Fårholmens fågelskådningstorn

Fårholmens fågelskådningstorn ligger intill den hinderfria fågelplattformen framför invid Gammelstadsvikens fågelvatten.

Kontaktuppgifter

Fårholmen 1, 00560 Helsingfors Visa plats på servicekartan
finska, svenska

Vad kan du uppleva i Fårholmens fågelskådningstorn?

Observera strandängens liv från Fårholmens fågelskådningstorn. Fågelskådningstornet är högre än den intilliggande plattformen, så tornet erbjuder en vidare utsikt över fågelvattnen. Fågeltornet är inte hinderfritt.

Observera fiskande fåglar på ön Klobben

Fårholmens fågelskådningsplattform och fågeltorn erbjuder en över 90 graders utsikt norrut mot betesängen och den grunda havsviken. Till höger i öster finns den lilla ön Klobben, där dussintals skarvar och gråhägrar häckar. År 2023 observerades 80 par skarvar och 50 par gråhägrar på ön. Havsörnen häckade på ön 2020 och fortsätter att besöka området regelbundet. Havsörnarna fiskar aktivt i synnerhet från islossningen fram till maj. På hösten fiskar de tills isen kommer.

Titta med kikare mot betesängen och den leriga stranden

Gulärlor och ängspiplärkor sitter och sjunger på betesängens staketstolpar. Skogsduvor och starar letar mat på ängen. Från slutet av april till september–oktober finns det många slags vadare på den leriga stranden. Det är bra att ha ett teleskop när man tittar på brushane, större strandpipare, svartsnäppa och kärrsnäppa. På Fårholmen sjunger steglits och grönfink, på kvällarna börjar näktergalarnas högljudda sång. En privat jordbrukares östfinska boskap och får utför naturvårdande bete på ängen i enlighet med betesavtalet. Du kan se de betande djuren från maj till september. Du kan också se rådjur och rävar från Fårholmens fågeltorn.

Ankomst till Fårholmens fågelskådningstorn

Du kan komma till Fårholmens fågelplattform, fågeltorn och gömsle från Gammelstadsforsen eller längs Matinkaari bro. Busshållplatser finns på Viksvägen 1 och Tavastvägen 159. Parkeringsplats för bilar finns i korsningen mellan Åminnevägen och Katarina av Sachsens gata (Katarina av Sachsens gata 11 och Åminnevägen 13). Bredvid parkeringen finns den tillgängliga torrtoaletten Helsingfors-dasset.
Plankstigen som leder till Fårholmen börjar vid den södra delen av Borgnäs och rutten är skyltad. Från Borgnäs är det cirka en kilometer till Fårholmens fågeltorn längs en hinderfri rutt.

Plats

Fårholmen 1, 00560 Helsingfors
Plats på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Sidans innehåll har utarbetas av Eero Haapanen.