
Helsingfors stad har kartlagt de övergångsställen som klassificeras som farliga i gatunätet. För närvarande finns det ännu tiotals sådana i stadskärnan. Målet är att under de närmaste åren bli av med alla farliga övergångsställen, såsom övergångsställen som inte styrs av ljus och som går över flera körfält i samma riktning.
Säkerheten på farliga övergångsställen förbättras till exempel med farthinder, gatuavsmalningar eller trafikljus, genom att göra dem till gångpassager eller genom att helt avlägsna övergångsmöjligheten. Valet av metoden påverkas bland annat av behovet av att korsa gatan, avståndet till andra övergångsställen och gatans egenskaper.
Gångpassager markeras varken med trafikmärket för övergångsställen eller med vägmarkeringsstreck
Det ena övergångsstället till Stadsträdgårdens spårvagnshållplats på Helsingegatan avlägsnades och omvandlades till en gångpassage utan övergångsställe. Hållplatsen används i liten utsträckning och på den ena änden av den vid Tallbackavägen finns ett övergångsställe med trafikljus som är tillgänglig och den primära rutten till hållplatsen och över gatan.
En gångpassage utan övergångsställe är inte markerad med trafikmärket för övergångsställen eller streck på gatan, men kan användas för att korsa gatan förutsatt att fotgängaren väjer för såväl bilar, spårvagnar som cyklar. På platsen finns tillfälliga trafikmärken som berättar om de nya väjningsreglerna för fotgängarna.
– Man identifierar en gångpassage utan övergångsställe av att den varken har ett trafikmärke för övergångsställen eller vägmarkeringar. Då har fotgängaren väjningsplikt. När fotgängaren går över körbanan ska hen bedöma avståndet till fordon som närmar sig samt deras hastighet. Om fotgängaren bedömer att hen kan korsa körbanan, ska detta göras så snabbt som möjligt utan onödiga dröjsmål. Bilisterna å sin sida ska undvika att låta fotgängare som väntar på trottoaren att gå över gatan av artighet, eftersom detta kan leda till påkörning bakifrån, säger trafikingenjör Aleksi Kinnunen.
Övergångsstället omvandlades till en gångpassage eftersom det inte var förenligt med vägtrafiklagen. Det avlägsnade övergångsstället var farligt, eftersom det saknade trafikljus och fanns i en kurva på en livlig gata med dålig sikt. Platsen var gynnsam för det så kallade giljotinfenomenet, där en fotgängare som använder övergångsstället hamnar i fara, då endast bilisten på det ena körfältet stoppar sin bil före övergångsstället.
Övergångsmöjligheten avlägsnades dock inte helt, eftersom dess säkerhet når en tillfredsställande nivå i och med de nya arrangemangen. Arrangemanget ger en användbar genväg till hållplatsen från Berghälls riktning i synnerhet utanför rusningstiderna.
I närheten av en gångpassage utan övergångsställe finns ofta ett övergångsställe
Gångpassager utan övergångsställe används i situationer där det är svårt eller icke-motiverat att bygga ett säkert övergångsställe till exempel på grund av trafikmängderna. På huvudgatorna finns ofta så mycket trafik att det inte är möjligt att bygga användbara övergångsställen utan trafikljus.
Det lönar sig inte att markera ett övergångsställe på en plats där antalet personer som korsar gatan är lågt, eftersom då kan bilisterna vänja sig vid att de inte behöver förbereda sig på att låta fotgängare korsa gatan. Övergångsstället som avlägsnades vid Stadsträdgårdens hållplats hade ett lågt antal användare.
Därför förbättrar omvandlingen av mindre använda övergångsställen till gångpassager övergångsställenas säkerhet i större utsträckning då de endast används i situationer där bilisterna kan förvänta sig att bli tvungna att väja för fotgängare. Gatorna inom biltrafikens huvudnät korsas i första hand vid korsningar där det naturligen finns flera personer som vill korsa gatan och det är lätt att ordna en säker övergångsmöjlighet.
Helsingfors inför en praxis som är allmän i Europa
Helsingfors har några motsvarande gångpassager utan övergångsställe exempelvis vid den västra änden av spårvagnshållplatsen på Sturegatan.
Likadana gångpassager ska också byggas på Mannerheimvägen, Stockholmsgatan och Tavastvägen. I enlighet med de tidigare principerna skulle korsningen på motsvarande platser ha hindrats helt med stängsel eller andra konstruktioner.
Ändringarna baserar sig på principerna för planering av arrangemangen för hur fotgängare korsar gator, som stadsmiljönämnden godkände 10.12.2019, och utvecklingsprogrammet för trafiksäkerheten, som stadsstyrelsen godkände 7.3.2022.
- Helsingfors program för utveckling av trafiksäkerheten 2022–2026 (på finska)(Länk leder till extern tjänst)
- Planeringsprinciper för gångtrafikanters gatukorsningsarrangemang (på finska)(Länk leder till extern tjänst)
- Beslut: Trafikarrangemang, spårvagnshållplats, Stadsträdgården (på finska)(Länk leder till extern tjänst)