Vaccin mot apkoppor erbjuds på alla hälsostationer

Vaccinet erbjuds från 1.6.2023 på hälsostationerna till män som bor i Helsingfors och som har den största risken för apkoppssmitta. Vaccinet fås endast med tidsbokning.
Koronarokoruksessa
Bild: Virpi Velin

Boka tid genom att ringa hälsostationerna. Hälsostationernas kontaktuppgifter finns på hel.fi/halsostationer. Från och med mitten av juni kan man även boka tid på maisa.fi (Länk leder till extern tjänst) och i Maisa-appen.

Vaccinet som ges är Jynneos. Vaccinationsserien omfattar två doser som ges med minst fyra veckors mellanrum. Vaccinationerna är kostnadsfria. 

Vaccin erbjuds till följande grupper

Vaccination mot apkoppor erbjuds till alla män som har sex med män och som har haft flera tillfälliga sexpartner under de senaste sex månaderna.

Dessutom rekommenderas vaccinationen till män som får förebyggande behandling mot hiv, PrEP, och som har sex med män, samt till män som väntar på att få PrEP-behandling och som har sex med män.

Helsingforsbor och personer som vistas långvarigt i Helsingfors vaccineras.

Du får vaccinationen genom att visa upp en identitetshandling

Var redo att styrka din identitet genom att visa upp till exempel en identitetshandling eller FPA-kortet. Ta fram kortet när du köar. Du ska stanna kvar 15 minuter för uppföljning efter att du fått vaccinet. Kom inte till vaccinationsstället om du har symtom som stämmer överens med apkoppssmitta. 

Om du vill ha mer information om vaccinationen kan du kontakta hälsostationerna. Telefonrådgivningen om vaccinationen mot apkoppor på numret 09 310 76751 är inte längre i bruk från och med juni.