Paperittomien sosiaali- ja terveyspalvelut

Paperittomana saat välttämättömän terveydenhoidon kuten helsinkiläiset. Sosiaalipalveluista voit pyytää apua, jos sinulla on huoli toimeentulosta, asumisesta tai muusta elämäntilanteesta. Tilapäistä majoitusta voit saada hätämajoituksena.

Tällä sivulla

Kuka on paperiton?

Olet paperiton, jos

  • sinulla ei ole oleskelulupaa Suomessa
  • olet saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen.

Et ole paperiton, jos sinulla on jokin näistä:

  • voimassa oleva viisumi
  • EU-kansalaisen rekisteröintikortti tai Eurooppalainen sairaanhoitokortti
  • Kelan "Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa"
  • voimassa oleva suomalaisen vastaanottokeskuksen asukaskortti ja jos kuulut vastaanottopalvelujen piiriin vastaanottokeskuksessa.

Terveydenhuollon palvelut

Paperittomille tarjotaan välttämätön terveydenhoito kuten helsinkiläisille. Alle 18-vuotiaat ja raskaana olevat saavat samat terveydenhuollon palvelut kuin helsinkiläiset.

Hoitajan ja lääkärin vastaanottokäynnit ja neuvolapalvelut ovat maksuttomia. Hammashoito ja päivystyskäynti ovat maksullisia.

Lue lisää sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuista

Jos tarvitset terveydenhuollon palveluja, ole yhteydessä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen, Työpajankatu 14 A. Et tarvitse Kela-korttia. Kysy apua vahtimestareilta tai aulaneuvojilta.

Puhelinpalvelu paperittomille potilaille (ajanvaraukset, terveysneuvonta) arkisin klo 12.30–13.30, p. 09 310 53914.

Katso tarkemmat yhteystiedot ja aukioloajat Kalasataman terveysaseman sivulta

Iltaisin, öisin ja pyhinä sinua palvelevat sairaaloiden päivystyspisteet. Ennen kuin menet päivystykseen, soita maksuttomaan Päivystysapu-palveluun puh. 116 117. Päivystysavusta voit kysyä neuvoja äkillisiin terveysongelmiin.

Lue lisää kiireellisestä hoidosta ja päivytyksestä

Suun terveydenhuoltoon voit hakeutua ottamalla yhteyttä ajanvaraukseen:
Hammashoidon ajanvaraus, ma‒to klo 7‒18 ja pe klo 7‒15, p.  09 3105 1400

Äitiys- ja lastenneuvolapalveluihin voit hakeutua ottamalla yhteyttä ajanvaraukseen:
Äitiys- ja lastenneuvolat, ma‒pe klo 8‒14, p. 09 3105 5530

Sosiaalipalvelut

Maahanmuuttoyksikön sosiaalipalveluista voit pyytää apua, jos sinulla on huoli toimeentulosta, asumisesta tai muusta elämäntilanteesta.

Jos tarvitset sosiaalipalveluja, ole yhteydessä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen, Työpajankatu 14 A. Pyydämme asioimaan ensisijaisesti henkilökohtaisesti maahanmuuttoyksikön vastaanottopisteessä, joka on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.15‒16.00. Yleisissä paperittomien palveluihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä paperittomien tiimin konsultaationumeroon 09 310 23747, arkisin klo 9.00–16.00.

Kalasataman maahanmuuttopalvelut

Iltaisin, öisin ja pyhinä sinua palvelevat sosiaalipäivystys, p. 0206 96006, ja kriisipäivystys, p. 09 3104 4222.

Sosiaalipäivystys

Kriisipäivystys

Hätämajoitus paperittomille ja Euroopan liikkuvalle väestölle

Paperittomille henkilöille ja Euroopan liikkuvalle väestölle tilapäistä majoitusta hätämajoituksena tarjotaan Inarintien hätämajoituksessa, os. Inarintie 2.

Paperittomien hätämajoituspalveluun hakeudutaan asioimalla arkisin kello 9–16 Maahanmuuttoyksikössä, Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa os. Työpajankatu 14 A (yhteys 1. kerroksen vastaanottopisteen kautta).

Hätämajoituspaikat ovat auki klo 17–09. Jos paikan on varannut etukäteen, tulee hätämajoitukseen saapua klo 20:een mennessä. Kiireellisessä tilanteessa iltaisin tai viikonloppuisin vapaita majoituspaikkoja voi tiedustella suoraan Inarintieltä kello 20.00:n jälkeen.

Euroopan liikkuvan väestön majoituspalveluihin hakeudutaan suoraan Inarintielle klo 17.00 alkaen.

Inarintien hätämajoitus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)