Pitäjänmäki

Pitäjänmäen toimistotilojen keskittymä
Pitäjänmäki on eläväinen yhdistelmä asunto- ja yritysaluetta. Pitäjänmäentien ilmettä kohennetaan lähivuosina, kun se muutetaan viihtyisäksi kaduksi puurivistöineen.

Tällä sivulla

Pitäjänmäki alueena

Raide-Jokeri-pikaraitiotien valmistumisen myötä Pitäjänmäkeen on tulossa runsaasti myös uusia asuntoja ja liiketiloja.

Lähivuosien kaavamuutokset ovat tuomassa lisää asuntoja ja palveluita Pitäjänmäen alueelle. Alueelle tavoitellaan jopa 1 700 uutta asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Uudet asunnot ovat pääasiassa kerrostaloasuntoja erityyppisissä torni- ja lamellitaloissa.

Pitäjänmäki on suurin työpaikkakeskittymä Helsingin alueella keskustan jälkeen. Kaavamuutosten myötä yritysalueelle on tiedossa uudisrakentamista; esimerkiksi Pitäjänmäentien varteen on suunniteltu noin 10 000 k-m² uutta liike- ja toimitilaa. Lisäksi nykyisiä toimitiloja peruskorjataan ja otetaan uudelleen käyttöön. Vuoteen 2030 mennessä Pitäjänmäkeen tavoitellaan jopa 2 000 uutta työpaikkaa. Katso lisää tietoa Helsingin kaupungin liiketoimintamahdollisuuksista Yrityksille-sivulta.
 

•    Pitäjänmäen asemapuiston länsipuolelle kaavoitetaan asuntoja ja uutta liiketilaa suunnitellun Rantaradanaukion yhteyteen. Alueelle tulee noin 550 uutta asukasta. Pitäjänmäen asemapuisto rakennuksineen suojellaan.
•    Kutomotien alueelle tulee noin 1 200 uutta asukasta ja uutta liiketilaa Pitäjänmäentien varteen syntyvän uuden Kutomoaukion yhteyteen. Kutomokujan päähän tulee uusi kaupungin päiväkoti noin 200 lapselle. 
•    Talin liikuntapuistossa on käynnissä asemakaavanmuutos. Suunnitteilla on tenniskeskuksen laajennus, urheilupuiston paikoitusalueiden ja reittien muutostöitä sekä uusi liikuntahalli Huopalahdentien varteen.
•    Valion alueella tutkitaan erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuuden maankäytöksi. Vihdintien itäpuolella tutkitaan asuntokortteleiden, koulun ja päiväkodin sijoittumista alueelle. Etelä-pohjoissuuntainen virkistysyhteys sekä iso osa metsäistä puistoaluetta linnoituslaitteineen säilyy.
Asemakaavoitus tällä rantaradan ja Kaupintien välisellä alueella ajoittuu vuosille 2022–2027.
 

Grafiikka Raide-Jokerin asukasmääristä
Kuva: Valve

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Pitäjänmäen suunnitelmat karttapalvelussa - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liikenneyhteydet

Pikaraitiolinja 15 kulkee Itäkeskuksen ja Keilaniemen välillä. Nopean pikaraitiovaunun ansiosta liikkuminen kaupunginosien välillä helpottuu. Pysäkkien ympäristöön suunnitellaan uusia kävely- ja pyöräteitä. 

Pitäjänmäessä on kaksi juna-asemaa. Valimon asema kehittyy Vihdintien bulevardin kanssa. Asemasta suunnitellaan urbaania ja tiiviisti rakennettua joukkoliikenteen solmukohtaa. Pitäjänmäen asema taas on suojelukohde vanhojen puurakennustensa ja asemapuistonsa ansiosta. Aseman seudulle on valmisteilla kaavamuutos.
 

Pitäjänmäen suojeltu asemarakennus
Kuva: Tero Pajukallio

Palvelut

Alla olevan kartan avulla voit tutustua tarkemmin alueen palveluihin. 

Pitäjänmäen palvelut palvelukartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uutiset

Yhteystiedot

Nimi
Lotta Suominen

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Raide-Jokeri aluerakentaminen, Pitäjänmäen aluerakentaminen

Nimi
Linda Toivonen

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Raide-Jokeri aluerakentaminen, Pitäjänmäen aluerakentaminen