Helsingin ruokavuosi 2024 käyntiin Matkamessuilla

Ruoka ja ruokailuun liittyvät tapahtumat ja elämykset on valittu Helsingin matkailun, markkinoinnin ja viestinnän teemallisiksi kärjiksi vuonna 2024. Helsingin ruokavuosi luodaan yhdessä kaupungin, paikallisten yritysten ja helsinkiläisten kanssa.
Helsingin ruokavuosi luodaan yhdessä kaupungin, paikallisten yritysten ja helsinkiläisten kanssa. Kuva: Lauri Rotko.
Helsingin ruokavuosi luodaan yhdessä kaupungin, paikallisten yritysten ja helsinkiläisten kanssa. Kuva: Lauri Rotko.

Helsinki käynnistää oman ruokavuotensa 18.–21. tammikuuta järjestettävillä Matkamessuilla, joka on Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma. 

– Helsingin ruokamatkailun vahvuuksia ovat monipuolisuus ja persoonallisuus. Korkeatasoiseen ruokatarjontaamme kuuluu sekä innovatiivisia, kansainvälisestikin palkittuja ravintoloita, kiinnostavia kauppahalleja, tislaamoja, pienpanimoita sekä paikallisia leipomoita ja suklaan tuottajia. Helsingin huippuravintoloiden tasoa kuvaavat myös useat Michelin-tähtipalkitut ravintolamme, toteaa Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 ja Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmassa 2022–2026 on painotettu ruoan merkitystä Helsingin vetovoimatekijänä ja toimenpiteitä, joilla vahvistetaan Helsingin kansainvälistä mielikuvaa ruokamatkailukaupunkina.

– Näemme Helsingissä merkittävän potentiaalin erottautua kansainvälisesti kiinnostavana ruokakaupunkina, lisää Nina Vesterinen.

Vuonna 2024 Helsinki muuttuu upeiden ruokatapahtumien näyttämöksi

Kansainvälisesti katsottuna ruoka on viime aikoina noussut merkittäväksi matkailun vetovoimatekijäksi. Yksi vuoden huipputapahtumista on Helsingin kaupungin 27. toukokuuta isännöimä pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuus. Se on maailman tunnetuimpia ruoka-alan tapahtumia, joka kokoaa Helsinkiin alan pohjoismaiset huiput.

Muita ruokavuoden tapahtumia ovat muun muassa alkukesän 2024 ruokaviikot, jotka tarjoavat ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoille erinomaisen mahdollisuuden esitellä Helsingin monipuolista ruokakulttuuria kaupunkilaisille ja vierailijoille. Haku ruokavuoden tapahtumajärjestäjäksi käynnistyy Matkamessuilla 18. tammikuuta 2024.

Ruoka- ja matkailualojen ammattilaisille oma tapahtuma Matkamessuilla 

Helsingin kaupunki järjestää Matkamessujen 2024 yhteydessä ruokavuoden sidosryhmätilaisuuden, jonne kutsutaan helsinkiläisiä ruoan ja matkailun toimijoita kuulemaan ja keskustelemaan vuoden 2024 ruokavuodesta ja tapahtumahausta. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuorot Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevalta, Helsingin kaupungin brändi ja tapahtumat -yksikön päällikkö Sanna Forsströmiltä, Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesteriseltä, Ravintola Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottoselta, sekä keittiömestari ja Food Designer Linnea Vihoselta.

Kaupungin edustajat tavoitettavissa ammattilaispäivänä 

Helsingin edustajat ovat tavoitettavissa Matkamessujen ammattilaispäivänä 18.1.2024 klo 9–18 Matka Business Forumissa, osastolla 7c141. Kaupungilla on myös puheenvuoro Matkamessujen avajaisissa, jolloin matkailupäällikkö Nina Vesterinen ja kestävän matkailun erityissuunnittelija Jukka Punamäki kertovat, miten Helsinki edistää tavoitettaan kehittyä maailman kestävimmäksi matkailukohteeksi.