Senaatintorin kesäterassille ei saatu toteuttajaa

Senaatintorin kesäterassihankkeelle ei onnistuttu löytämään operaattoria eli toteuttajaa, joka olisi ottanut kokonaisvastuun kesäterassitoiminnasta ajalle 2023–2026. ​​​​​​​Tilanteeseen vaikuttivat muun muassa kustannusten yleinen nousu, ravintola-alan työvoimapula sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen terassitoimintaan liittyvät laatukriteerit. 
Helsingin kesäinen keskusta tarjoaa aurinkoisia terassipaikkoja, vaikkei suurterassia tänä vuonna tulekaan.  Kuva: Jussi Hellsten
Helsingin kesäinen keskusta tarjoaa aurinkoisia terassipaikkoja, vaikkei suurterassia tänä vuonna tulekaan. Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toteuttama operaattorihaku tuotti vain yhden, ehdollisen hakemuksen, eivätkä neuvottelut operaattoriehdokkaan kanssa johtaneet sopimukseen.

Perusteellisista neuvotteluista huolimatta toimivaa vastuiden, kustannusten ja riskien jakautumisen mallia ei onnistuttu Senaatintorin kesäterassille löytämään, kertoo Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer.

Operaattorihaku toteutettiin hankintalain mukaisena kilpailutuksena tammi-helmikuussa. Operaattorille tarjottiin aiemmista vuosista poiketen ensimmäistä kertaa mahdollisuus useamman vuoden sopimukseen, jotta investoinneista olisi tullut kannattavampia ja konseptin kehittämiselle olisi ollut aikaa.  

Bauer arvioi, että vähäisen kiinnostuksen taustalla oli se, että yrittäjät kokevat toriympäristön haastavaksi, sillä alueen vuokrataso sekä vesien, viemäröintien, sähköjen, vessojen yms. perusinfran puute nostavat lähtökohtaiset tuotantokustannukset korkealle.

– Laatukriteerit ovat tällaisissa hankkeissa korkealla, kun puhutaan kulttuurihistoriallisesti hyvin merkittävästä kohteesta. Lisäksi koronavuodet näkyvät edelleen yritysten riskinsietokyvyssä. Myös kustannusten yleinen nousu ja työvoimapula vaikuttavat vahvasti ravintola- ja tapahtuma-alaan, Bauer summaa.

Helsingin Kaupunkitilat Oy on aiemmin tuottanut kesäterassin Senaatintorille vuonna 2020 ja Kasarmitorille vuonna 2021. Senaatintorin ja Kasarmitorin terassit olivat kuitenkin korona-ajan poikkeustekoja ja siksi kaupungilla oli niissä vahva veto- ja tukirooli. Tahtotilana on ollut siirtää suurterassin konsepti enemmän yrittäjävetoiseksi, mutta operaattorin haku epäonnistui nyt jo toistamiseen.

Pettymys on tietysti suuri, niin meille kuin monille kaupunkilaisillekin. Helsinkiläisen ruokakulttuurin näyteikkunana ja keskustan elävöittäjänä suurterassilla olisi ollut tärkeä rooli. Onneksi Helsingissä on joka tapauksessa paljon viihtyisiä, persoonallisia terasseja, joilla voi nauttia aurinkoisista kesäpäivistä hyvän ruoan ja juoman äärellä, toteaa Bauer.

Helsingin kaupunki arvioi nyt uudestaan Senaatintorin edellytyksiä terassikäyttöön tulevina vuosina. Tavoitteena on saada aikaan ratkaisuja, jotka edistävät Helsingin keskustan elinvoimaa ja luovat viihtyisää kaupunkia.

Senaatintoria ja sen ympäristöä elävöittävät kesällä terassin peruuntumisesta huolimatta monet tapahtumat. Päätapahtumina alueella ovat muun muassa Sambakarnevaalit kesäkuussa, Pride-tapahtuma heinäkuun alussa sekä Helsinki Midnight Run -juoksutapahtuma 9. syyskuuta.