Helsingfors lockar internationella experter till Helsingfors genom att hjälpa deras makar

Helsingfors lockar experter från utlandet, och då är det ytterst viktigt att hela familjen trivs i staden. Familjerna stöds genom att utveckla stadens egna engelskspråkiga tjänster. Med programmet för makar hjälper staden makar till internationella experter att etablera sig i Helsingfors, och programmet har startat framgångsrikt. Detta framgår av en översikt som näringslivssektionen vid Helsingfors stadsstyrelse tog del av på sitt sammanträde 27.2.2021.
Helsingfors behöver fler internationella experter från utlandet. Bild: Matti Pyykkö
Helsingfors behöver fler internationella experter från utlandet. Bild: Matti Pyykkö

Prioriteringarna för Helsingfors stads näringslivspolitik som sektionen godkände i mars i fjol ställer upp mål för stadens näringslivspolitik 2022–2025. I målen ingår bland annat att förbättra Helsingforsbornas möjligheter att bli sysselsatta, säkerställa att företagen har tillgång till kompetent arbetskraft och utveckla en verksamhetsmiljö som stöder företagens konkurrenskraft. Dessutom är ett av målen att Helsingfors attraktionskraft som en stad för hållbar turism, kultur och evenemang förstärks ytterligare.

På sitt sammanträde tog sektionen del av en lägesöversikt av genomförandet av de näringslivspolitiska prioriteringarna 2022. Enligt översikten är en av de mest framgångsrika åtgärderna hittills till exempel stadens program Kampusinkubaattorit. Med stadsstyrelsens separata anslag utvecklar områdets högskolor under 2021–2025 tjänster för personer som är intresserade av företagsverksamhet och för företag. År 2022 ingicks samarbetsavtal med Helsingfors universitet, Aalto-universitetet, Metropolia, Hanken, Haaga-Helia, Konstuniversitetet och Arcada. Under 2022 hade över 400 personer sökt till kuvösprogrammet, 305 hade genomgått programmet och 56 nya företagare hade redan inlett sin verksamhet.

Med tanke på stadens tillväxt och konkurrenskraft är det allt viktigare att locka internationella experter från utlandet. Staden har utvecklat tjänster för att stöda personer som flyttar till Helsingfors på grund av sitt arbete att etablera sig. Programmet för makar hjälper makar till experter att etablera sig och få jobb samt erbjuder möjligheter att utveckla och utvidga deras sociala och professionella nätverk. I slutet av 2022 hade 950 deltagare och 32 aktiva företagspartner registrerat sig i programmet. Etableringen av experter och deras familjer i Helsingfors stöds också genom att staden utvecklar sina egna engelskspråkiga tjänster.

Trots lyckade resultat finns det enligt översikten finns även utmaningar. Även om sysselsättningsgraden ökade 2022, finns det fortfarande fler arbetslösa arbetssökande än före coronapandemin.

Stadsstyrelsens näringslivssektion antecknade lägesöversikten för kännedom. Dessutom beslutade sektionen att fortsätta tomtreserveringar för företagslokalprojekt i Kampen och Sundholmen.

Alla beslut som fattades under sammanträdet för stadsstyrelsens näringslivssektion finns tillgängliga (på finska) på sidan för beslutsmeddelanden här.

Näringslivssektionens nästa sammanträde hålls måndagen den 27 mars 2023.

Bakgrundsinformation

Näringslivssektionen är ett strategiskt organ som fastställer breda riktlinjer och som har en betydande styrande roll i stadens näringspolitik. Borgmästare Juhana Vartiainen är ordförande för näringslivssektionen.