
Enligt förslaget ska skyldigheten i framtida detaljplaner att bygga parkeringsplatser för nya bostadshus avskaffas helt i den sydligaste delen av Helsingfors: söder om Skogsbackavägen och i Böle. I området kan byggaktörer för bostadshus framdeles helt på basis av efterfrågan eller marknadsvillkor besluta om parkeringsplatserna att bygga. Ändringen hänger samman med beredningen av parkeringsbestämmelserna i detaljplanen.
Annanstans i Helsingfors ställer staden alltjämt minimum parkeringsbestämmelser i detaljplanerna, men de är klart mer ringa än det tidigare kravet. Även i dessa områden avgör byggaktörerna hur många parkeringsplatser det byggs på tomterna. Annanstans än i sydligaste Helsingfors ska man för höghus framdeles beroende på området bygga minst en bilplats för varje 220–280 kvadratmeter våningsyta som byggs. I regionala affärs- och servicecentrum kunde man bygga aningen färre bilplatser än annars. Sådana regionala centrum finns till exempel i Gamlas, Malm, Östra centrum och Hertonäs.
Det nya parkeringsbestämmelserna gäller endast för nybyggnation, ändringarna sker således långsamt. De nya bestämmelserna påverkar inte det befintliga byggnadsbeståndet. I lägen där en befintlig tomt byggs ut med ny byggnation, kommer man inte att kräva bilplatser för den nya våningsytan. Staden bedömer att detta avsevärt kan främja kompletterande byggande.
De detaljplaner som bereds i dag i Helsingfors ålägger för höghus beroende på området att det byggs minst en bilplats för varje 100–150 kvadratmeter våningsyta som byggs. Skyldigheten medför att bygget av parkeringsplatser tidvis går med förlust för byggaktören. Den nya beräkningsanvisningen bygger på att staden inte kräver att byggaktören bygger parkeringsplatser utöver efterfrågan. Byggaktörerna vet bäst hur det lönar sig att bygga parkeringsplatser och till vilket pris de kan säljas eller hyras ut för att kunna sälja eller hyra ut bostäderna som byggs.
Reformen ökar arrendeintäkterna för Helsingfors stad och därmed även produktiviteten
Reformen bedöms på lång sikt öka arrendeintäkterna för stadens tomter. Tomterna får ett högre värde när det inte krävs ha parkeringsplatser över efterfrågan till marknadspris. Byggprojekten blir mer attraktiva och lönsamma för byggaktörerna. Reformen stödjer även stadens mål mot koldioxidneutralitet då den bedöms minska mängden utsläpp från byggen och öka användningen av hållbara färdsätt.
Man beslöt föreslå att avskaffa kravet för området söder om Skogsbackavägen och i Böle därför att enligt studier de som bor i området oftast rör sig till fots eller med kollektivtrafik. De boende som använder bil kan också använda dels privata parkeringsanläggningar i området, dels parkering som tillåts med boendeparkeringstecken längs gatan. Parkering på tomter kommer alltjämt tillämpas i bostadsprojekt, även om det inte är en skyldighet.
Reformen som föreslås är en åtgärd för parkeringspolicyn i Helsingfors, som stadsstyrelsen godkände år 2022. Parkeringspolicyn främjar utöver trafikmålen även genomförandet av de politisk målen visavi näringslivet, klimatet och bostäder. Syftet är att öka flexibiliteten i parkeringslösningarna och möta framtidens behov av mobilitet. Övriga åtgärder är till exempel att på lång sikt ändra parkeringsplatserna på gatorna och i allmänna områden så att de är tidsbegränsade eller beläggs med avgift. Detta är ägnat att se till att platserna längs gatorna används effektivt och att de förslår för ärenden och besök. Det utarbetas särskilda planer och beslut om ändringarna.