Helsingfors matår 2024 inleds med Resemässan

Evenemang och upplevelser med anknytning till mat och måltider har valts som spetstema för Helsingfors turism, marknadsföring och kommunikation år 2024. Staden, de lokala företagen och helsingforsarna skapar Helsingfors matår tillsammans.
Människor firar Helsingforsdagen på Norra Esplanaden.
Staden, de lokala företagen och helsingforsarna skapar Helsingfors matår tillsammans. Bild: Lauri Rotko.

Helsingfors inleder sitt matår med Resemässan som är turistbranschens största evenemang i norra Europa. Resemässan arrangeras på Helsingfors Mässcentrum 18–21 januari 2024. 

– Helsingfors matturisms styrka finns i mångsidigheten och den personliga karaktären. Vårt högklassiga matutbud omfattar både innovativa, internationellt prisbelönade restauranger, intressanta saluhallar, destillerier, mikrobryggerier och lokala bagerier och chokladproducenter. Standarden på topprestaurangerna i Helsingfors kommer också till uttryck i de många av våra restauranger som förärats Michelin-stjärnor, konstaterar Nina Vesterinen, turismchef vid Helsingfors stad.

I Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 och Helsingfors handlingsprogram för turism och evenemang 2022–2026 betonas matens roll som Helsingfors attraktionsfaktor samt åtgärder för att förstärka Helsingfors internationella anseende som en stad för matturister.

– Vi ser Helsingfors enorma potential att utmärka sig som internationellt intressant matstad, tillägger Vesterinen.

2024 blir Helsingfors en scen för exklusiva matevenemang

Internationellt sett har maten på sistone blivit en betydande attraktionsfaktor inom turismen. Ett av årets toppevenemang är ett evenemang där de nordiska restaurangernas Michelin-stjärnor offentliggörs den 27 maj. Helsingfors stad står som värd för evenemanget. Detta är ett av världens mest kända evenemang inom matbranschen och det samlar branschens nordiska toppnamn i Helsingfors.

Övriga evenemang som ordnas under matåret är bland annat matveckorna i början av sommaren 2024 som erbjuder aktörerna inom restaurang-, turism- och evenemangsbranschen ett ypperligt tillfälle att presentera Helsingfors mångsidiga matkultur till stadsbor och turister. Ansökningsperioden för evenemangen under matåret öppnas i samband med Resemässan 18.1.2024.

Eget evenemang för professionella inom mat- och turismbranschen på Resemässan 

I samband med Resemässan 2024 ordnar Helsingfors stad ett evenemang för intressentgrupper som handlar om matåret. Till evenemanget inbjuds mat- och turismaktörer i Helsingfors för att höra om och diskutera matåret 2024 och evenemangsansökan. På evenemanget talar Helsingfors stads näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva, enhetschef för Helsingfors stads marknadsföring och evenemang Sanna Forsström, Helsingfors turismchef Nina Vesterinen, köksmästare för restaurangen Ravintola Palace Eero Vottonen samt köksmästare och Food Designer Linnea Vihonen.

Stadens representanter anträffbara under dagen för branschproffs 

Helsingfors representanter är anträffbara under dagen för branschproffs på Resemässan 18.1.2024 kl. 9–18 i Matka Business Forum, på avdelningen 7c141. På Resemässans öppningsceremoni talar turismchef Nina Vesterinen och specialplanerare för hållbar turism Jukka Punamäki berättar hur Helsingfors främjar sitt mål att utvecklas till världens mest hållbara turistmål.