Fårholmens plankstig, den norra fågelplattformen

Till den norra fågelplattformen längs Fårholmens plankstig finns en hinderfri rutt längs en ramp.

Kontaktuppgifter

Lammassaaren lankkupolku, 00560 Helsingfors Visa plats på servicekartan
finska, svenska

Vad kan du uppleva på den norra plattformen längs Fårholmens plankstig?

Beundra utsikten från fågelplattformen. Utsikten syns också från en lägre nivå, eftersom en av plattformens väggar är gjord av glas.

Titta genom kikare mot ön Klobben

Från plattformen kan du med kikare och teleobjektiv se trädkronorna de stora klibbalarna på Klobbens norra sida, där ett havsörnspar brukar sitta. Det havsörnspar som häckade på ön 2020 har under de senaste åren häckat längre ut till havs i Helsingfors skärgård.

Lyssna på konserten i vassen

Mitt i vassruggen kvittrar sävsparven sin enkla melodi från tidig vår till juli. Sävsångaren anländer i maj och dess tjattrande, skärrande sång hörs dag och natt fram till midsommar. Rosenfinken läte är en uppseendeväckande vissling. Skäggmesen känns igen på det metalliska lätet och kan ibland ses flygande i mindre flockar över vassruggen.

Observera livet på plankstigen

Om vintern sitter varfågeln i trädkronorna och lurpassar på bytet. I vassen lever dvärgmus och vanlig näbbmus som kan ses kila över plankorna när havsvattnet är högt. Högt vatten är en imponerande syn på plankstigen. Plankstigen flyter när vattnet är 60 centimeter eller mer över den genomsnittliga vattennivån. Plankstigen är populär och används av i genomsnitt 400 personer per dag.

Ankomst till den norra plattformen längs Fårholmens plankstig

Du kan komma till Fårholmens plankstig och fågelskådningsplattformen från Gammelstadsforsen eller längs Matinkaari bro. Busshållplatser finns på Viksvägen 1 och Tavastvägen 159. Parkeringsplats för bilar finns i korsningen mellan Åminnevägen och Katarina av Sachsens gata (Katarina av Sachsens gata 11 och Åminnevägen 13). Bredvid parkeringen finns den tillgängliga torrtoaletten Helsingfors-dasset. Fårholmens plankstig börjar vid den södra delen av Borgnäs och rutten är skyltad.

Plats

Lammassaaren lankkupolku, 00560 Helsingfors
Plats på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Sidans innehåll har utarbetas av Eero Haapanen.