinta kaupunkia, Business Finland ja Suomen ulkoministeriö. Hankkeen vetäjänä on Washingtonissa aloittanut maaliskuussa vahvan kansainvälisen yrityskokemuksen omaava Martti Wallin.

- Pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ sekä toimivat verkostot auttavat onnistumaan Yhdysvaltojen markkinoilla. Tärkeää on tuntea oikea henkilö ja valita oikea tapa markkinoida suomalaista osaamista, Wallin muistuttaa.

Kaupunki haluaa edistää helsinkiläisten TKI- toimijoiden liiketoimintamahdollisuuksia

Kumppanuusprojekti tukee Helsingin kaupunkistrategian tavoitetta olla houkutteleva kaupunki kansainvälisille yrityksille ja osaajille sekä hyödyntää kansainvälistä yhteistyötä kaupungin kehittämisessä. GIPP2-kumppanuusprojektin tavoitteena onkin kehittää ja syventää Suomen teollista, teknologista, taloudellista sekä investointi- ja innovaatioyhteistyötä Yhdysvaltojen hallinnon ja yhdysvaltalaisten yritysten kanssa. Samalla Helsinki haluaa olla tukemassa helsinkiläisten kasvuyritysten kasvua. GIPP2-projekti mahdollistaa myös suomalaisten kaupunkien keskinäisen kumppanuuden kehittämistä kansainvälisessä toiminnassa.

- Helsingin tavoitteena on edistää yritystemme yhteistyömahdollisuuksia Yhdysvalloissa laaja-alaisesti eri teknologia- ja teollisuuden aloilla sekä TKI-toiminnassa. Kannustankin kaikkia helsinkiläisyrityksiä, jotka etsivät huipputuotteilleen väylää yhdysvaltalaisille markkinoille, ottamaan yhteyttä Business Helsingin asiantuntijoihin, painottaa Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Helsingin kaupungin elinkeino-osasto (Business Helsinki) koordinoi yhteistyötä helsinkiläisten teknologiayritysten ja GIPP2-hankkeen välillä, joka toteutetaan vuosien 2023–2024 aikana.

Lisätietoja hankkeesta ja yhteistyömahdollisuuksista saa Business Helsingin erityissuunnittelija Lauri Määttäseltä (e-mail: lauri.maattanen(at)hel.fi, puh. 040 5228269).