Ingen aktör hittades för Senatstorgets uteservering

Man lyckades inte hitta någon aktör som ville ta på sig helhetsansvaret för uteserveringen på Senatstorget åren 2023–2026. Helsingfors Stadslokaler Ab:s sökande efter en aktör gav bara en villkorlig ansökan, och förhandlingarna med kandidaten ledde inte till något avtal. Situationen påverkades bland annat av den allmänna kostnadsökningen, bristen på arbetskraft inom restaurangbranschen samt kvalitetskriterierna för uteserveringsverksamhet på det kulturhistoriskt betydelsefulla området.
Helsingfors sommarcentrum erbjuder soliga uteserveringsplatser även om det inte blir någon stor uteservering i år.  Bild: Jussi Hellsten
Helsingfors sommarcentrum erbjuder soliga uteserveringsplatser även om det inte blir någon stor uteservering i år. Bild: Jussi Hellsten

– Trots grundliga förhandlingar lyckades vi inte hitta någon fungerande modell för fördelning av ansvaret, kostnaderna och riskerna för Senatstorgets uteservering, berättar Helsingfors Stadslokaler Ab:s verkställande direktör Peggy Bauer.

Sökandet efter en aktör genomfördes genom en konkurrensutsättning enligt upphandlingslagen i januari och februari. Till skillnad från tidigare år erbjöds aktören nu för första gången möjlighet till ett flerårigt avtal, för att investeringarna skulle bli lönsammare och för att det skulle finnas tid att utveckla konceptet.

Bauer bedömer att det bristande intresset berodde på att företagarna upplever torgmiljön som utmanande, eftersom hyresnivån i området samt bristen på grundläggande infrastruktur för vatten, avlopp, el, toaletter och dylikt gör de inledande produktionskostnaderna höga.

– Kvalitetskriterierna är höga i ett sådant här projekt, då man talar om en kulturhistoriskt mycket betydelsefull plats. Coronaåren syns också fortfarande i företagens tolerans för risker. Även den allmänna kostnadsökningen och arbetskraftsbristen påverkar restaurang- och evenemangsbranschen i hög grad, sammanfattar Bauer.

Helsingfors stadslokaler Ab har tidigare ordnat uteserveringar sommartid på Senatstorget år 2020 och på Kaserntorget år 2021. – Senatstorgets och Kaserntorgets uteserveringar var dock undantagsarrangemang under coronatiden och därför hade staden en stark roll i att driva och stödja dem. Visionen har varit att göra konceptet för den stora uteserveringen mer företagardrivet, men sökandet efter en aktör misslyckades nu för andra gången.

– Det här är naturligtvis en stor besvikelse, såväl för oss som för många stadsbor. Uteserveringen skulle ha haft en viktig roll i att visa upp den helsingforsiska matkulturen och liva upp centrum. Lyckligtvis har Helsingfors ändå många trivsamma och personliga uteserveringar, där man kan njuta av soliga sommardagar med god mat och dryck, säger Bauer.

Helsingfors stad gör nu en ny utvärdering av förutsättningarna för en uteservering på Senatstorget under kommande år. Målet är att hitta lösningar som främjar Helsingfors centrums livskraft och skapar en trivsam stad.

Även om uteserveringen inte blir av kommer Senatstorget och dess omgivning att livas upp av många evenemang under sommaren. Till de viktigaste evenemangen i området hör bland annat Sambakarnevalen i juni, Pride i början av juli samt löpningsevenemanget Helsinki Midnight Run den 9 september.