Gång- och cykeltrafiken i Mariaområdet förnyas

Utvecklingen av det kommande Maria campus för tillväxtföretag inleds genom att förbättra trafikförbindelserna i området. Det planeras en gång- och cykelbro över Banan, ändringar i södra ändan av Banan samt förnyelser av gång- och cykelvägarna i den södra delen av Mechelingatan. I Mariaområdet byggs också en liten park.
Färgen på gång- och cykelbron på Barnhemsgatan anpassas till verket Love Helsinki som finns på Banan. Landfästet och rampens stödmurar beläggs med svart natursten. Broräcket får belysning. Illustration: Sitowise Bild: Sitowise
Färgen på gång- och cykelbron på Barnhemsgatan anpassas till verket Love Helsinki som finns på Banan. Landfästet och rampens stödmurar beläggs med svart natursten. Broräcket får belysning. Illustration: Sitowise Bild: Sitowise

Helsingfors stad planerar förnyelser av arrangemangen för gång- och cykeltrafiken i västra ändan av Barnhemsgatan samt i södra ändan av Mechelingatan och Banan. Förnyelserna förbättrar gångförbindelserna till det tidigare Maria sjukhusområde dit det nya campuset för tillväxtföretag planeras. Förnyelserna grundar sig på trafikplanen som utarbetades i samband med detaljplanen.

Ny gång- och cykelväg mellan Mechelingatan och Barnhemsgatan

Från västra ändan av Barnhemsgatan ska det byggas en bro över Banan till Maria sjukhusområde och från ändan av bron i Mariaområdet en ramp till Banan. Bron är avsedd för gång- och cykeltrafik samt räddningstrafik. Enligt utkastet till gatuplan ska parkeringsplatserna i västra ändan av Barnhemsgatan tas bort och en skvär anläggas i området. Byggandet av bron beräknas börja i slutet av 2023.

Den nya bron leder till Mariaparken som avses byggas i mitten av det kommande campuset för tillväxtföretag. I Mariaparken bevaras träd som finns kvar från den kulturhistoriskt värdefulla trädgården i Maria sjukhusområde och i parken planteras i första hand gamla växtarter. På parkens plats finns i dagsläget ett asfaltbelagt gårdsområde samt ett bostadshus från 1980-talet som ska rivas. Genom Mariaparken öppnas också en gångförbindelse från Mechelingatan till Banan via en ny trappa och en ramp.

Banans södra ända omarrangeras

På grund av de nya byggnaderna som planeras till Mariaområdet behöver södra ändan av Banan omarrangeras. Enligt planen flyttas gångvägen mellan Gräsviksgatan och Lappviksgatan till den andra sidan av järnvägsschaktet. Gång- och cykeltrafiken förblir åtskilda. Cykelvägen ska mestadels vara 3,5 meter bred.

Basketplanen vid Banan flyttas söderut närmare Gräsviksgatans ända. Den nuvarande boulebanan ska tas bort och på dess ställe ska ett planteringsområde anläggas. I området planeras sammanlagt tre nya planteringsområden och tretton nya träd. De nuvarande planteringsområdena med bänkar och träytor bevaras och renoveras. Den del av konstverket Love Helsinki som finns på Banan flyttas några meter norrut.

På Mechelingatan byggs bättre gång- och cykelvägar

Också i södra ändan av Mechelingatan mellan Västra Länken och Mechelinplatsen planeras förbättringar av arrangemangen för gång- och cykeltrafiken.

På båda sidorna av södra ändan av Mechelingatan byggs enkelriktade cykelvägar och den smala trottoaren på östra sidan av gatan breddas. I korsningsområdena uppdateras övergångsställena och övergångsarrangemangen för cykeltrafiken.

Arrangemangen för motorfordonstrafiken på Mechelingatan förblir i huvudsak oförändrade, men i fortsättningen är det förbjudet att svänga till Lappviksvägen från den norrgående filen på Mechelingatan. Detta underlättar arrangemangen för gång- och cykeltrafiken i korsningsområdet.

I utkanten av Maria campus för tillväxtföretag, i utkanten av det nuvarande parkeringsområdet under Gräsviksbron, anläggs en ny trottoar och tomtanslutning. Därför flyttas trappan till bron något. Arrangemangen för parkeringsplatsen förblir i huvudsak oförändrade.

I samband med byggandet av gatorna förnyas kommunalteknik, såsom vattenförsörjning och dataförbindelser, samt byggs ett nytt nätverk som ska betjäna bland annat Maria campus för tillväxtföretag.

Företag och tjänster till Mariaområdet med det nya kvarteret

I det tidigare Maria sjukhus område planeras ett nytt centrum för uppstarts- och teknologiföretag i anslutning till det nuvarande Maria 01. Till det nya kvarteret planeras bland annat inkvartering, restauranger, affärslokaler och evenemangslokaler. Området är reserverat för ett konsortium som leds av YIT och Keva för planering av projektet. Det egentliga byggandet avses inledas under 2024.

Du kan ge respons på planerna

Förslaget till gatuplan för bron över Banan och dess omgivning är framlagt för påseende på Helsingfors stads webbplats från den 8 februari och respons på det kan lämnas till planerarna fram till den 21 februari 2023. Förslaget motsvarar till största del det tidigare utkastet.

Utkastet till gatuplan för södra ändan av Mechelingatan och utkastet till gatuplan för Banan är framlagda för påseende på stadens webbplats från den 22 februari och respons på dem kan lämnas till planerarna fram till den 7 mars 2023.